Hlavní obsah

Policie bude více hlídat nádraží a vytížená místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Policie posílí výkon služby na exponovaných místech, jako jsou vlaková a autobusová nádraží. Dohlížet bude také na tzv. měkké cíle, tedy místa s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna.

Článek

„Ačkoliv nemáme žádné konkrétní informace o přímé bezpečnostní hrozbě, tak ale v nejbližších dnech bude s ohledem na geopolitickou situaci možné častěji vidět uniformované policisty na exponovaných místech, typicky například autobusová či vlaková nádraží,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Policisté podle něj budou operativně vyhodnocovat dostupné informace a přizpůsobí výkon služby tak, aby bylo jakékoli případné riziko minimalizováno.

Moravčík připomněl, že od roku 2016 platí v České republice první stupeň ohrožení terorismem, který tehdejší vláda schválila v reakci na teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru. V rámci tohoto stupně už policie realizuje na vybraných měkkých cílech opatření, jejichž smyslem je zvýšený dohled a komunikace se zástupci objektů.

„V této oblasti se v současnosti nic nemění, stále budeme v rámci běžného výkonu služby provádět dohled nad vybranými objekty a lokalitami s tím, že je na operativním rozhodnutí každého krajského ředitele u vytipovaných objektů nastavit intenzivnější dohledový režim,“ doplnil Moravčík.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba poté řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit. Podle ukrajinského generálního štábu je cílem ruské invaze hlavní město Kyjev.

Na ukrajinské hranici se Slovenskem se už ve čtvrtek tvořily dlouhé fronty, stovky obyvatel Ukrajiny překročily hranice v noci. Slovenské úřady zatím nápor ukrajinských žadatelů o azyl nehlásí. Ukrajinci podle nich po vstupu na Slovensko často míří za svými příbuznými nebo dál do zahraničí. Do Polska z Ukrajiny ve čtvrtek přišlo asi 29 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované