Hlavní obsah

Nadace Ivany Zemanové je v likvidaci. Svůj účel prý už splnila

Foto: hrad.cz

Miloš a Ivana Zemanovi v době, kdy byli prvním párem České republiky.

Reklama

Bývalá první dáma Ivana Zemanová poslala do likvidace svoji nadaci, která od roku 2014 pomáhala zejména hendikepovaným dětem. Nadační fond už více než rok nevykazoval činnost.

Článek

Nadační fond Ivany Zemanové, manželky bývalého prezidenta Miloše Zemana, je od prázdnin v likvidaci. Důvodem je naplnění účelu.

Informaci jako první přinesl server iDnes. Fond založila Ivana Zemanová v lednu 2014, necelý rok po prvním zvolení svého manžela do funkce prezidenta.

Podle veřejných aktivit a komunikace na oficiálních stránkách a sociálních sítích nadace aktivně fungovala jen do konce roku 2021. K poslednímu červenci letošního roku přijala správní rada rozhodnutí o vstupu do likvidace.

Likvidátorem byl určen pražský právník Jan Vondráček, jemuž Zemanová podepsala i plnou moc k zastupování. Notářský zápis ze 6. září se ve sbírce listin objevil minulý týden.

Seznam Zprávy se pokusily Vondráčka kontaktovat s dotazy na nadační fond, telefon však advokát nezvedal a dosud nereagoval ani na SMS.

Na webových stránkách nadace je poslední zpráva z prosince 2021. Stojí v ní, že nezapomněli ani na děti v dětských domovech a osamělé seniory, kterým v čase vánočním splnili desítky přání. Do té doby přitom nadace na svých stránkách informovala o pomoci pravidelně, minimálně každý měsíc.

Jak Ivana Zemanová (ne)pomáhala při uprchlické krizi

Aktivity Ivany Zemanové během uprchlické krize ve své glose hodnotila politická komentátorka Lucie Stuchlíková.

Krizí se promlčela

Ivana Zemanová byla první dámou až do března 2023, více než rok tedy její nadace podle veřejných zdrojů nevykazovala činnost. Aktivní nebyla ani po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, který způsobil migrační vlnu, s níž se muselo vypořádat i Česko.

Prezidentská kancelář v březnu 2022 pouze oznámila, že pro uprchlíky vyčlenila dva byty na Hradčanech. Konkrétní symbolickou pomoc běžencům nebo českým dobrovolníkům, kteří se zvládnutím krize pomáhali, Ivana Zemanová neoznámila a krizí se doslova promlčela.

Poslední výroční zpráva, kterou Nadační fond Ivany Zemanové zanesl do sbírky listin, je z roku 2021, kdy hospodaření fondu skončilo ztrátou 421 tisíc korun.

Za týž rok fond přijal dary ve výši 632 tisíc korun, náklady pak měl něco málo přes milion korun. Téměř půl milionu korun zaplatil za hipoterapii a neurorehabilitační terapii, 171 tisíc korun přispěl na různé zdravotní pomůcky. Další vydání byla na osobní asistenty či na projekt Ježíškova vnoučata.

Asistentka Ivana Zemanová na home office

Manželka bývalého prezidenta se po konci mandátu stala jeho asistentkou. Do kanceláře s ním však nechodí, prý dělá na home office.

V minulosti nadace získávala většinu financí z prodeje vstupenek na ples pořádaný prezidentem na Pražském hradě. Výnos se pohyboval kolem čtyř milionů korun ročně.

Fond pravidelně přispíval na zdravotnické prostředky, rehabilitace a další potřebné pomůcky především pro hendikepované děti. V roce 2017 však poslal přes milion korun na nadační fond tehdejšího prezidenta Miloše Zemana, který měl sloužit k umořování státního dluhu.

Vladimíra Víšková, asistentka Ivany Zemanové a členka správní rady nadace, tehdy uvedla, že přeposílané miliony představují polovinu výtěžků z reprezentačních plesů prezidenta republiky, o které se prý prezidentský pár dělí vždy rovným dílem.

Reklama

Související témata:

Doporučované