Hlavní obsah

Škola, hřiště i sochařské sympozium. Lysolajští si „svého“ Hlubučka chválí

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pohled na Lysolaje.

Reklama

Reportáž z pražských Lysolají, kde od roku 2010 starostoval Petr Hlubuček. Místní exstarostu a jeho éru chválí.

Článek

V pondělí před polednem si pražské Lysolaje žijí klidným životem jakékoliv pražské venkovské části.

Ticho, klid, jen zdáli se ozývá zvuk sekačky a za plotem, kolem kterého procházíme, štěkají dva jezevčíci. Otevřená je pouze malá samoobsluha v centru obce, kam si party dětí cestou ze školy jdou pro zmrzlinu nebo limonádu.

Dům, v němž žije nyní už bývalý starosta Lysolají a náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), stojí u silnice v celkem nenápadné zástavbě pod jednou ze zahrádkářských kolonií. Nic nenasvědčuje tomu, že se tam před několika dny uskutečnil policejní zásah. Na zvoncích k domu jsou uvedena jen křestní jména.

Na parkovišti přes silnici stojí větší Volvo, po chvíli u domu zastaví firemní dodávka. Její pracovník beze slova projde brankou. Jinak je v domě se zahradou ve svahu, kde se Hlubuček věnuje chovu vzácných slepic, klid.

U plotu sousedního domu zastihneme souseda. Mladý muž, zhruba třicátník, pracuje na zahradě.

„Vůbec to nechápu,“ zakroutí hlavou, když se ho zeptáme na jeho souseda Petra Hlubučka, který skončil ve vazbě kvůli podezření z korupce a účasti v organizované skupině, v níž měl podle kriminalistů ovlivňovat veřejné zakázky a vyvádět majetek z pražského dopravního podniku.

Jako starosta byl podle něj Hlubuček dobrý. V čele tamního úřadu městské části seděl od roku 2010. „Zastupitelé ale drží pospolu. Věřím, že to zvládnou, a myslím, že je lidé budou volit i nadále,“ říká.

Hnutí STAN je v Lysolajích už druhé volební období hegemonem – v letech 2014 a 2018 tu bylo jedinou kandidátkou. Předtím tam kandidátky stavěli třeba i komunisté nebo sociální demokraté.

Oslovení obyvatelé se k éře již bývalého starosty vyjadřují pochvalně. Je to stejné jako v jiných obcích, kde mají trvalé bydliště lidé s přesahem do celostátní politiky. Pro své obce umí sehnat peníze na jejich projekty.

„Dělají to dobře. On se tady staral o všechno. Fotbalové hřiště nám nechal postavit, tady nahoře hřiště pro děti,“ vyjmenovává Hlubučkovy zásluhy o obec starší muž, kterého potkáváme u stavby bytovky nad městským úřadem. Jméno prozradit nechce, prý v obci dělá klempíře.

Do Lysolají se přiženil před 40 lety a Hlubučka si pamatuje až od doby, kdy začal starostovat. Že by zastupitelstvo bez něj nefungovalo, se nebojí. „Jsou to pohodoví lidi. A kdo jde vůbec místo něj?“

Říkáme mu, že Dana Malečková, jež doposud dělala místostarostku. „Vidíte, tak to jméno ani neznám. Já tam za nimi dolů moc nechodím,“ ukazuje směrem k úřadu městské části, který je zhruba 200 metrů od jeho domu.

+3

S rozvojem Lysolají má pravdu. Obec na první pohled zaujme dobře udržovaným veřejným prostorem. Trávníky jsou posekané, truhlíky osázené, kapličky omítnuté a po celých Lysolajích jsou rozmístěné různorodé pískovcové sochy.

„Vznikaly během sochařských sympozií, která se konala až za tohoto starosty,“ prozradí prošedivělá žena, jež nám otevře dveře na radnici. Jméno ani pracovní pozici nechce prozradit. „Napište si tam obyvatelka Lysolají,“ říká a dodává, že „vysoký počet lidí mu tady věří“.

Zájmem médií je už viditelně otrávená. „Nejste první novináři, kteří sem přišli.“ A nejspíš ani poslední. „Tak se podívejte, jaký tady máme úřad,“ rozhodí rukama ve skromné vstupní chodbičce. To zvenčí úřad vypadá moderněji. Na fasádě je přidělaná elektronická úřední deska, nad vstupními dveřmi jsou zavěšeny velké vlajky. Jedna z nich je ukrajinská.

Nemohou se k tomu vyjadřovat, protože nemáme o této věci jedinou oficiální zprávu. Vše, co víme, je pouze z médií.
Dana Malečková (za STAN), nová starostka Lysolají

Podpora napadené Ukrajiny a jejích uprchlíků je viditelná i u tamní Základní školy Járy Cimrmana. I ta je hezky opravená. Má moderní, až umělecky zpodobněnou vstupní bránu. Na plotě visí obrázky, které děti nakreslily na podporu Ukrajiny. Vedle nich je i plakát s upozorněním na vznik adaptační skupiny pro ukrajinské děti.

V obci přibývají nejen děti, které uprchly s rodiči před válkou z Ukrajiny, ale také děti z rodin, jež se stěhují do nově budovaných bytů a domů. I proto v Lysolajích roste přístavba mateřské školy.

Novopečenou starostku Danu Malečkovou (za STAN) proto nezastihneme na radnici, ale později až po telefonu, když je na kontrolním dnu na stavbě školky. „Stavíme detašované pracoviště,“ říká. Obec se rozrůstá a místa ve školce chybí.

Stejně jako pro ostatní lidi v Lysolajích i pro ni byly události kolem Petra Hlubučka překvapivé a nečekané. Hlubučka zastupitelé z funkce odvolali v pondělí poté, co ho soud minulý pátek poslal do vazby. Starostkou se stala právě Malečková, která doposud působila jako uvolněná místostarostka.

„Činnost městské části pojede tak jako doposud. Jsem teď starostkou, aby tady nic nebylo ochromené,“ říká. Svého předchůdce na radnici nechce hodnotit. Říká, že všichni jsou z toho, co se stalo, rozpačití. „Nemohou se k tomu vyjadřovat, protože nemáme o této věci jedinou oficiální zprávu. Vše, co víme, je pouze z médií,“ vysvětluje.

Strach, že by se policie nyní zaměřila na projekty, jež se za dobu Hlubučkova starostování udály v obci, nemá. „Dvakrát do roka máme kontrolu z magistrátu, která kontroluje každý papír,“ říká.

Starostovi Hlubučkovi se pro Lysolaje podařilo získat několik evropských grantů na vybudování parků, hřiště či naučné stezky. Obec také zrekonstruovala výše zmiňovanou školu.

Reklama

Doporučované