Hlavní obsah

Rychetský: Zeman nemůže nikoho jmenovat do funkce, která je obsazená

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pavel Rychetský.

Reklama

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský si přeje, aby nový prezident Petr Pavel začal co nejdříve vybírat kandidáty na uvolněná místa ústavních soudců. Už v květnu končí tři, další čtyři odejdou v průběhu roku.

Článek

Ústavní soud podle předsedy Pavla Rychetského nepoškodí, pokud odcházející prezident Miloš Zeman poruší zavedená pravidla a dopředu jmenuje nového šéfa soudu.

Rychetskému končí mandát v srpnu. Zeman ale, jak napsaly v prosinci Seznam Zprávy, chce vybrat jeho nástupce, ještě než v březnu odejde z Hradu. Ačkoli správně by tuhle pravomoc měl ponechat zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi.

„Nemohu nikoho jmenovat do funkce, která je obsazená. To by bylo absurdní,“ řekl k Zemanovu plánu Rychetský v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Neví se přesně, proč Zeman chce ještě před odchodem tento krok udělat. Podle některých názorů je to pomsta Rychetskému, který byl dříve prezidentovým přítelem - a už několik let však Zemana kritizuje. Jiné hlasy říkají, že Zeman chce ještě takhle na poslední chvíli rozkolísat justici.

Podle Rychetského by se ale až tak mnoho nestalo, nechtěl však upřesnit, jakou právně čistou cestou by bylo možné situaci vyřešit. „Mohu vás ubezpečit, že je dostatek odborníků na ústavní právo, kteří by si s tím věděli rady,“ dodal Rychetský.

Seznam Zprávy už také v lednu popsaly, že jedna možnost se nabízí: Ústavní soudci by „Zemanova“ předsedu odmítli uznat za svého šéfa (a taková atmosféra opravdu v brněnském sídle soudu panuje), zároveň by prezident Pavel jmenoval „svého“ předsedu.

Zjednodušeně: Petr Pavel by vlastně dělal, jako že Zeman žádného předsedu od srpna nejmenoval. A rozhodl by znovu a podle svého.

„Pokud prezident republiky skutečně jmenuje již nyní předsedu Ústavního soudu s počátkem výkonu funkce od srpna 2023, bude se jednat o právně neexistující rozhodnutí, které si bude moci nově jmenovaný ,předseda‘ zarámovat, ale to je asi tak všechno. Nikdo ho totiž nebude respektovat; zejména nikoliv nově zvolený prezident republiky,“ řekl už před dvěma měsíci Vojtěch Šimíček, soudce Ústavního soudu.

Podle informací Seznam Zpráv je Zemanovým favoritem na předsedu ústavní soudce Josef Fiala, který od prosince odmítá s novináři na tohle téma komunikovat.

„Z mých vyjádření je jasné, že s médii o těchto ani podobných záležitostech nekomunikuji. Takže se na mě nezlobte a loučím se s vámi. Na shledanou,“ prohlásil Fiala tento týden, když se ho Seznam Zprávy opět zeptaly, jestli by funkci předsedy přijal.

Zeman je, jak vyplývá z jeho posledních výroků, zřejmě připraven nového předsedu skutečně vybrat. Nejprve tvrdil, že se ptal na názory tří odborníků „z justice“ - a ti mu potvrdili, že na to má právo. Jména neuvedl. Řekl také, že si nechal zpracovat právní analýzu, která potvrdila, že jde o ústavně čistý krok.

Ve skutečnosti však, jak napsal týdeník Respekt, taková analýza nikdy nevznikla.

A před dvěma týdny Zeman doplnil, že ještě čeká na finální právní stanovisko. Opět neupřesnil, kdo mu ho sepisuje.

V neděli večer se uskuteční schůzka v Lánech, na níž bude premiér Petr Fiala (ODS) ještě prezidenta Zemana přesvědčovat, ať jmenování předsedy soudu nechá na svém nástupci Pavlovi.

Kromě předsedy Rychetského, který odejde z Ústavního soudu po 20 letech, letos končí mandát ještě dalším šesti soudcům. Z toho třem v květnu. Rychetský v neděli také řekl, že navrhne zvolenému prezidentovi Pavlovi, ať jednomu z těchto soudců umožní opakování mandátu.

Další kandidáty na ústavní soudce by pak měl Pavel podle Rychetského vybírat bez odkladu. Kandidáti totiž musí nejprve projít schválením Senátem, což může trvat až měsíc. Ústavní soud přitom potřebuje neustále pracovat a rozhodovat stížnosti, jichž mu přicházejí čtyři tisíce ročně.

Reklama

Doporučované