Hlavní obsah

Obrazem: Česko pod ledem. Výstraha prodloužena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Až do pátku prodloužili meteorologové výstrahu před náledím. Příčinou je déšť, který pomalu přechází ve sněžení a na zemi následně tvoří hladkou vrstvu ledu. Na pozoru by se proto měli mít jak řidiči na silnicích, tak i chodci.

Reklama

Článek

Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu může dnes na některých místech ojediněle napadnout kolem pěti centimetrů sněhu za 12 hodin.

„Mokré povrchy spolu s tajícím sněhem a poklesem teplot pod nulu povedou na celém území k tvorbě náledí nebo zmrazků. Nebezpečný může být zejména led na zemi pokrytý sněhovou pokrývkou,“ uvedl ústav na síti X. Výstraha platí pro všechny kraje do pátečních 09:00.

Před ledovkou ve středu varovala i Technická správa komunikací hlavního města. V návaznosti na výstrahu doporučila i omezení pohybu mimo domov na nezbytně nutnou dobu a zvýšenou opatrnost řidičům.

+5

Jaký je rozdíl mezi ledovkou a náledím?

Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení.

Vzniká v případech, kdy je ve výšce teplý vzduch a z něj prší a déšť padá na prochlazený zemský povrch s teplotou pod 0 °C. Vodní kapky se po dopadu na zem rozlijí a okamžitě mrznou a vytvářejí ledovku – průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem.

Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím (nepřechlazených) kapek deště nebo mrholení na povrchu země. Vzniká též zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu. Vlivem denního chodu teploty brzy po západu Slunce často namrzají mokré stopy po tajícím sněhu shrnutém k okraji vozovek a vedle náledí se takto tvoří i tzv. zmrazky.

Rozdíl mezi ledovkou a náledím spočívá ve způsobu jejich vzniku, avšak z hlediska jejich nebezpečnosti na komunikacích mezi nimi není rozdíl.

Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Doporučované