Hlavní obsah

Pavel jmenoval Veroniku Křesťanovou ústavní soudkyní

Foto: Zuzana Bönisch/KPR

Veronika Křesťanová s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě.

Reklama

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě jmenoval ústavní soudkyní místopředsedkyni pražského městského soudu Veroniku Křesťanovou.

Článek

„Jsem opravdu rád, že dnes mohu do sestavy Ústavního soudu jmenovat další ženu,“ prohlásil prezident při jmenování Veroniky Křesťanové.

Čtyřiapadesátiletá expertka na právo duševního vlastnictví dosud působila u pražského městského soudu, kde rozhodovala autorskoprávní spory.

Coby soudkyně měla na starosti například spor ohledně licence na výrobu předmětů s Krtečkem, ale i při o autorství textu amnestie bývalého prezidenta Václava Klause, jak napsal Advokátní deník.

Návrh na jmenování přišel na Hrad z jejího domovského soudu. „Ani nemůžu říct, že je to vysněné, protože se mi o tom ani nezdálo,“ reagovala Křesťanová na dotaz ČTK, zda ji při rozhodnutí přejít po letech strávených v advokacii k soudnictví napadlo, že se jednou dostane až k Ústavnímu soudu.

Při odchodu ze slavnostního ceremoniálu uvedla, že jako ústavní soudkyně by chtěla být odvážná a zároveň zdrženlivá, rychlá, ale ne zbrklá.

Absolventka Právnické fakulty Univerzity Karlovy je spoluautorkou autorského zákona a úpravy licenční smlouvy v novém občanském zákoníku.

Foto: Zuzana Bönisch/KPR

Veronika Křesťanová.

Jmenování Fremra se odložilo

Prezident měl dnes původně jmenovat do funkce i Roberta Fremra. Nakonec to ale odložil, a to kvůli informacím, které se objevily o soudcově minulosti.

Konkrétně jde o „případ Olšanské hřbitovy“, ve kterém Fremr v roce 1988 figuroval coby předseda soudního senátu. Obžaloba tehdy trojici mladíků vinila z více než stovky trestných činů, z nichž nejvážnější bylo záškodnictví.

Podle serveru Hlídací pes kauzu zmanipulovala StB tak, že za vůdce skupiny označila po vynuceném přiznání devatenáctiletého Alexandra Ereta.

Reklama

Související témata:
Veronika Křesťanová

Doporučované