Hlavní obsah

Drůbežáři: Likvidace 73 tisíc slepic kvůli ptačí chřipce ceny vajec neovlivní

Foto: Shutterstock.com

V letos prvním komerčním chovu slepic a kohoutů se objevila ptačí chřipka. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Přes sedmdesát tisíc slepic a kohoutů bude nutné vybít poté, co se v komerčním chovu drůbeže u Chocně objevila ptačí chřipka. Podle veterinářů bude třeba zlikvidovat ohnisko nákazy i všechna vejce, která z chovu pocházejí.

Článek

V komerčních chovu firmy Mach Drůbež u Chocně se objevila ptačí chřipka. Vybíjení nakažené drůbeže začne ve čtvrtek ráno. V deseti halách je 73 000 slepic a kohoutů. Na likvidaci se bude podílet pohotovostní středisko z Brna, řekl dnes novinářům ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Odhadl, že likvidace chovu potrvá tři dny, celková hmotnost drůbeže činí asi 300 tun. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) stát firmě Mach Drůbež bude kompenzovat veškeré škody na zvířatech.

„Z pohledu chovatele jde o velkou ztrátu. Jedná se o plemenné nosnice, které produkují násadová vejce, z nichž se líhnou kuřata na výkrm, a škody mohou vyjít až na desítky milionů korun podle stáří hejna. Přesto v současné chvíli nepředpokládáme výraznější ekonomický dopad na trh,“ uvedl pro Seznam Zprávy prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Z hlediska celkové kapacity nebude likvidace zdaleka tak významná, jako zásah v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde bylo před rokem usmrceno 750 tisíc nosnic. 70 tisíc plemenných slepic představuje přibližně tři procenta celkové kapacity  v Česku.

„Důležité je, aby se nemoc nešířila dál, protože v kraji je plno dalších farem. Vejce by to nemělo zdražit,“ řekla Seznam Zprávám předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Tlak na cenu může být spíš opačný, protože se zřejmě zhorší možnosti obchodování se zahraničím a v Česku může být větší přetlak násadových vajec.

Co je ptačí chřipka

  • Influenza drůbeže, známá také jako ptačí chřipka, je virové onemocnění postihující ptáky – jak volně žijící ptáky, tak drůbež, jako například slepice, krůty, kachny a husy. Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří, jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže.

Způsob přenosu ptačí chřipky:

  • K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků.
  • Úhyn ptáka na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři.
  • Lidé se mohou infikovat pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich exkrety (výkaly, peří, uhynulá zvířata apod.).
  • Nelze vyloučit přenos ptačí chřipky z nemocných ptáků na drobné savce (kočky, psy apod.).
  • Dosud nebyl zaznamenán případ přenosu ptačí chřipky z volně žijících ptáků na člověka. Dosud nebyl prokázán přenos nákazy z člověka na člověka.

Zdroj: Státní veterinární správa

Podle Radka Axmanna bude nutná likvidace ohniska nákazy i všechna vejcí, která z chovu pocházejí. Hospodářství se nachází u obce Kosořín, kde se ptačí chřipka vyskytla už v roce 2007. Tvoří je deset samostatných hal, nákaza byla zatím potvrzena v jedné z nich. „S hodně velkou pravděpodobností není možné zajistit, aby nedošlo k nakažení i v ostatních halách. Opatření bude podléhat celé hospodářství,“ řekl Axmann. Veterináři vytyčí takzvané ochranné pásmo a pásmo dozoru. Bude v nich nutné provést soupis veškeré drůbeže.

Reklama

Doporučované