Hlavní obsah

Chaos i konflikty byly, šikana ale ne. Komise zhodnotila chování Fridrichové

Dramaturgyně pořadu 168 hodin Nora Fridrichová.

Reklama

Pořad 168 hodin je potřeba personálně posílit, míní vyšetřovací komise, která zkoumala chování známé novinářky k podřízeným.

Článek

Vyšetřovací komise nezjistila, že by dramaturgyně pořadu 168 hodin Nora Fridrichová šikanovala své podřízené. Na jednání Rady ČT to řekl generální ředitel veřejnoprávní stanice Petr Dvořák.

Poměry v prestižním pořadu se pod drobnohled dostaly na základě podnětu od bývalého šéfa publicistiky ČT Marka Wollnera.

„Komise nezjistila, že by vůči stávajícím redaktorům docházelo ze strany Nory Fridrichové k šikanóznímu či jinému nevhodnému nebo nežádoucímu chování, které by podstatně překračovalo hranice chování mezi nadřízenými a podřízenými,“ uvedl Dvořák.

„Nicméně v důsledku personální nedostatečnosti týmu a zároveň vysokým nárokům kladeným na kvalitu pořadu docházelo k mimořádným situacím, které vyústily v osobní neshody, a dokonce v některých případech v rozhodnutí o odchodu z redakce,“ dodal.

Komise podle něj nedospěla k závěru, že by se ze strany Nory Fridrichové jednalo o záměrný zásah do osobní integrity spolupracovníků, respektive o jednání, které by odpovídalo definici diskriminační jednání vymezeného zákonem.

Podle Dvořáka nicméně komise konstatovala „místy chaotickou nebo pozdní komunikaci uvnitř redakce a rovněž v některých případech nesprávné dramaturgické vedení“.

Dvě desítky lidí

Na údajně nevhodné chování hlavní tváře pořadu 168 hodin upozornil její bývalý kolega - a svého času i nadřízený - Marek Wollner. Ten z České televize odešel poté, co vůči němu Fridrichová podala velmi podobný podnět.

Dvořák se s Wollnerovým podnětem seznámil na konci listopadu, následně se jím zabývala stejná komise, která předtím zkoumala chování Wollnera vůči jeho podřízeným.

„Komise se setkala s více než dvěma desítkami zaměstnanců a externích spolupracovníků i bývalých zaměstnanců a výsledkem její práce je zpráva obsahující závěry a doporučení. Svou práci dokončila 6. února, já jsem se s ní seznámil 13. února. Následně byl se zprávou seznámen ředitel zpravodajství a sportu Zdeněk Šámal a také Nora Fridrichová, jejíž vyjádření ke zprávě jsem obdržel 3. března,“ popsal Dvořák.

Bývalí podřízení mluví o šikaně

Seznam Zprávy před dvěma týdny přinesly svědectví šesti bývalých členů týmu 168 hodin, podle nichž pod vedením Fridrichové panovaly nesnesitelné podmínky. Jejích devět bývalých podřízených se před výpovědí pro komisi ČT obrátilo na advokátní kancelář, aby si podle svých slov ujasnili, zda se doopravdy jednalo o šikanu na pracovišti či bossing.

Ti redakci popsali vedení pořadu ze strany Fridrichové jako chaotické: Pracovní doba se podle nich neúměrně natahovala kvůli špatnému řízení, několik novinářů se kvůli stresu potýkalo se zdravotní problémy a shodli se i na tom, že si Fridrichová pravidelně na některého z autorů zasedla a bezdůvodně zpochybňovala jeho práci.

Dramaturgyně taková obvinění odmítá. „Pokud někomu bylo nějak zle, tak mě to mrzí, protože jsem o tom nevěděla a je to pro mě nová informace. Vím, že dva kolegové se mi zmiňovali o nějakých zdravotních potížích, ale z jejich slov jsem nevnímala, že by je dávali do souvislosti s prací ve 168 hodinách. Zároveň je pravdou, že novinářská práce je náročná, je nepředvídatelná a ne každý ji snáší dobře,“ řekla.

Novináři o atmosféře, ve které vzniká pořad 168 hodin:

Komise navrhla rozšířit tým 168 hodin

Komise ČT, složená z ombudsmana a dvou právníků, podle Dvořáka „jako jedno z nápravných opatření navrhuje nejen personální posílení současné redakce, ale rovněž zajištění zjednodušení řídících procesů a koordinace témat a kapacit uvnitř celé redakce publicistiky“.

Televize podle něj připravuje ještě další opatření, která má mít na starosti ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal.

Reklama

Doporučované