Hlavní obsah

Nebudou peníze na odměny a kontrol bude méně. Hygienici popisují škrty

Foto: Seznam Zprávy

Bude méně peněz na kontroly, říkají šéfové hygienických stanic.

Reklama

Letos mají hygienické stanice přijít podle návrhu o zhruba 90 milionů korun. V dalších dvou letech se jim má rozpočet snížit celkově o 40 milionů.

Článek

Hygienické stánice nejspíše v příštích letech přijdou o další peníze ve svých rozpočtech. Předpokládá to výhled Ministerstva financí.

Už v letošním roce by přitom měli hygienici podle návrhu rozpočtu, který budou schvalovat poslanci, přijít o zhruba 90 milionů.

Což, jak jejich vedení říká, znamená, že zaměstnanci přijdou o odměny, nebudou moci přijmout nové lidi a nebudou mít dostatek peněz na kontrolování, zda jsou třeba na trzích nebo v hospodách dodržována všechna nařízení.

Pro letošní rok se podle Anny Vasko z tiskového oddělení Ministerstva financí počítá pro hygienické stanice s celkovým rozpočtem ve výši 1,583 miliardy korun. Pro následné dva roky má být přitom ještě o zhruba dvacet milionů korun nižší.

„Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje v návaznosti na jí přidělené prostředky v tuto chvíli hospodaří tak, že k žádnému rušení míst nemusí přistupovat a svoji činnost má nyní zabezpečenou,“ uvedl její ředitel Michal Bartoš. Navíc doplnil, že jeho podřízení zhruba už od poloviny února nemají kvůli epidemii covid-19 žádné přesčasy.

Další šéfové hygienických stanic se veřejně k dopadům škrtů nechtějí příliš vyjadřovat. Zdůvodňují to tím, že jim ministerstvo před několika dny dalo pokyn, aby se o nich s médii nebavili.

Vedení resortu ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) však říká, že by hygienici měli mít letos dost peněz na provoz.

„Hygienické stanice by se s tímto úsporným rozpočtem měly vypořádat,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

„Zároveň ministr zdravotnictví Válek připravuje změnu fungování hygienických stanic, která se bude týkat spolu s nimi i Státního zdravotního ústavu. Zákonná úprava by měla být předložena během letošního roku,“ doplnil Jakob. Tato novela by měla hygienickým stanicím pomoci například v případě další vlny epidemie covidu-19.

Ještě před tím, než dostali hygienici pokyn, aby dopady škrtů nekomentovali, tak například šéf jihomoravské krajské hygienické stanice David Křivánek pro ČTK uvedl, že budou muset lidi propouštět.

A také - jak dále řekl - hrozí, že nebudou peníze na mzdy za přesčasy či víkendové služby, což by mohlo způsobit kolaps. Hygienici totiž s ohledem na pandemii covidu a rekordní nárůsty nakažených řešili v uplynulých týdnech pozitivní testy, karantény a neschopenky.

Podobně při neoficiálních rozhovorech mluvili pro Seznam Zprávy také v jiných krajích. Zároveň uvedli, že peníze nebudou nejspíše vůbec, nebo ve výrazně menším objemu, na odměny pro zaměstnance.

„O víkendech jsme chodili kontrolovat trhy a jiné podobné akce. V současné době budeme muset ale takové kontroly kvůli nedostatku peněz výrazně omezit,“ uvedl další zástupce krajské hygienické stanice, který nechtěl být kvůli zmíněnému pokynu ministerstva jmenován.

Celkové výdaje Ministerstva zdravotnictví budou podle návrhu státního rozpočtu letos zhruba 18 miliard korun, tedy asi o čtvrtinu nižší proti rozpočtu schválenému předchozí vládou.

V Poslanecké sněmovně prošel v pátek rozpočet druhým čtením. Kvůli jeho schválení se poslanci opět sejdou ve čtvrtek.

Reklama

Doporučované