Hlavní obsah

Uprchlíky už Praha přijímat nebude, začne je posílat jinam

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ukrajinští uprchlíci čekající ve frontě na žádost o humanitární dávku. Ilustrační foto.

Reklama

Praha ve středu zavře asistenční centrum pro uprchlíky ve Vysočanech. Ukrajinské běžence začnou z hlavního města posílat do jiných regionů.

Článek

Přijímání ukrajinských běženců bude mít od středy vážnou trhlinu. V ten den se zavře krajské uprchlické centrum v pražských Vysočanech. Doposud registrovalo největší část válečných uprchlíků.

Potvrdil to pražský primátor Zdeněk Hřib. Nezmění to ani schůzka s premiérem Petrem Fialou (ODS), naplánovaná na pátek.

Vedení hlavního města dlouhodobě upozorňuje na přetížené kapacity. Tvrdí, že se o další běžence nezvládne postarat. Marně žádalo vládu o přerozdělování uprchlíků. „Chybí premiérem koordinovaný systém přesunu uprchlíků do jiných, méně vytížených oblastí. Není zkrátka možné registrovat další lidi v místě, kde nebude možné se o ně postarat,“ zdůvodnil primátor krajní krok pro Seznam Zprávy.

Podle Hřiba se centrum uzavře na dobu neurčitou. „Stane se tak na základě dřívějšího rozhodnutí Krizového štábu hlavního města Prahy. Na problém přeplnění Prahy upozorňujeme již od března,“ doplnil.

I po uzavření asistenčního centra na místě zůstane informační služba, která příchozí uprchlíky nasměruje jinam.

Primátor zopakoval, že vládě a kolegům z krajů navrhoval motivační opatření založená na omezení vyplácení dávek uprchlíkům v místech, která už nemají kapacitu pro další běžence. „Bohužel tento můj návrh byl odmítnut a nyní očekávám podrobnější právní zdůvodnění,“ sdělil primátor.

Právní analýzu chce také kvůli pátečnímu setkání s premiérem Fialou, na němž by mohli řešit další možnosti pro řešení situace.

Foto: Jakub Jirásek, Seznam Zprávy

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v pražských Vysočanech.

Zavřou i další kraje?

Krajské asistenční centrum v Praze zaregistrovalo od počátku války na Ukrajině přes devadesát tisíc běženců. Je to suverénně nejvíc z celé republiky. V hlavním městě chybějí kapacity v ubytování či ve školách.

„Data o přeplněnosti Prahy jsou dostupná i městské datové platformě Golemio.cz, která ukazuje, že v Praze je až čtyřikrát více uprchlíků na tisíc místních obyvatel než v jiných krajích,“ zdůraznil primátor.

Vedení města už dříve avizovalo, že centrum zůstane zavřené, než se vyrovná zátěž mezi jednotlivými regiony v Česku. Pak by o jeho znovuotevření opět jednal krizový štáb Prahy. Hřib už za záměr dříve schytal kritiku od některých hejtmanů. Třeba předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v tom vidí politické gesto. Pokud zavře Praha své asistenční centrum, udělá to prý také Pardubický kraj.

Reklama

Doporučované