Hlavní obsah

Napětí sílí. „My jsme tady doma,“ křičeli Romové na Ukrajince v Krupce

Foto: ČTK

Na demonstraci v Krupce se sešlo v úterý na pět set Romů.

Reklama

aktualizováno •

Policie se brání nařčení, že nedostatečně zareagovala na úterní protiukrajinskou demonstraci Romů v Krupce u Teplic. „Nechtěli jsme eskalovat napětí, na místě byli policisté v civilu.“

Článek

Někteří účastníci manifestace házeli předměty na balkon bytového domu, před kterým stál automobil s ukrajinskou poznávací značkou. Před některými domy Romové volali na Ukrajince, aby vyšli ven.

Videozáznam z incidentu se objevil na sociálních sítích. Policie se následně veřejně ohradila proti srovnání s fotbalovými zápasy, na kterých jsou tradičně policisté přítomni ve vysokých počtech.

„Zvýšená přítomnost pořádkových sil na místě by mohla vést k eskalaci napětí. Neznamená to, že jsme na akci nedohlíželi. Průběh jsme důsledně dokumentovali a záznamy budeme dále vyhodnocovat, především ve vztahu k některým projevům. Oceňujeme ale relativně poklidný průběh,“ uvedla k úterní demonstraci ve středu ráno policie na svém oficiálním twitterovém účtu.

Policejní mluvčí Ilona Gazdošová dnes pro Seznam Zprávy popsala, že se házením předmětů v tuto chvíli dál nezabývá.

„Měli jsme jedno oznámení o nějakém házení odpadků. Jela tam městská policie Krupka, ale na místě nic takového nezjistila. Žádné oznámení o poškození majetku neevidujeme,“ řekla mluvčí.

Proromský aktivista Miroslav Brož, který byl v tu chvíli na místě, redakci Seznam Zprávy popsal, jak k incidentu došlo.

„Oni neměli co házet, nebyli připravení ve smyslu, že by si tam přinesli dlažební kostky. Jeden člověk se na tu demonstraci dostal náhodou, když šel kolem s nákupem z obchodu. Měl ty tašky s nákupem, takže se tam házely nějaké jogurty, láhve, rohlíky… Potom je tam jeden strom planých jablek, tak házeli ta jablíčka,“ říká Brož.

V úterý odpoledne policie upřesnila, že kvůli slovním projevům během demonstrace zahájila trestní řízení.

„Po vyhodnocení dostupných záznamů, včetně těch na sociálních sítích, jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka dle § 404 trestního zákoníku,“ napsali policisté na twitteru.

Na začátku byl zřejmě jiný konflikt

V úterý se na demonstraci v Krupce svolané na sociálních sítích sešlo asi pět set Romů. Vydali se k policejní služebně, kde požadovali prošetření předchozího incidentu na místním sídlišti. Podle informací šířených na sociálních sítích se tam měl odehrát konflikt mezi Ukrajinci a Romy.

„Kolem 19:00 hodin došlo v Krupce na veřejně přístupném místě k fyzickému napadení mezi několika osobami, z nichž část byla pod vlivem alkoholu. Věcí se zabýváme pro podezření z přečinu výtržnictví. Dále vyvracíme informace, které se objevují na sociálních sítích, že incidentu se měly zúčastnit osoby ukrajinské národnosti,“ popsali nedělní incident policisté.

Později policie upřesnila, že v rámci tohoto případu obvinila muže moldavské státní příslušnosti, kterého teď zřejmě čeká vyhoštění ze země.

„Tepličtí kriminalisté po všech získaných poznatcích a informacích dnes obvinili 33letého muže moldavské státní příslušnosti z trestného činu výtržnictví. V případě soudem uznané viny mu hrozí trest odnětí svobody až do výše dvou let. Po provedených úkonech bude muž předán do rukou cizinecké policie. Ze strany cizinecké policie s ním bude vedeno řízení o správním vyhoštění za účelem opuštění území členských států Evropské unie a schengenského prostoru,“ popsala policie v tiskové zprávě.

Vládní zmocněnkyně pro Romy skandování odsoudila

Zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková v prohlášení pro server Romea.cz odsoudila podobu úterní demonstrace.

„Už jsme zapomněli na pochody proti Romům? Svou frustraci otočme jiným, pozitivním směrem. Máte děti? Chodí vaše děti do segregovaných škol? Máte kvalitní bydlení? Žijete v předražených a nekvalitních bytech? Máte dobré vzdělání a zaměstnání? Vyděláváte dostatečné peníze? Proč to nezměnit, proč nebojovat za tyto věci?“ uvedla Fuková.

Nesouhlas je podle ní nutné vyjádřit legální cestou. „Při pochybách o průběhu vyšetřování je například možné podat stížnost,“ připomněla vládní zmocněnkyně.

„Sama se celý život setkávám s různými projevy rasismu a odmítání. Terčem nenávisti se samozřejmě stali i členové mé rodiny, jsem Romka. Myslím, že velmi dobře chápu, co to je frustrace a z ní pramenící hněv. A právě proto je potřeba mít vždy na paměti základní věci. Zaprvé, nenávist plodí nenávist. Zadruhé, historie nás poučila, že agrese je cestou do pekel. Zatřetí, neexistují jednoduchá řešení složitých problémů,“ dodala Fuková.

Demonstrace se přesunula do Bíliny

Demonstrace v Krupce navázala na předchozí protesty v Pardubicích nebo v Brně, kde Romové protestovali po konfliktech mezi Romy a cizinci zřejmě ukrajinské národnosti. Během úterního protestu se mezi Romy začala šířit informace, že k dalšímu konfliktu právě v tu chvíli došlo v nedaleké Bílině. Část protestujících se tam přemístila.

Na sociálních sítích kolují videa zachycující protest v Bílině za přítomnosti policie.

„Včerejšího dne v nočních hodinách v Bílině došlo k potyčce mezi osobami, při nichž nebyl nikdo vážně zraněn. Následně došlo ke srocení větší skupiny osob. Policisté celou věc zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu výtržnictví,“ popsal pro Seznam Zprávy policejní mluvčí Kamil Marek.

Policisté teď podle mluvčího večerní incident prošetřují, vyhodnocují kamerové záznamy, dění na sociálních sítích ze strany veřejnosti a samotné projevy v průběhu shromáždění.

„Z důvodu probíhajícího prověřování a dosud získaných informací se z taktického hlediska zatím nemůžeme blíže vyjadřovat, aby nebyl ohrožen nebo zmařen průběh trestního řízení. Policisté se všemi podněty zabývají,“ popsal mluvčí Marek.

Reklama

Doporučované