Hlavní obsah

Podívejte se, v jakém věku půjdou do důchodu dnešní padesátníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Tabulka odhaluje důchodový věk dnešních padesátníků. (Ilustrační snímek)

Reklama

Lidé narození v roce 1966 budou podle nového návrhu prvními, kteří nepůjdou do důchodu při dosažení věku 65 let.

Článek

Muži, bezdětné ženy a ženy s jedním a dvěma dětmi narození v roce 1966, tedy dnes je jim okolo 57 let, by měli jít do důchodu až dva měsíce po dosažení 65. narozenin.

U všech mladších se hranice odchodu do důchodu ještě o nějaký měsíc prodlouží.

Konkrétně: lidé narození v roce 1967 půjdou do důchodu o další dva měsíce později a ročník 1968 bude mít řádný důchodový věk v 65 letech a pěti měsících. A další lidé narození do roku 1972 půjdou v 65 letech a sedmi měsících.

U žen se odchodová hranice liší podle počtu porozených dětí.

Jak se změní věková hranice pro důchod

Posun věkové hranice ve středu na tiskové konferenci Ministerstva práce k důchodové reformě potvrdil ředitel odboru sociálního pojištění Tomáš Machanec.

Tabulku redakce Seznam Zpráv od Ministerstva práce získala. Rozpis pro ročníky 1966 až 1972 navazuje na postupně rozepsaný odchod do důchodu, který už je aktuálně v zákoně (viz tabulka na konci článku).

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) během představování sepsané důchodové reformy připomněl, že odchodový věk ve skutečnosti ani v současnosti není pevně daný pro všechny a postupně se kontinuálně posouvá.

Pro další ročníky se už bude důchodový věk stanovovat po schválení novely zákona nařízením vlády a bude vycházet z dat o průměrné délce dožití padesátníků. A to vždy s přihlédnutím k tomu, aby průměrná doba pobírání důchodu byla 21,5 roku.

„Informace o důchodovém věku bude každému známa při dosažení 50 let. Tedy vždy s dostatečným předstihem, aby lidé věděli, s čím mohou počítat, a zároveň nebyla ohrožena relevance výpočtu důchodového věku pro danou generaci,“ uvedl ministr Jurečka.

Pro připomenutí, jak se mění důchodový věk podle platného zákona:

Foto: MPSV.CZ, Seznam Zprávy

Aktuální odstupňování důchodového věku pro jednotlivé ročníky.

Reklama

Doporučované