Hlavní obsah

Neúspěšné jednání o platech lékařů. Lékařská komora chce schůzku s Fialou

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lékaři trvají na prosinci bez přesčasů. Ministerstvo jim nabídlo zvýšení odměn, takové sliby jsou ale dle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka nepodložené a ignorují potřeby zdravotníků.

Článek

Tisíce lékařů podle zástupců České lékařské komory (ČLK) dál trvají na tom, že nebudou v prosinci pracovat přesčas. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka to bude znamenat výrazné omezení zdravotní péče.

Ministerstvo protestujícím podle náměstka ministra Václava Pláteníka (KDU-ČSL) navrhovalo na růst odměňování vyčlenit až 8,5 miliardy korun z úhradové vyhlášky, s čímž jednající nesouhlasili. Zástupci obou stran to řekli na dnešní tiskové konferenci.

„Počtvrté jsme dostali úplně stejné návrhy. Sliby na zvýšení platů jsou naprosto nepodložené a ignorují všechny lékaře a zdravotní sestry v regionálních nemocnicích, kterých je většina,“ řekl Kubek. Ještě tento týden se dle ČLK zřejmě uskuteční schůzka s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) ministerstvo nemá k dispozici jiné peníze než ty v systému veřejného zdravotního pojištění, které rozděluje úhradová vyhláška. ,,Všechno navíc by šlo na úkor státního dluhu," dodal.

„Kvůli neústupnosti ministra Válka bude v prosinci zdravotní péče zásadním způsobem omezená,“ dodal Kubek. Už dříve ale komora avizovala, že v prosinci bude akutní péče zachována na úkor péče plánované.

V případě dalších požadavků lékařů nastal podle zástupců ministerstva posun. Ve čtvrtek by Sněmovna měla začít projednávat novelu zákoníku práce, která vrátí na původních 416 hodin maximální počet hodin přesčasové práce za rok. Senátoři by ji pak měli projednat 20. prosince a Válek doufá v to, že se tak stihne platnost od roku 2024.

Reklama

Doporučované