Hlavní obsah

Mynářův případ vzali policistovi, kterého kancléř chtěl ve vedení policie

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Krajského kriminalistu tlačil kancléř Vratislav Mynář do vedení zlínské policie. Teď se ukazuje, že kvůli vazbě na Mynáře nemohl odbor, který tento policista vede, loni prověřovat případ požáru Mynářovy hospody.

Článek

Když loni na jaře vyšetřovatelé zpřísnili právní kvalifikaci u požáru hospody patřící firmě hradního kancléře Vratislava Mynáře, nedostali tento případ na starosti zlínští krajští policisté, do jejichž regionu tato událost spadala, nýbrž kriminalisté ze sousedního kraje.

Vyšetřovatelům ze Zlína byl případ odebrán kvůli podjatosti, jak upozornil server Aktuálně.cz. Uvádí se to v dokumentu, v němž loni před koncem roku policisté uvedli, že se pachatele požáru nepodařilo najít a že případ tedy odkládají.

„Z důvodu podjatosti byla věc tomuto policejnímu orgánu odňata a byla přikázána k provádění úkonu trestního řízení policejnímu orgánu odboru obecné kriminality Krajského ředitelství Jihomoravského kraje,“ píše v dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Odbor obecné kriminality Krajského ředitelství Zlínského kraje, kterému byl případ odebrán, přitom vede Petr Petrželka. Policista, kterého - jak loni popsal Deník N - tlačil Mynář do čela zlínské krajské policie.

Dozorující žalobkyně Renata Bártková na dotaz Seznam Zpráv, zda byl případ právě z tohoto důvodu odebrán odboru vedenému právě Petrželkou, nevyloučila. Nechtěla to blíže komentovat. „To, co jsme mohli říct, je uvedeno v usnesení o odložení případu,“ řekla Bártková.

Jenže žalobci na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím tři z pět stran tohoto dokumentu začernili. Zůstal v něm tak jen popis události. Tedy, že loni 29. března kolem druhé hodiny ráno vnikl do hospody Na Srubu v Osvětimanech neznámý pachatel. Poté se dostal do bytu v patře objektu a za pomoci akcelerantu hoření úmyslně založil požár, který se poté rozšířil do celého domu. Ten téměř celý shořel.

A dále je v dokumentu už jen zmíněná informace, že zlínským policistům byl případ odebrán. Policista Petrželka na otázku Seznam Zpráv, jestli jeho tým nemohl případ řešit kvůli jeho vztahu s kancléřem Mynářem, nechtěl jednoznačně odpovědět.

„Nemůže se k tomu vyjadřovat,“ řekl Seznam Zprávám Petrželka. Doplnil, že důvody, proč k tomu došlo, jsou uvedeny v policejním spise. Jenže ten je neveřejný.

+6

Manželkou tohoto policisty je Hana Petrželková. Jak dříve uvedla média, vedla organizaci Strany práv občanů Zemanovci v Uherském Hradišti. Podle webu této strany se také v minulosti podílela na sbírání podpisů pro kandidaturu prezidenta Miloše Zemana. V minulém volebním období byla za Zemanovce i členkou zdravotního výboru Zlínského kraje.

Podle dřívějšího vyjádření bývalého starosty Osvětiman Otakara Berky se v roce 2015 navíc spolupodílela na organizaci zájezdu na Pražský hrad, o kterém také informovala média. Podporovatelé Zemana z Osvětiman, kteří se ho zúčastnili, se mohli mimo jiné podívat i do prostor Hradu, které nejsou běžně přístupné a nemuseli projít ani bezpečnostní prohlídkou.

Seznam Zprávy se Petrželkové chtěly zeptat na podrobnosti. Ta ale na otázky neodpověděla. „Jsem v práci, rušíte mě,“ řekla Petrželková Seznam Zprávám. Poté telefonát ukončila a na zaslanou SMS nereagovala. Kancléř Mynář zatím na dotazy, které se týkaly jeho vztahu s policistou Petrželkou - případně jeho manželkou - nereagoval.

Škoda byla 25 milionů

Proč byl případ zlínské policii odebrán, nechtěli komentovat ani mluvčí policistů a žalobců.

„Právo podávat informace si vyhradila dozorující státní zástupkyně a z tohoto důvodu se nemůžeme k případu vyjadřovat,“ uvedla mluvčí zlínské policie Simona Kyšnerová.

„Nebudou v dané věci sdělovány již žádné další skutečnost,“ napsal mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Jak bylo zmíněno, případ požáru policie loni před koncem roku odložila. Trestní řízení vedla policie pro spáchání zločinu obecného ohrožení. Pachateli by za něj v případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozilo osm až 15 let vězení. Kdo požár založil, však policie nevypátrala. Škoda byla vyčíslena na 25 milionů korun.

„Pokud by se objevily nové důkazy, můžeme případ znovu otevřít,“ doplnila žalobkyně Bártková.

Mynář tvrdil, že šlo o profesionálně provedený útok. „Nesoustředil se jen na způsobení vysoké škody na majetku, ale byl naplánován tak, aby mohl fyzicky ohrozit i moji rodinu,“ dodal Mynář.

Aktualizace: do textu jsme doplnili odkaz na starší text Deníku N.

Reklama

Doporučované