Hlavní obsah

Většina sester se k protestu lékařů připojit nemůže, přesčasy mají ve smlouvě

Foto: VFN/Markéta Sýkorová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lékaři nejsou jediní. Po změně pracovních podmínek volají i sestry. Podle šéfky odborového svazu zdravotnictví se ale k protestu lékařů může připojit jen zlomek z nich. Podepisují tak prohlášení a varují před dalšími akcemi.

Článek

Za necelé tři týdny by na 6000 lékařů mělo přestat sloužit dobrovolné přesčasy. Protestují tak proti nevyhovujícím pracovním podmínkám, ústrkům při specializačním vzdělávání a nízkým platům.

Ministerstvo zdravotnictví se dosud na jednáních se Sekcí mladých lékařů ČLK dohodlo na lepším postavení lékařů bez atestace, rodí se dohoda i o přesčasové práci, ale stále se nepovedlo dojít ke shodě ohledně odměňování pro příští rok.

Počet těch, kteří se hodlají prosincového protestu zúčastnit, se podle Sekce mladých lékařů rovná zhruba polovině všech sloužících lékařů v nemocnicích. Jelikož budou pracovat osm hodin denně, výrazně to zasáhne do provozu zdravotnických zařízení.

„Je možné, že budeme muset omezit nějaké neakutní ambulance nebo neakutní výkony, nyní se vše analyzuje a připravuje,“ nastínil tento týden například ředitel Slezské nemocnice v Opavě Karel Siebert.

Připojí se k protestu další zdravotnický personál, který si na pracovní podmínky rovněž dlouhodobě stěžuje? „Většina těch zaměstnanců má objem přesčasové práce sjednaný v pracovní smlouvě,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Co lékařům na novele vadí?

Lékaři se ohrazují proti novele zákoníku práce, která by umožnila, aby pracovali dvakrát tolik přesčasů. Mluví o „podrazu“ a vyzývají politiky, aby novelu v této podobě nepřijímali. Více v článku Josefa Mačího.

Budou zdravotní sestry odmítat přesčasy stejně jako lékaři?

Udělali jsme si průzkum, které zdravotní sestry by mohly přesčasy případně vypovědět. A v těchto případech jich moc není. Jednalo by se o sestry, které pracují na anesteziologicko-resuscitačních odděleních, jednalo by například o zdravotnické laboranty v laboratořích nebo o rentgenologické laboranty.

Narazili jsme na poměrně závažný problém: většina těch zaměstnanců má objem přesčasové práce sjednaný v pracovní smlouvě, a pokud by tu smlouvu chtěli vypovědět, víceméně je výpovědní doba tři měsíce.

Šli jsme teď jinou cestou, kdy jsme vyzvali sestřičky a ostatní zdravotnický personál, aby svoji nespokojenost a podporu těch požadavků vyjádřili podpisem pod prohlášení, ve kterém deklarují, že naše požadavky podporují a v případě, když nebudou naplněny, přistoupí k dalším protestům, včetně možných výpovědí z pracovních smluv.

Pod těmi jednotlivými prohlášeními teď sbíráme podpisy a zatím jsme velmi úspěšní – už jich máme několik tisíc, a to jsme začali zhruba před 14 dny.

Vztahují se případné odchody i k důchodovému věku některých zdravotních sester? Bude to hrát roli?

Se sestrami je teď velký problém. Podle predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky pana profesora (Ladislava) Duška dosáhne důchodového věku do pěti let téměř 15 procent sester v českých nemocnicích.

Samozřejmě, že to číslo je nezanedbatelné, a pokud skutečně by vláda nezačala nic dělat, nezačala řešit jejich pracovní podmínky, nízké platy a nehledala nějaké další stabilizační kroky, je zřejmé, že velká část těch lidí odejde a nemáme za ně náhradu.

Když jsme spustili tuto akci, chtěli jsme upozornit na situaci, která ve zdravotnictví je. Upozornit na to, jaká je věková struktura sester, a také na to, že nové do zdravotnictví nepřicházejí.

Opět podle statistických dat je vidět, že do zdravotnictví nastoupí po absolvování zdravotnických škol asi 30 procent absolventek. A to je strašně málo.

A důvody, proč nové zdravotní sestry nenastupují, jsou plat a pracovní podmínky?

Ano, jsou to platy, ale také další pracovní podmínky, jako je třeba přetěžování.

Vyhláška, kterou se stanovuje minimální počet sester na jednotlivých odděleních, je personálně velmi poddimenzovaná. Umožňuje například, aby se jedna sestra o víkendu v léčebně pro dlouhodobě nemocné starala o 45 pacientů, což je naprosto nereálné.

Jsou to věci, které jsou nakupené dlouhými roky, a je potřeba je začít intenzivně řešit. Navíc konkurenceschopnost na trhu práce těch sester je dnes vysoká. Sestry dnes mají vysokou školu a uplatní se v jakémkoliv jiném oboru.

Takže opravdu je potřeba, aby se ty podmínky pro ně vytvořily tak, aby do zdravotnictví nastoupily a aby v něm zůstaly.

Je tedy možné, že dojde ke zmíněným výpovědím?

Budeme to koordinovat jak s Lékařským odborovým klubem, tak se Sekcí mladých lékařů.

Vyloučeno to ale není.

Je možné, že sestrám prostě dojde trpělivost a přestanou čekat na to, jestli se situace zlepší, nebo nezlepší, a v podstatě se rozhodnou, že za těchto podmínek to dělat nebudou.

Reklama

Doporučované