Hlavní obsah

Máme zavřeno? Jeďte do Prahy, radí pošta klientům v Brně. Ukládá to zákon

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

V Brně dál řeší výrazné změny v provozu pošty.

Reklama

Při rozsáhlých škrtech zkracuje státní podnik otvírací dobu. V Brně byli zvyklí na téměř nonstop provoz pobočky u nádraží. Po jejím přesunu lze v neděli zajít na poštu jen mimo město. Do Modřic, anebo do Prahy.

Článek

Desítky let měli klienti České pošty v Brně jasno: pokud potřebovali v akutních případech poslat třeba zásilku, mohli v neděli zajít na pobočku hned u vlakového nádraží. Otevřeno měla skoro nepřetržitě.

Při jejím nedávném přesunu do moderních prostor v Obchodním centru Letmo však státní firma zkrátila i otvírací dobu. Od pondělí do pátku je na největší brněnské pobočce otevřeno od 8 do 20 hodin, v sobotu od 8 do 12 a v neděli vůbec.

„Po uzavření této pobočky je otevřena pošta: … Praha 1, Jindřišská,“ dočtou se klienti na cedulích v brněnském Letmu při vstupu na pobočku.

Pošta jim sice nabízí i možnost v 15 kilometrů vzdálených Modřicích, kde má provozovnu v Obchodním centru Olympia, nicméně myšlenkou na cestování s balíkem do 200 kilometrů vzdálené Prahy, teď baví internet.

„Kdyby to večer některý Brňák nestihnul, tak může hned vedle do Jindřišské,“ napsal ironicky na twitteru třeba Jan Lefner.

„Nevím, jestli by nebylo lepší to dotyčnému rovnou doručit osobně, když bude adresát v Praze,“ reagoval na něj jeden z diskutujících.

Foto: Klára Šotková, Seznam Zprávy

Informační cedule pošty v brněnském Letmu.

Státní podnik se brání, že mu poskytnutí informace o nejbližší otevřené provozovně ukládá zákon.

„Byť se to v tomto případě může zdát úsměvné, Česká pošta je coby držitel poštovní licence povinna u vchodu do provozovny uvádět údaj o tom, která pošta zajišťuje základní služby v době, kdy je nezajišťuje místní provozovna, a jaká je její otvírací doba,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv mluvčí pošty Ivo Vysoudil. Odkázal zároveň k příslušné vyhlášce.

Potvrdil, že pobočka pošty v Jindřišské ulici v Praze má v současné době nejdelší otvírací dobu v republice.

Otvírací doba? Dostatečná, tvrdí pošta

Menší dostupnost poštovních služeb v Brně minulý týden překvapila Michala Žďárského, který pracuje v jiné veřejné instituci a často posílá doporučené dopisy.

„Přesun do nových prostor vítám, ale služba je teď mnohem horší na to, že je v centru druhého největšího města. Často potřebuji dopis s razítkem z konkrétního dne. Možnost odeslání zásilek až do půlnoci pro mě byla velmi důležitá,“ uvedl.

Česká pošta považuje novou otvírací dobu za úměrnou zájmu klientů. „Nově otevřená pobočka v Brně má v pracovních dnech otevřeno od 8 do 20 hodin. To považujeme za dostatečné. Na základě dosavadních zkušeností byla pobočka Brno 2 v pozdějších hodinách využívána minimálně,“ reagoval mluvčí Vysoudil.

Státní firma letos zruší 300 poboček, škrty se nejvíc dotknou velkých měst. V Brně má zaniknout 12 z 41 pošt, nejvíc v centru. Žádná ale po letošních letních změnách nebude otevřená v neděli.

Dvě další pobočky se v druhém největším městě Česka přesouvají. Kromě již zmíněné „nádražní“ pobočky, která sídlila téměř 90 let ve funkcionalistické budově architekta Bohuslava Fuchse, se v červnu pošta vystěhuje z honosné budovy v Orlí ulici. Nově bude sídlit mimo užší centrum, v Šumavské ulici na pomezí městské části Královo Pole. Proti změnám neúspěšně protestovalo vedení radnice Brno-střed.

Reklama

Doporučované