Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest za vraždu mačetou. Učni vyměřil 14 let

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Jaroslav Řehák u soudu na snímku z loňského prosince.

Reklama

aktualizováno •

Verdikt je pravomocný. Mladík se k činu přiznal, tvrdí, že ho pedagog šikanoval.

Článek

Vrchní soud v Praze ve středu zvýšil Jaroslavu Řehákovi trest za loňskou vraždu učitele středního odborného učiliště v pražské Michli.

Ve vězení má strávit 14 let, tedy o dva roky více. „Dospěli jsme k závěru, že trest, který byl obžalovanému uložen, je s ohledem na způsob spáchání trestného činu, způsob plánování trestného činu i na motiv činu nepřiměřeně mírný,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Soud naopak snížil výši nemajetkové újmy, kterou má odsouzený uhradit rodině pedagoga. Manželce a dcerám učitele musí mladík uhradit po milionu korun. Čeká ho také ambulantní léčení.

K útoku došlo loni 31. března, kdy vzal Řehák mačetu na svého 74letého pedagoga. Tomu lékaři – po mnoha zásazích do hlavy, krku a zad – nemohli pomoci.

Jak Seznam Zprávy informovaly už dříve, soudní znalci popsali, že se učeň k činu odhodlal kvůli dlouhodobě špatnému vztahu s učitelem. Poslední kapkou bylo hodinové zkoušení, z něhož dostal od pedagoga nedostatečnou.

„Z klasifikačního sešitu vyplývá, že mu pětky ze zkoušení nezapsal,“ zmínila nicméně v únoru státní zástupkyně. Dodala tehdy, že z toho lze dovodit, že se učitel snažil z obžalovaného dostat informace, a ne ho trestat, protože mu nedostatečnou sice oznámil, ale nakonec nezapsal.

„Během činu jsem byl na dně,“ řekl pak sám Řehák v únoru, kdy se jeho případem zabýval Městský soud v Praze. „Byla to obrovská chyba, chci vrátit čas, aby se to nikdy nestalo,“ dodal.

Co odhalil útok mačetou o českých školách

Jedna věc je zcela jasná a nerozporuje ji obžalovaný ani jeho obhájce. Řehák učitele zabil. Soud ale bude nyní zkoumat, co se dělo před tímto těžko představitelným činem. Je to zásadní zpráva i pro české školství jako takové. Vždyť podobná událost se odehrála v Česku už před dlouhými 20 lety.

Reklama

Doporučované