Hlavní obsah

Na promrzlých silnicích se tvoří ledovka. Výstraha platí pro celé Česko

Foto: Facebook/ Město Cheb

„Cheb sužují dnes dopoledne mrznoucí srážky, kdy déšť při aktuální teplotě na chodnících a vozovkách okamžitě namrzá a tvoří se ledovka,“ uvedlo město na facebooku.

Reklama

aktualizováno •

Na západě Čech v Karlovarském a Plzeňském kraji začalo před polednem pršet. Na promrzlých vozovkách i chodnících se tvoří ledovka. Silničáři upozorňují, že i když jsou silnice ošetřené, mohou rychle namrzat.

Článek

V noci na dnešek v Karlovarském kraji spadla teplota až k minus osmi stupňům Celsia. I dopoledne byly asi čtyři stupně pod nulou. Ledové krupky přecházející v déšť pak na promrzlém povrchu rychlé namrzají. Nejdřív se ledová krusta objevila na chodnících nebo zaparkovaných autech. Namrzají ale i silnice, nebezpečné mohou být hlavně mosty.

„Od 11:00 do 13:00 eviduje záchranná služba prozatím 11 úrazů ve spojení s náledím. Nejčastěji jde o tržné rány, zlomeniny horních i dolních končetin,“ popsal mluvčí záchranné služby v kraji Radek Hes.

Meteorologové vydali varování před mrznoucím deštěm pro celé severozápadní Čechy. Déšť souvisí s teplou frontou, která se nad Česko začíná nasouvat od jihozápadu. V dalších dnech se má výrazně oteplit.

„Během dne a v první polovině noci na úterý se budou od západu místy vyskytovat mrznoucí srážky s tvorbou slabé, v severozápadních a západních částech ČR i silné ledovky, s tloušťkou nad dva milimetry,“ uvedli meteorologové.

Na severní Moravě, ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a ve Frýdlantském výběžku bude do úterního rána vát silný vítr s nárazy do 70 kilometrů v hodině, na horách až do 90 kilometrů v hodině. V těchto oblastech se tak budou místy tvořit sněhové jazyky a silný vítr bude přispívat také k tvorbě silné námrazy, která může mít podle meteorologů tloušťku přes tři centimetry.

Se slábnutím větru bude pravděpodobnost tvorby sněhových jazyků i silné námrazy klesat. Na severovýchodě vydrží větrné počasí ale i během úterý, doplnili meteorologové.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme úrazy spojené s náledím.

Reklama

Doporučované