Hlavní obsah

Developer nabízí lidem pozemek, aby zabránili výstavbě. Stavět na něm ale nelze

Foto: Getty Images

Podle developera by mohly na pozemku vyrůst až čtyřpatrové domy. Městská část to odmítla (ilustrační foto).

Reklama

Kupte si náš podíl pozemku a budete moct zabránit výstavbě v zeleni za vaším domem. Tuto nabídku rozeslala developerská společnost několika lidem na pražském Smíchově. Podle městské části se ale na pozemku stavět prakticky nedá.

Článek

Paví vrch na pražském Smíchově je jedním z ostrovů zeleně v okolní městské zástavbě.

Obyvatelům v jeho sousedství ale přišel před pár týdny do schránky dopis od developerské společnosti SATPO, v němž je uvedeno, že by velkou část zeleně mohly nahradit až čtyřpatrové budovy.

Místo stromů a keřů by tak místní měli za oknem zdi novostaveb. V dopise pak developer nabízel ke koupi svůj 3procentní podíl na jednom z pozemků, který se na Pavím vrchu nachází. A to s tím, že koupením podílu lze budoucí výstavbě zabránit.

„V případě koupě našeho podílu si zajistíte možnost ovlivnit nebo zcela zamezit realizaci případné bytové výstavby, která by mohla trvale narušit kvalitu i hodnotu Vašeho bydlení,“ uvádí dopis od společnosti SATPO.

Zároveň v dopise stojí, že kupující si podílem zajistí i možnost ovlivnit případnou výstavbu na sousedních pozemcích.

Foto: Albert Málek

Dopis s nabídkou prodeje podílu na pozemku.

Společnost se v dopise odvolává na to, že pozemek je v územním i metropolitním plánu určen k výstavbě obytných domů.

V těchto plánech je území skutečně označeno jako zastavitelné. Institut plánování a rozvoje Prahy, který má metropolitní plán na starosti, ale tvrdí, že tento fakt sám o sobě ještě stavění neumožňuje.

„Například všechny zahrady a vnitrobloky jsou v územních plánech obecně vymezené jako zastavitelné, to ale ještě automaticky neznamená, že na nich lze cokoliv postavit,“ přiblížila pro Seznam Zprávy mluvčí institutu Anny-Marie Lichtenbergová. Dodala, že pro stavbu je potřeba splnit mnoho dalších podmínek.

Ve velkém se na pozemku nedá stavět ani podle městské části Praha 5, na jejímž území se nachází. Podobně se v minulosti vyjádřila i pro samotného developera.

„Na pozemku lze teoreticky stavět pouze v té části, která je součástí stabilizované plochy OB (území sloužící pro bydlení, pozn. red.), je nicméně třeba upozornit, že Odbor územního rozvoje městské části Praha 5 zastavitelnost těchto pozemků na dotaz společnosti SATPO předběžně prověřoval a konstatoval, že stabilizovanou strukturu považuje za dokončenou bez reálné možnosti další významné stavební činnosti,“ uvedl pro Seznam Zprávy vedoucí Odboru územního rozvoje Prahy 5 Lukáš Vacek.

Nezdařený nákup

Pozemek rovněž nesplňuje jednu z podmínek, která je pro postavení budov nutná – není napojen na žádnou z okolních ulic. Zeleň ho obklopuje téměř po celém obvodu.

V roce 2021 společnost SATPO žádala Prahu 5 o odprodání jedné ze sousedních parcel, která by napojení zmiňovaného pozemku umožnila. To však městská část odmítla.

„Na městských pozemcích má podle záměru investora vyrůst komunikace, která zpřístupní jeho další pozemky. To by z technického hlediska umožnilo budoucí zástavbu,“ vyjádřila se v minulosti Praha 5 k zamítnutí prodeje napojovacího pozemku do rukou developera.

Foto: Albert Málek

Paví vrch, na jehož levé straně se dotčený pozemek nachází.

Důvodem zamítnutí byly památné duby, které by výstavba napojovací komunikace ohrozila. Pozemek, na němž má společnost SATPO podíl, tak zůstal od okolních ulic nadále odříznutý.

Dopis s nabídkou koupě pak přišel lidem v sousedství v prosinci minulého roku.

„S díky jsem to zahodil, protože jsem si říkal, že to je absolutní nesmysl,“ řekl redakci Václav Tvrdý, který byl jedním z adresátů.

Dodal, že si však umí představit, že by dopis některé ze sousedů ke koupení pozemku přesvědčil.

„V tomhle ohledu v tom cítím snahu nějakým způsobem lidi ‚podfouknout v mezích zákona‘. Minimálně je to podle mě na hraně,“ sdělil Tvrdý.

Developerská společnost SATPO redakci prodávání podílu na pozemku potvrdila. Realitní specialistka Nikola Stejskalová, která je v dopise uvedena jako kontaktní osoba, uvedla, že přednostně byl pozemek nabídnut sousedům v jeho blízkém okolí.

Na dotazy, zda měla společnost SATPO v minulosti v plánu na pozemku stavět nebo za kolik by svůj podíl prodala, přímo neodpověděla.

„Další plány týkající se podílu jsou součástí naší interní strategie, kterou nechceme zveřejňovat,“ uvedla v e-mailové odpovědi Stejskalová.

Krize bydlení

Podobné prodávání pražských pozemků není podle šéfa Odboru územního rozvoje Prahy 5 Lukáše Vacka nic nového.

„Rád bych využil možnosti oslovit všechny zájemce, aby si skutečně informace ověřovali, neboť často v inzerátech zaznívají zavádějící informace a zastavitelnost pozemků lze stanovit až po komplexní analýze mnoha faktorů, které ji ovlivňují,“ vysvětlil Vacek.

Poukázal také na to, že v Praze se potkávají dva protichůdné faktory – velká poptávka po výstavbě a málo vhodných pozemků.

Krizi bydlení řeší hlavní město dlouhodobě. Podle dat Eurostatu je zdražování nemovitostí v Česku jedno z největších v Evropě, stejně je tomu u růstu cen nájmů.

Reklama

Doporučované