Hlavní obsah

Pravidla u příspěvku na bydlení by měla být jednodušší

Foto: Seznam Zprávy

Novela nyní zamíří k posouzení do Senátu. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Novelu zákona o státní sociální podpoře a pomoci v hmotné nouzi v pátek schválila Sněmovna hlasy všech 117 přítomných poslanců. Opozice neprosadila zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku.

Článek

Příjemci příspěvku na bydlení zřejmě budou dokládat příjmy a výdaje jednou za půl roku, nikoli každého čtvrt roku jako doposud. Nebude nutné na úřady nosit originální dokumenty, stačit budou kopie. Nutný ani nebude podrobný rozpis jednotlivých položek nákladů na bydlení.

Zjednodušení přinese novela o státní sociální podpoře a pomoci v hmotné nouzi, kterou v pátek schválila Sněmovna hlasy všech 117 přítomných poslanců. Opozice v ní neprosadila zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku.

Podívejte se, pro co poslanci jednomyslně hlasovali, novelu ovšem ještě musí schválit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman.

Vyšší měsíční rodičovský příspěvek

Rodiče s nízkými výdělky si budou moci podle schválené vládní verze předlohy zvýšit měsíční částku rodičovské z nynějších nejvýš 10 000 korun na 13 000 korun. Podle ministerstva práce a sociálních věcí si tak v době zdražování budou moci rodiny zvednout příjem, celkovou částku příspěvku pak ale vyberou rychleji, připomněla ČTK.

Opoziční ANO neprosadilo růst celkové částky příspěvku o 100 000 korun na 400 000 Kč a SPD na 360 000 korun. Obě úpravy obsahovaly také odlišná pravidla automatické valorizace rodičovské.

Úpravy čekají podle novely i pravidla vyplácení dávky mimořádné okamžité pomoci. Novela nyní zamíří k posouzení do Senátu, sejde se k ní pravděpodobně příští týden. Většina změn by měla platit podle předlohy už od července.

Mimořádné okamžité pomoci se uvolňují ruce

Státní dávka, která má lidem pomáhat v nenadálých situacích, kdy se dostávají do hmotné nouze, se schválením novely stane univerzálnějším nástrojem. Do mimořádných událostí se podle zákona vedle živelních pohrom a havárií dostává i obecnější definice „události, které nebylo možné předvídat ani předejít“.

Zároveň dochází ke změně, kdy úřady práce neposuzují finanční situaci žadatele v daný měsíc, ale i tři měsíce předcházející žádost.

Příspěvek na bydlení

Končí každoroční žádání o příspěvek: Aktuálně platí, že příspěvek na bydlení je vždy přiznán na omezenou dobu a každý rok musí žadatelé k 1. červenci znovu vyplnit žádost. Se schválením novely tato povinnost odpadne.

„Sníží se tak administrativní zatížení Úřadu práce ČR i klientů, aniž by se rozšířil prostor pro zneužívání příspěvku na bydlení,“ stojí v důvodové zprávě.

Právě každoroční nové žádání kritizovali i odborníci. „Stačilo by, aby se dávka držela tak dlouho, dokud je nárok. Ten musí lidé dokládat, když je změna, když se přestěhují, změní se složení domácnosti nebo získají novou práci, a potom určitě jednou za rok se vyúčtovávají zálohové platby,“ uvedla pro Seznam Zprávy v květnu Alena Zieglerová z Institutu pro sociální inkluzi.

Dokládání nároku dvakrát namísto čtyřikrát ročně: Dalším administrativním zjednodušením je, že příjemci příspěvku nebudou muset každé čtvrtletí dokládat své příjmy a výdaje na bydlení, a dokazovat tak na úřadech práce, že mají na dávku od státu nárok.

Nově se počítá s tím, že bude stačit potřebné dokumenty dokládat za druhé a čtvrté čtvrtletí, tedy za měsíce duben až červen a říjen až prosinec. Za první a třetí čtvrtletí se podle důvodové zprávy příspěvek automaticky překlopí.

Zůstávají ale i dvě pojistky pro případ, že se finanční situace žadatele změní během měsíců, které neprokazuje. První je, že lidé mohou změnu sami nahlásit a výše příspěvku se podle toho upraví.

Druhou pojistkou je povinnost dále čtvrtletně hlásit, jestli například nedošlo ke změně počtu lidí v domácnosti.

Konec rozepsaným nákladům: Končit by také měla povinnost přesně rozepisovat náklady na bydlení na jednotlivé položky. Typicky by tak už nemělo být nutné dokládat dokumenty o tom, kolik lidé platí za osvětlení ve veřejných prostorách, za provoz výtahu nebo odvoz odpadů.

Právě detailní rozpis nákladů na bydlení přitom způsobuje některým žadatelům o dávku problémy. Úřady práce potřebují rozpis nákladů podrobněji, než často mají majitelé bytů, kteří je žadatelům pronajímají.

Prostá kopie: Dalším administrativní úlevou má být to, že úřady práce nebudou žádat originální dokumenty. Nově by měli stačit prosté kopie. Pirátská poslankyně Olga Richterová při pátečním schvalování mluvila o tom, že bude stačit ofotit doklady na mobilní telefon.

„Cílem opatření je zjednodušit prokazování nároku na dávky a stanovení jejich výše, zejména v případě elektronických podání,“ stojí v důvodové zprávě právě zdůraznění, že nově má být možné prokazovat dokumenty i elektronicky.

Reklama

Doporučované