Hlavní obsah

Rakušan vyzval obce ke zrušení ohňostrojů. A platí to i pro ostatní

Foto: Vláda ČR

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministr vnitra požádal o ztišení silvestrovských oslav. Důvodem je nedávná střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a dvojnásobná vražda v Klánovickém lese.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu na síti X vyzval starostky a starosty obcí, aby nepořádali silvestrovské ohňostroje. K omezení zábavní pyrotechniky vyzval i ostatní lidi.

Důvodem je tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze z minulého týdne, která si vyžádala 14 obětí, a také dvojnásobná vražda z Klánovického lesa. Jak jsme již informovali, policie ve středu oznámila, že v domě střelce z fakulty nalezla dopis, ve kterém se k dvojnásobné vraždě v Klánovicích přiznal.

,,Naše země zažila před Vánoci dva šokující násilné činy spojené se střelbou. Tyto události se bolestně dotkly mnoha lidí a rodin osobně, nepřímo pak v podstatě každého z nás. To nejmenší, co můžeme jeden pro druhého v téhle době udělat, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat napětí a případná traumata, která po sobě tohle násilí zanechalo. Oslavit příchod nového roku lze i bez petard, dělobuchů a rachejtlí," uvedl Rakušan v dopise, který ministerstvo vnitra zveřejnilo na svých webových stránkách.

„Věřím, že Vy osobně tenhle apel pochopíte a že díky Vám ho přijme i velká část veřejnosti,“ dodal ministr.

Plánovaný silvestrovský ohňostroj se už rozhodla zrušit například olomoucká radnice. Nyní jej plánuje ve vhodnějším termínu. Rozhodnutí radnice souviselo nejen se střelbou na pražské fakultě, ale také s hydrologickou situací v Olomouci, kvůli které zasedala v úterý i povodňová komise.

Střelba na filozofické fakultě

Doporučované