Hlavní obsah

Slabozraké učitelky se zastal Ústavní soud. Škola ji propustila neprávem

Foto: Radek Miča, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ústavní soud se zastal slabozraké učitelky propuštěné pro údajnou nadbytečnost z Obchodní akademie v Českých Budějovicích. Důvodem zásahu je porušení práva na spravedlivý proces.

Článek

Kauzou se musí znovu zabývat jihočeský krajský soud, který se původně postavil na stranu školy. Dnešní nález je zpřístupněný na webu soudu.

Učitelka s výpovědí nesouhlasila a podala žalobu, jejímž prostřednictvím se domáhala ochrany před diskriminací a náhrady nemajetkové újmy. Argumentovala hlavně tím, že skutečným motivem výpovědi nebyla nadbytečnost, ale snaha nového vedení školy zbavit se učitelky se zdravotním omezením – vrozenou oční vadou.

Okresní soud v Českých Budějovicích v únoru 2019 vyhověl učitelce a rozhodl, že obchodní akademie jí musí vyplatit 75 000 korun. Vedení školy se podle okresního soudu dopustilo několika diskriminačních jednání. Šlo zejména o výpověď pro nadbytečnost, ale také nepřidělování přímé pedagogické činnosti, odpírání přístupu do informačního systému školy, nařízení mimořádné pracovnělékařské prohlídky pouhý den předem a následné sepsání vytýkacího dopisu.

Krajský soud ale v únoru 2020 verdikt změnil. Na rozdíl od okresního soudu nedospěl k závěru, že se vedení školy chtělo učitelky zbavit pro její hendikep. Oficiálně uváděné důvody výpovědi z pracovního poměru považoval krajský soud za legitimní a podložené, a nikoliv diskriminační. Učitelka se pak neúspěšně obrátila na Nejvyšší soud. Uspěla až nyní před Ústavní soudem, který kauzu vrátil k odvolacímu senátu.

Ústavní soudci především zdůraznili, že v takzvaných diskriminačních věcech se uplatňuje speciální pravidlo dokazování. Takzvané důkazní břemeno se částečně přesouvá na žalovanou stranu, která musí prokázat, že neporušila zásadu rovného zacházení a že její rozhodnutí je podloženo přípustnými, nediskriminačními důvody.

„ÚS považuje odůvodnění provedená obecnými soudy co do kritérií volby nadbytečných zaměstnanců za nedostačující, nezohledňující všechny aspekty, které v řízení vyšly najevo,“ stojí v nálezu. Soud poukázal například na zjevnou účelovost některých interních opatření školy, jež výpovědi učitelky předcházela. Nyní by měly jihočeské soudy důkladněji zjistit skutkový stav a opětovně posoudit podezření na diskriminaci.

Reklama

Doporučované