Hlavní obsah

Šimůnková rezignuje, nesouhlasí s Křečkem

Foto: Facebook veřejného ochránce práv

Monika Šimůnková se rozhodla ve funkci skončit kvůli neshodám s ombudsmanem.

Reklama

aktualizováno •

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se rozhodla ke konci srpna rezignovat. Nesouhlasí s názory a přístupem Stanislava Křečka, nechce ho zastupovat.

Článek

Ombudsman v reakci pro ČTK uvedl, že počítal s další spoluprací. Je mu to líto. „V jejím rozhodnutí převážily emoce,“ řekl.

Premiér Petr Fiala (ODS) k rozhodnutí Šimůnkové řekl, že z něj nemá radost, ale rozumí, že pro ni situace byla nadále neúnosná. „Odchod mě mrzí. Je to odbornice, která se dlouhodobě zabývá ochranou lidských práv, je velmi ceněná a budu přemýšlet, jak její zkušenosti pro český stát dále využívat,“ prohlásil.

Zároveň dodal, že s ohledem na tuto zkušenost by se mělo přemýšlet o změně legislativy. „Jestliže Poslanecká sněmovna volí nejen ombudsmana, ale také jeho zástupce či zástupkyni, musí garantovat, aby nedošlo k situaci jako v tomto případě. Tedy že zástupkyni byly odňaty pravomoce a bylo jí v práci bráněno. Musíme zvážit, jak toto do budoucna ošetřit tak, aby k tomu už nedocházelo.“

Spory v Kanceláři veřejného ochránce práv vyvrcholily koncem června poté, co ombudsman Stanislav Křeček odňal Monice Šimůnkové v podstatě všechny pravomoci včetně podpisových práv.

Podle něj její práci provázejí lidské i manažerské komplikace. Šimůnková tato nařčení odmítla a odebrání agendy označila za bezprecedentní zásah do pozice zástupkyně ombudsmana. Zvažuje také žalobu za některé jeho výroky.

Křeček musel své rozhodnutí vysvětlovat na jednání sněmovního petičního výboru. Přestože mnozí poslanci jeho postup kritizovali, z pozice ombudsmana je neodvolatelný.

Měl by vyvodit odpovědnost a rezignovat

Ohlášená rezignace Moniky Šimůnkové je podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) selháním veřejného ochránce práv. Křeček by měl podle ní vyvodit odpovědnost a odstoupit.

„Stanislav Křeček jako veřejný ochránce práv ze své funkce nese odpovědnost za fungování celého úřadu. Vyústění situace rezignací jeho zástupkyně je tak jeho selháním ve funkci,“ uvedla Pekarová Adamová. Připomněla, že Sněmovna nemá pravomoc ombudsmana odvolat. „Ale bylo by namístě, aby on sám vyvodil odpovědnost ze selhání ve vedení úřadu, jejímž výsledkem bohužel bude snížení důvěry veřejnosti ve fungování veřejného ochránce práv, a rezignoval,“ dodala předsedkyně dolní komory.

Poslanci zvolili Šimůnkovou do funkce v listopadu 2019, Křeček se stal ombudsmanem o tři měsíce později. Mandáty jsou šestileté a z těchto funkcí nelze nikoho odvolat.

Kritika práce ombudsmana

Křečkovo působení ve funkci ombudsmana, i předtím zástupce veřejné ochránkyně práv, provází kritika ze strany části veřejnosti nebo mnoha expertů věnujících se ochraně lidských práv. Křeček ji ale odmítá.

Poslechněte si nedávný rozhovor s Monikou Šimůnkovou:

Hnutí Milion chvilek pro demokracii ho spolu s dalšími neziskovými organizacemi a hnutími nedávno vyzvaly v otevřeném dopise k rezignaci. S odůvodněním, že svými výroky i činy opakovaně dokazuje, že není schopen zajistit rovnost občanů před zákonem a ani o to aktivně neusiluje.

„Dlouhodobě veřejně bagatelizujete diskriminaci na základě etnika, vyjadřujete se xenofobně, relativizujete lidská práva a popíráte tak smysl úřadu, který vedete. Po velice krátké době ve funkci jste rovněž prokázal, že upřednostňujete své osobní dojmy před důkladným prošetřením případů, což vyvolalo nevoli zejména u zástupců právnické obce,“ uvádí se v dopise.

Podle Křečka podobné výzvy pouze zbytečně rozdělují společnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované