Hlavní obsah

Práci tří lidí zvládne dělat jeden, rozhodla zoo a rozdala výpovědi

Foto: Václav Šálek , ČTK

Spory v brněnské zoo eskalovaly po zastřelení bizoního samce. Ilustrační foto.

Reklama

Několik zaměstnanců Zoo Brno, kteří kritizovali kroky nové ředitelky, dostalo výpověď. Skupina tvrdí, že ukončení pracovního poměru nebylo v souladu se zákonem, a chce se soudit. Vedení zoo situaci vysvětluje reorganizační změnou.

Článek

„Kvůli tomu, že jsme upozornili na praktiky nové ředitelky Radany Dungelové, jsme dostali výpověď pro nadbytečnost a okamžitý zákaz vstupu do zoo. Její reakce je odplatou za článek, který u vás vyšel,“ napsala Seznam Zprávám bývalá vedoucí obchodního úseku Ivana Peková. „Zaměstnanci se teď o to víc bojí a šikana nepohodlných lidí kvete,“ dodává.

Ve zmíněném textu jsme popsali podezření dnes už vyloučených zaměstnanců zoo na neetické a protizákonné okolnosti usmrcení bizoního samce. Případem se stále zabývá policie.

Tvrzení, že v ukončení pracovního poměru hrálo jakoukoliv roli vyjádření zaměstnanců do médií, vedení zoologické zahrady rázně odmítá.

„Je to sdělení, které prostě není pravdivé. Od prvního září jsem analyzovala situaci v zoo, konzultovala jsem ji s kolegy v Česku i v zahraničí. A připravila jsem změnu, abych si tady mohla vytvořit tým, který mi pomůže naplnit moji koncepci,“ reaguje na kritiku ředitelka Zoo Brno Radana Dungelová.

Hlavní motivací pro tuto změnu je podle ní odstranění nadbytečných pozic v řízení zahrady. „A posílení srdcových funkcí zoo, jako je například péče o zvířata. Troufám si říct, že výsledky budou lepší a efektivnější, když budeme mít úspornější tým,“ dodává.

Zoo nově přijala několik nových pracovníků – pět chovatelů, tři welfare specialisty a jednoho asistenta. Kromě toho přibyly nové pozice na technickém úseku.

Naopak výpověď zatím dostali čtyři zaměstnanci. Mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč doplnil, že veškeré zrušené pozice byly nadbytečné a že je lze zajistit prací zbývajících zaměstnanců.

„Čtyřem zaměstnancům tak byl ukončen pracovní poměr výpovědí z důvodu nadbytečnosti podle § 52 písm. c) zákoníku práce, když v nové organizační struktuře nejsou neobsazené pozice, které by jim zaměstnavatel při jejich kvalifikaci a zdravotním stavu mohl nabídnout,“ napsal.

„Bizon byl poslední kapka“

22. listopadu dostali zástupci odborů v zoo zprávu o plánované reorganizační změně s výzvou, aby se k ní vyjádřili do šesti dnů.

„Reagovali jsme, že potřebujeme podklady, abychom se v tom mohli zorientovat. Žádali jsme o posunutí termínu, na to ředitelka nereagovala. Místo toho se sešli bez nás a rozhodli o našem propuštění,“ tvrdí Peková.

Dodává, že neshod mezi vedením a dalšími dvěma odborovými organizacemi byla celá řada. „Bizon byl poslední kapka, ale zdaleka ne jediný problém. Když jsme potřebovali něco od jiných odborářů, neudělali to. Ztrácely se nám smlouvy, museli jsme dělat spoustu úkonů navíc. Jindy nám sprostě nadávali,“ popisuje.

Odbory v Zoo Brno

V současné době působí v brněnské zoo tři odborové organizace – Odborový svaz pracovníků kultury a ochrany přírody, Českomoravský odborový svaz pracovníků školství a Odborová organizace Pro Libertate.

Posledně jmenovaná vznikla letos v červenci. Její členové se dlouhodobě kriticky staví k práci starších odborů i ke krokům nové ředitelky Radany Dungelové, kterou označují za nekompetentní.

Šikanu je podle svých slov odhodlaná řešit. Trestní oznámení podali zástupci odborářů také kvůli porušení ochrany osobních údajů.

Ředitelka zahrady prý o šikaně části odborářů neslyšela. „Jsem s nimi poměrně v častém kontaktu, mezi jednotlivými organizacemi nic neprobíhá. Opravdu si slovo šikana vůbec neumím představit použít. S takovou stížností se na mě jakožto na zaměstnavatele nikdo neobrátil. Zaráží mě, jestli se mnou takhle závažnou věc nechtěli projednat,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv Dungelová.

„Zoo není stánek s pivem“

Rozhodnutí prý překvapilo i předsedu Odborové organizace Pro Libertate Zoo Brno Richarda Zelinku. „Jako blesk z čistého nebe bez předešlého varování přišly dvě žádosti o schválení výpovědí členů předsednictva našich odborů,“ vrací se k událostem na konci listopadu.

„Do té doby jsme nikdo ještě neslyšeli, že by mělo dojít k rušení nějakého útvaru nebo úseku. Jako odboráři bychom to museli ze zákona vědět v organizaci jako první,“ dodává Zelinka.

Vyloučení pracovníci jsou ale přesvědčeni o tom, že skutečný důvod výpovědí je odlišný, než uvádí vedení zoologické zahrady. „Jiný názor, než má paní ředitelka, nás přivedl až k tomu, že v zaměstnání končíme. Oficiálně to je pro nadbytečnost,“ říká Milan Pek, který pracoval na obchodním oddělení.

„S paní ředitelkou jsem přicházel do styku velmi zřídka. Nicméně každý jsme měli jiné názory na chod zoologické zahrady. Navíc jsem otevřeně říkal, že výběrové řízení proběhlo nesprávně, když se vyjádřím slušně,“ pokračuje v kritice.

Nesouhlasil především se způsobem obměny vedení. „Můj osobní názor je takový, že bývalý pan ředitel měl v klidu předat zoologickou zahradu. Předávat zoo není jako předávat stánek s pivem. Tento názor jsme normálně vyjadřovali, takže jsme se nemohli shodnout. Nový systém je nastavený tak, abychom v něm nefigurovali,“ myslí si.

Jeden místo tří

Ředitelka Dungelová opakovaně zdůraznila, že reorganizační změny provedla z důvodu lepší efektivity.

„Vůbec jsem nehodnotila pracovní výkon těchto zaměstnanců. Spíš jsem sledovala celkovou efektivitu jednotlivých úseků a pozic. Jestliže máte nějakou činnost, kterou dělají tři lidi, ale může ji dělat jeden, tak to uděláte takhle,“ vysvětluje.

Případem zastřeleného bizona se zabývala Státní veterinární správa. Po přezkoumání uvedla, že k porušení hygienických předpisů nedošlo.

„Při kontrole nebylo zjištěno porušení platné legislativy, týkající se dané problematiky utracení zvířete a nakládání s vedlejšími živočišnými produkty,“ zní závěrečný verdikt.

Ještě však pokračuje vyšetřování policie. Jedním z bodů trestního oznámení je totiž možná ztráta části masa, které stojí mezi tisícem a patnácti sty korunami za kilo. „Stále to je ve fázi prověřování, nemáme zatím žádné nové výsledky,“ sdělil mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Reklama

Související témata:

Doporučované