Hlavní obsah

Řidič zemřel po nárazu do nelegálního billboardu. Policie pátrá po majiteli

Foto: Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje

Hasičům trvalo tři čtvrtě hodiny, než tělo řidiče vyprostili z vraku auta. Reklamní poutač byl přivařený k valníku, do kterého muž naboural.

Reklama

Hasiči museli řidiče ze zcela zdemolovaného auta vystříhat hydraulickými nůžkami. Náraz do zřejmě nelegálního billboardu nepřežil. Seznam Zprávy zjišťovaly, komu billboard patří.

Článek

Minulý týden přinesla média lakonickou zprávu: Řidič na Ostravsku se zabil po nárazu do reklamního poutače. Hasiči vystřihávali pětatřicetiletého muže ze zcela zdemolovaného vozu, zabralo jim to asi tři čtvrtě hodiny.

Bližší pohled na fotografie, které přitom pořídili, poukazuje na širší souvislost tragické nehody – reklamní poutač byl zjevně protizákonně umístěný v ochranném pásu silnice. Konstrukce billboardu byla navařená na valníku, aby ji majitel mohl v případě potřeby jednoduše přemístit.

Foto: Maps.google.com

Billboard byl přidělaný k valníku, aby ho šlo snadno přemístit.

Seznam Zprávy minulý měsíc popsaly, jak nepoctiví podnikatelé vydělávají na nelegálních billboardech lemujících české silnice.

Úřady s nimi mají těžkou práci – pokud se po několika týdnech či měsících podaří prokázat, že jde skutečně o nelegální reklamu, majitel může billboard posunout jen o pár metrů na vedlejší pozemek. A úřední kolečko může začít nanovo.

Billboardy blízko silnic jsou přitom už od roku 2017 zakázané. Mimo souvisle zastavěnou oblast je to ve vzdálenosti do 250 metrů u dálnic, u silnic první třídy do 50 metrů a u silnic druhé a třetí třídy do 15 metrů od vozovky.

Kromě toho, že poutají pozornost řidičů, může jejich konstrukce přímo ohrozit lidské životy.

„Nelze ani vyloučit, že v případě střetu vyšší rychlostí může dojít k průniku konstrukce billboardu do interiéru vozidla. Což by mohlo mít vážné následky na zdraví řidiče či spolujezdců,“ popsal pro Seznam Zprávy šéf BESIP Tomáš Neřold.

Nyní tedy za střet se zjevně nelegálním billboardem zaplatil životem pětatřicetiletý řidič. Kdo ale ponese za tuto smrtelnou nehodu odpovědnost?

O byznysu s nelegálními billboardy si přečtěte zde:

„O billboardu víme, ale nic vám neřekneme“

Policie případ stále prošetřuje, a odmítá proto sdělit bližší informace. „Příčina nehody je předmětem vyšetřování. Důležitý je mimo jiné výsledek pitvy,“ řekla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí ostravské policie Eva Michalíková.

Z jakého důvodu sjel řidič ze silnice a zda poutač přímo zavinil jeho smrt, policie neupřesnila. Na dotaz redakce ale policisté potvrdili, že se billboardem a jeho majitelem zabývají.

„Policisté dopravního inspektorátu Ostrava se zabývají umístěním billboardu a tím, kdo za něj má zodpovědnost. Zatím je to ve stadiu šetření; policie zjišťuje, zda měl billboard povolení,“ řekla mluvčí Michalíková.

Povolení k umístění billboardu v ochranném pásu silnice, v tomto případě až do padesáti metrů od vozovky, udělují zaměstnanci Krajského úřadu. Redakce proto oslovila Krajský úřad Moravskoslezského kraje, zda tomuto billboardu přiznali potřebnou výjimku.

„V daném případě krajský úřad nemá informace o vlastnictví billboardu. Tudíž jsme ani neřešili jeho povolení,“ odpověděla tisková mluvčí Nikola Birklenová.

Teoreticky mohl billboard dostat povolení v době před zavedením samosprávných krajů, tedy před rokem 2000. Krajský úřad by v takovém případě sice neměl o dokumentu žádnou zprávu, billboard by ale i tak mohl být legální.

Fotky z veřejně dostupných databází maps.google.com a mapy.cz ale ukazují, že zřejmě nejde o tento případ. Billboard je vidět na fotkách z roku 2022. Na obrázcích z roku 2019 a starších ale není.

Redakce se tedy obrátila na Ředitelství silnic a dálnic s dotazem, proč v ochranném pásu komunikace, kterou má ŘSD ve správě, stál velmi pravděpodobně nelegální billboard. Zda ŘSD o billboardu ví a zda se pokusilo tento zjevně nelegální a nebezpečný billboard od silnice odstranit.

„Předmětný billboard v ochranném pásmu silnice I. třídy evidujeme, avšak s ohledem na právě probíhající vyšetřování nebudeme v této chvíli poskytovat žádné bližší informace,“ odpověděl stručně Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

„Měli jsme smlouvu s majitelem pozemku“

Kdo tedy jen pár metrů od silnice postavil valník s reklamou? K majiteli vedou dvě stopy – od majitele pozemku, na kterém stál, a od firmy, která měla reklamní plochu v pronájmu.

Silnici první třídy mezi Ostravou a Havířovem, stejně jako velmi úzký pás pozemku podél ní, vlastní stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Pozemek kolem říčky Lučiny, která v těchto místech teče velmi blízko silnice, zase vlastní a spravuje státní podnik Povodí Odry. Mezi těmito dvěma pásy ale leží úzký pruh soukromého pozemku, na kterém billboard stál. Z katastru nemovitostí lze snadno vyčíst, kdo je jeho majitelem.

Firma Autodům Vrána, která v době nehody měla na billboardu svoji reklamu, na dotazy redakce uvedla, že právě majitel tohoto pozemku jim pronajal i reklamní plochu.

„Měli jsme smlouvu s majitelem pozemku, už jsme s ním ukončili spolupráci,“ řekl redakci Lukáš Beníček, obchodní zástupce společnosti Autodům Vrána.

Redakce se pokusila oslovit majitele pozemku, pana Petra F., ale neúspěšně. Billboard není k nalezení ani v on-line nabídkách velkých pronajímatelů reklamních ploch.

Firma, která si jej v době tragédie pronajímala, zároveň odmítla redakci zprostředkovat kontakt na osobu či firmu, se kterou uzavřela smlouvu na pronájem zřejmě nelegálního billboardu. Podle slov Beníčka ze společnosti Autodům Vrána si majitel billboardu nepřál, aby ho kontaktovali novináři.

Bude policie stíhat člověka, který vedle silnice první třídy mezi Ostravou a Havířovem umístil reklamu, o kterou se zřejmě zabil mladý řidič? Z vyjádření policejní mluvčí lze vyčíst pouze to, že policie v tuto chvíli nikoho trestně nestíhá.

„V současné době nelze poskytnout bližší informace, protože probíhají spisové úkony. Nemůžeme narušit průběh prověřování,“ dodala mluvčí Michalíková.

Reklama

Doporučované