Hlavní obsah

Lékař: Ani alternativy cigaret nejsou bez rizika, problémem je i závislost

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Pacienti by měli praktickým lékařům přiznat na dotaz o kouření také alternativy tabáku jako jsou elektronické cigarety nebo zahřívaný tabák.

Článek

Praktický lékař Boris Šťastný na odborné konferenci Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně řekl, že ani ty nejsou bez zdravotního rizika a problémem je i závislost na nikotinu samotná.

V Česku jsou asi dva miliony kuřáků cigaret, jejich podíl v populaci postupně klesá. Stále více lidí přechází k alternativám nebo s nimi začíná. „Dochází k postupnému přesunu spotřebitelů klasického spalovaného tabáku k elektronickým cigaretám nebo zahřívanému tabáku s nižším obsahem škodlivin,“ vysvětlil Šťastný, který je členem výboru společnosti.

Nejlepší je samozřejmě nekouřit a neužívat nikotin vůbec, naší lékařskou povinností je proto vést k tomu i pacienta. Pokud toho však není schopen, pak je přechod od spalovaného tabáku k alternativám, kde nedochází ke spalování, vhodnější.
Boris Šťastný, lékař

To podle praktických lékařů vyžaduje změnu dosavadního přístupu při sbírání informací od pacienta, vyhodnocování rizik i v samotné léčbě v jejich ordinacích. Často se praktičtí lékaři na užívání těchto alternativ vůbec nedotazují. Odborná společnost pro ně proto připravila nové doporučené postupy, které na konferenci představila.

„Nejlepší je samozřejmě nekouřit a neužívat nikotin vůbec, naší lékařskou povinností je proto vést k tomu i pacienta. Pokud toho však není schopen, pak je přechod od spalovaného tabáku k alternativám, kde nedochází ke spalování, vhodnější,“ dodal Šťastný.

V některých zemích jsou sice elektronické cigarety doporučované jako efektivní prostředek k odvykání kouření, v Česku k tomu oficiální lékařské autority nepřistoupily. V doporučení praktici uvádějí, že dlouhodobé následky užívání těchto výrobků jsou předmětem studií a nejsou doposud plně známy.

Alternativy cigaret mají výrazně nižší množství vdechovaných škodlivin, které způsobují například rakovinu plic, nejsou ale zcela bez rizika, například pro vznik onemocnění srdce a cév. Lékaři také varují před náplněmi elektronických cigaret od pochybných výrobců, kde není garantováno složení a bezpečnost vdechované kapaliny.

„Mnozí pacienti to nepovažují za kouření, a nemají tak potřebu lékaři o užívání jiných výrobků s nikotinem říci. Pro něj je pak obtížné pacientovi podat potřebné informace o všech aspektech alternativ kouření a pomoci mu v boji se závislostí,“ doplnil vědecký sekretář odborné společnosti praktiků Bohumil Seifert.

Lékaři mají širokou škálu možností, jak pacientům s odvykáním kouření pomoci. Existují specializovaná pracoviště i léky, které sice nejsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění, denně ale stojí zhruba tolik, co krabička cigaret.

Od letošního roku se plicní lékaři zaměřují také na včasné odhalení rakoviny plic, která je jedním nejrizikovějších nádorů. K preventivními vyšetření na počítačovém tomografu, který odhalí nemoc i v raném stadiu, mohou přijít lidé ve věku 55 až 74 let, kteří kouří nebo kouřili alespoň 20 let. Ročně rakovině plic podlehne asi 5000 lidí.

Reklama

Doporučované