Hlavní obsah

Šéf VZP má teď snazší cestu k milionové odměně, říkají kritici

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Reklama

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny stanovila nová pravidla, podle kterých se rozhodne o roční odměně pro ředitele. Podle části členů správní rady jsou až příliš měkká a nekonkrétní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Generálnímu řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi se otevřela snazší cesta pro získání roční odměny.

Tvrdí to aspoň část správní rady této největší tuzemské zdravotní pojišťovny, které se nelíbí nově schválená kritéria pro Kabátkovu odměnu. V pondělí totiž správní rada schválila materiál, který stanovil čtyři oblasti, jejichž splnění možnost získat finanční bonus otevírá.

Zdeněk Kabátek, který si už několik let drží v čele VZP velmi silnou pozici, má měsíční plat ve výši 225 tisíc korun. A každý rok může získat prémii až do výše šesti měsíčních platů. Tedy až 1,35 milionu korun hrubého – kolik peněz však dostane, záleží na tom, do jaké míry splní podle správní rady uložené úkoly.

Část členů správní rady v čele se zakladatelem serveru Hlídač státu Michalem Bláhou (nominován Starosty) říká, že to pro Kabátka bude v příštím roce snadné.

„Většina kritérií je tak nekonkrétní, že je buď snadné je splnit, nebo nastane spor, zda jsou vůbec splněna. A to je vždy špatně,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Bláha.

Kvůli tomu v pondělí chtěl, aby se podmínky ke získání odměny pro Kabátka zpřísnily. Jenže jeho návrh podpořilo jenom dalších šest lidí ze třicetičlenné správní rady VZP. Jedním z nich byl senátor Karel Zitterbart (zvolen za Starosty), podle něhož by kritériem pro odměnu neměla být jenom finanční bilance VZP, ale i to, jak se zvýší dostupnost služeb pro pacienty. Tedy aby byl ředitel odměněn například za to, že pojišťovna podepíše smlouvy s novými zubaři nebo praktickými lékaři.

V dokumentu, který správní rada schválila a který mají Seznam Zprávy k dispozici, se také uvádí, že Kabátek má v příštím roce za úkol vytvořit koncepci pro ukládání a zpracování dokumentů pojišťovny. Dále se má také připravovat koncept návrhu nové podoby poboček nebo zajistit technická a informační podpora uprchlické krize v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Všechny tyto tři úkoly mají při stanovení celkové roční odměny váhu pěti procent: tedy za splnění každého z nich by Kabátek měl dostat 67 500 korun.

Váhu celých čtyřiceti procent při stanovení roční odměny má pak to, jak se pojišťovně bude finančně dařit a zda její pohledávky nepřesáhnou určitý objem miliard korun (přesná výše přitom není v materiálu uvedena).

Jaké úkoly dostal šéf VZP pro rok 2023?

KritériumVáha kritéria
Výsledek hospodaření VZP. Výše pohledávek ke konci roku roku 2023 nesmí přesáhnout XX miliard korun (přesná výše má být upřesněna později). 40 %
Ušetření alespoň 500 milionů za platby za léky a zvýšení o pět procent těch operací, po nichž odchází pacient během jednoho dne z nemocnici domů. 30 %
Registrace a zpřístupnění elektronických služeb VZP skrze bankovní identitu pojištěnce. Zajištění technické, procesní a informační podpory uprchlické krize v souvislosti 
s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Příprava konceptu návrhu nové podoby poboček VZP. 15 %
Započetí realizace první fáze „Programu pro uvolnění a otevření informačního systému VZP“. Vytvoření centralizovaného úložiště dat. Vytvoření koncepce pro ukládání a zpracování dokumentů. 15 %

Získání třiceti procent z celkového objemu finančního bonusu pak bude odvislé od toho, jestli Všeobecná zdravotní pojišťovna ušetří příští rok aspoň 500 milionů za platby za léky a zda se v zařízeních, s nimiž má smlouvu, zvýší o pět procent těch operací, po nichž odchází pacient po jednom dni z nemocnice domů.

„Vzhledem k té krizi se rozhodně nedomnívám, že by ta kritéria byla měkká,“ odmítá místopředseda správní rady a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (nominován TOP 09) kritiku části členů.

A podobný názor jako Kalousek mají další členové správní rady, mezi nimi lidovecký poslanec Tom Philipp. „Nejsilnější kritérium je dodržení zdravotněpojistného plánu. To je vždycky loterie,“ doplnil.

„V současné době je nejdůležitější financování zdravotnictví. Váha na to, zda je pan Kabátek dobrý manažer, nebo ne, je ve finančním zajištění peněz nemocnicím a zajištění zdravotní péče,“ podotkl poslanec ANO a další člen správní rady Milan Brázdil.

Kabátkův finanční bonus v posledních letech převyšoval každý rok 1,1 milionu. Letos byl dokonce rekordní. Správní rada schválila řediteli odměnu 1 309 500 korun hrubého.

Roční odměny ředitele Kabátka:

RokOdměna (v milionech Kč)
20231,574
20221,309
20211,282
20201,282
20191,14
20181,215
20171,3
20161,2
20151,17
2014Odměny se vzdal

Reklama

Doporučované