Hlavní obsah

Pět změn, které mají pomoci rodičům s hlídáním malých dětí

Foto: Shutterstock.com

Stát plánuje, že za finanční podpory budou moci lidé v domácím prostředí hlídat až čtyři děti.

aktualizováno •

Vláda projednala úpravu dětských skupin. Nově by na mě měli mít rodiče nárok podobně jako na školky. Lidé budou moci se státními příspěvky provozovat i sousedské hlídání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Česku by měl vzrůst počet dětí, kterým se dostává předškolní péče. A to jak těm nejmenších do tří let, tak i starším do zahájení povinné školní docházky.

Počet dětí do tří let využívajících dětské skupiny nebo mateřské školy by se měl prakticky zdvojnásobit z 6,3 procent v roce 2022 na necelých 12 procent do roku 2030. Za šest let by se také měla o více jak 20 procent zvýšit účast dětí v předškolním věku v předškolní péči.

K tomuto cíli má směřovat novela zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, kterou ve středu projednává vláda Petra Fialy (ODS).

Nově se má zavést povinnost obcí poskytnout rodičům místo pro dítě vedle školek i v dětské skupině a rozšiřuje se předškolní péče o možnost sousedského hlídání.

Rodiče také budou moci od roku 2026 po obcích takové místo vyžadovat, nebo chtít proplacení.

„Mechanismus bude nastavený tak, že obec bude v takové situaci rodiči kompenzovat to, že si takové místo musel zajistit sám. Kompenzace bude do maximální výše, kterou platí rodič za místo v dětské skupině, tedy 5060 korun měsíčně,“ uvedl Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po jednání vlády.

Projděte si pět výrazných změn, které mají rozšířit předškolní péči v Česku a dopomoci tak převážně ženám k dřívějšímu návratu do práce.

1. Nárok nově i na dětskou skupinu

Od roku 2026 by měli mít rodiče dětí od tří let nárok žádat po své obci hlídání v rámci dětské skupiny.

„Obec zajistí těmto rodičům místo v dětské skupině pro děti, které nebudou přijaty do spádové mateřské školy a o umístění dítěte v dětské skupině projeví zájem,“ stojí v důvodové zprávě k zákonu s vysvětlením, že nárok má navázat na zkrácení rodičovského příspěvku. Ten je možné od letošního roku čerpat do tří let dítěte, dříve to bylo možné do čtyř let.

Přečtěte si detaily o tom, co si budou moci rodiče nárokovat, pokud obec místo nezajistí:

Povinnost může obec splnit jak vlastní vytvořenou dětskou skupinou nebo i uzavřením smlouvy s jiným poskytovatelem.

Rodiče ale musí aktivně projevit zájem. A to tak, že podají žádost obci do 30 dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí dítěte do školky.

Jurečka na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že upustil od nároku rodičů dětí od dvou let na místo v předškolní péče. Původně se počítalo s tímto nárokem od roku 2029.

2. Sousedské hlídání

Vedle dětských skupin, které mohou sdružovat až 24 dětí, má vzniknout ještě flexibilnější forma hlídání maximálně čtyř dětí ve věku od šesti měsíců do povinné školní docházky. Jde oficiálně o sousedské dětské skupiny, u kterých se předpokládá, že dospělá pečující osoba bude hlídat v domácím prostředí, tedy že půjde o státem schválené sousedské hlídání.

Důležité je doplnit, že sousedské hlídání má být i státem finančně podporované, a to za stejných podmínek jako dětské skupiny. Za každé dítě by tak pečujícímu náležela stejná měsíční odměna, jako se vyplácí dětským skupinám.

Například v letošním roce jde o denní příspěvek 529 korun za dítě do tří let a 311 korun za dítě nad tři roky. Za dvacet dní tak jde o částky 10 580 korun a 6224 korun po zaokrouhlení. U dětí do tří let je pak ještě z nařízení vlády možno vybírat od rodičů dalších bezmála 5060 korun. U starších dětí strop pro částky od rodičů stanovený není.

Jak už Seznam Zprávy v minulosti detailně popisovaly, sousedské hlídání se tak rázem může stát zajímavým způsobem obživy.

Novela zákona navíc myslí i na situaci, kdy osoba provozující sousedské hlídání neztrácí nárok na předškolní péči pro vlastní děti. Tedy není nutné, aby v rámci skupiny pečovala o své dítě.

3. Hlídání ze šesti na osm hodin denně

Nový zákon také prodlužuje nutnou provozní dobu dětských skupin, a to z šesti hodin denně na minimálně osm hodin.

„Na základě praxe se ukázalo, že vymezení minimálního rozsahu péče během provozního dne na šest hodin nebylo z hlediska koncipování služby s cílem ulehčení sladění pracovního a rodinného života dostatečné,“ stojí v důvodové zprávě s tím, že rodiče si v takovém případě zpravidla museli zajistit ještě další návaznou službu.

Podle důvodové zprávy ale v případě, kdy rodiče nevyužijí celých osm hodin, nemusí ani provozovatel dětské skupiny držet v práci pečující osoby.

4. Firemní dětské skupiny nejen pro zaměstnance

Novela má i rozšířit možnosti dětských skupin zakládaných zaměstnavateli. Už nebudou jen pro děti zaměstnanců. V praxi se totiž ukázalo, že dnešní rodinné vazby jsou zašmodrchanější – například pracovník není rodičem dítěte, ale dlouhodobě s rodičem žije.

„Tímto zaměstnancem je myšlen prarodič dítěte nebo manžel či partner rodiče nebo druh. V případě manžela či partnera rodiče nebo druha je požadována podmínka společné domácnosti s rodičem, který jako zákonný zástupce dítěte uzavírá smlouvu s poskytovatelem,“ stojí v důvodové zprávě.

5. Požární bezpečnost platí i pro dětské skupiny

Dětská skupina, ale i sousedské hlídání musí podléhat vyhlášce o technických podmínkách požární ochrany staveb. Na děti se totiž pohlíží jako na osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

Požadavky se pak liší podle počtu dětí. Do šesti dětí – týká se to především sousedského hlídání – je potřeba vybavit prostory odpovídajícím počtem zařízení „autonomní detekce a signalizace“ a jedním přenosným hasicím přístrojem.

U skupin více jak šesti dětí už je omezení, že se nesmí nacházet ve vyšším než druhém nadzemním podlaží nebo v podzemním podlaží, pokud z něj nevede únikový východ přímo na volné prostranství.

Aktualizace: Článek jsme doplnili o vyjádření ministra Mariana Jurečky po jednání vlády.

Doporučované