Hlavní obsah

Pomoc s energiemi schválena. Poznáte to už na říjnové faktuře, slibuje Síkela

Foto: Vláda.cz

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna schválila vládní úsporný energetický tarif, který pomůže domácnostem s rostoucími energiemi. Týkat se nebude pouze chalup a dobíjení elektromobilů.

Článek

Poslanci po šestihodinovém jednání schválili zavedení úsporného tarifu na energie, do něhož by vláda premiéra Petra Fialy (ODS) mohla nalít až 30 miliard korun. Proti původnímu vládnímu návrh rozšířili možnost příspěvku ze státního rozpočtu i na dodávky tepla do bytů.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) návrh, se kterým před poslance předstoupil, označil za nákladní vozík, do něhož se dá naložit pomoc a rozvézt do jednotlivých domácností. „Jakou velkou částku do toho vozíku dáme a komu ji přesně rozvezeme, bude už na rozhodnutí vlády na přelomu července a srpna,“ uvedl.

Lidé by to měli pocítit na říjnových fakturách, dodal. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Hlasování předcházela dlouhá diskuze, při níž zejména opoziční poslanci měli potřebu vládu zkritizovat za to, že je zákon podle nich špatně připravený a pomoc přichází pozdě.

Dohodnutých má zatím 27 miliard korun pro ty, kteří topí plynem nebo elektřinou, plus 3,6 miliardy lidem, jimž vytápějí byt kotelny umístěné v bytových domech.

Pomoc se podle ministra bude týkat téměř všech. Vyjmuty jsou z ní jen dva tarify - pro víkendové domácnosti a pro tarify na dobíjení elektromobilů.

Centrální vytápění? Dvě varianty

Hospodářský výbor, který zasedl ve čtvrtek ráno, k resortnímu návrhu připravil dva pozměňovací návrhy, jež řeší příspěvek lidem topícím z domovní kotelny, ale i těm, kteří využívají centrální vytápění.

„Pomoc se zálohami dostanou i lidé bydlící v domě vytápěném společnou kotelnou. Příspěvek v tomto případě dostanou bytová družstva nebo sdružení, která kotelny vlastní,“ vysvětlil člen hospodářského výboru, poslanec Tomáš Müller (STAN).

Na pomoc pro ty, co využívají centrální vytápění, vláda podle Síkely připravuje zhruba 10 miliard korun. Připraveny jsou zatím dvě varianty, záležet bude na ratifikaci Evropskou komisí.

„Máme připravených až 10 miliard na modernizaci tepláren, které avizovaly, že tuto pomoc zohlední v cenách pro odběratele. Zde je ale nutná ratifikace. Druhou variantou je pomoc odběratelům tepla z centrálních tepláren přímo prostřednictvím úsporného tarifu, a toho se týká jeden z pozměňovacích návrhů,“ vysvětlil ministr.

Nevyloučil ani možné opakování této pomoci, záležet však bude na vývoji trhu s energiemi. „Vláda zákonem získá možnost flexibilně rozhodnout, jak a kdy domácnostem pomůže. Přispěje takovou částkou, jakou uzná za vhodné, a to kdykoliv a opakovaně,“ dodal.

Stav nouze v teplárenství

Poslanci zároveň schválili pozměňovací návrh, který umožní vyhlásit mimořádný stav nouze v teplárenství, o němž bude rozhodovat provozovatel sítě. „Je to opatření typu airbagu, který máte v autě. Doufáte, že ho nikdy nebudete muset použít, ale když ta situace nastane, jste rádi, že ho máte,“ vysvětlil po jednání Sněmovny ministr Síkela.

Šéf resortu průmyslu novináře informoval i o plnění zásobníků plynu. Za poslední dva dny do nich Česká republika podle Síkely natlačila dalších 30 milionů kubíků. „K dnešnímu ránu tam byly 2,52 miliardy kubíků, už jsme se lehce přehoupli přes 75 procent,“ uvedl.

Česko podle něj plní i zásobník ve společném vlastnictví MND a Gazpromu, který má kapacitu 425 milionů. „Donedávna byl skoro celý prázdný, byla tam jen čtyři procenta. Nám se ve spolupráci s ČEZem podařilo zajistit plnění, dnes tam je 75 milionů kubíků, blížíme se 20 procentům a budeme pokračovat,“ dodal.

Reklama

Doporučované