Hlavní obsah

Spor o koncerty neskončí vyhláškou, Praha s organizátory uzavřela dohodu

Foto: Pexels.com

Hudební koncert v klubu (ilustrační foto).

Reklama

Petici proti vyhlášce o regulaci hluku v areálu bývalých branických ledáren podepsalo 11 tisíc lidí. A nakonec vyhláška opravdu nebude. Organizátoři místních koncertů se ve středu dohodli s radnicí na řešení.

Článek

Na hlasitá hudební vystoupení na branickém nábřeží si už delší dobu stěžují obyvatelé Prahy 4 a Prahy 5. Pražský magistrát chtěl vyhláškou místní akce usměrnit. Nakonec se ale situace legislativně řešit nebude.

Autoři petice se na středeční schůzi domluvili s radní pro legislativu a podporu bydlení Hanou Kordovou Marvanovou na tom, že organizátoři místní akce přizpůsobí tak, aby hluk byl pro okolní obyvatele přijatelný – a zůstane tedy u dohody a od vyhlášky se upustí.

„Na schůzi ve středu jsme si vysvětlili rizika, která ve spojení s touto problematikou vnímáme. Došli jsme ke shodě, že se v první řadě budeme vše snažit řešit samoregulací, a za to jsme nesmírně vděčni. Připravili jsme si řadu různých opatření tak, aby se zvuk nešířil moc do okolí,“ řekla mluvčí ledáren Kateřina Dědková. Konkrétní však nebyla.

Secesní areál ledáren je bývalý průmyslový prostor na břehu Vltavy, který fungoval jako sklad ledu. Dnes se na místě pořádají různé akce a koncerty.

Kritika petice

Petice, která z těchto míst vyšla, varovala především před tím, že by po ledárnách mohlo dojít i na další kulturní scény v Praze.

„Prvotní podání vyhlášky bylo nastaveno na lokaci ledárny. Kdyby se vyhláška schválila, tak je nějaký dodatek, že se působnost petice rozšíří i jinam, velmi jednoduché přidat. Proto petice vznikla. Protože přílepek by – kdyby se tam najednou objevily Riegrovy sady a Letňany – ani nikdo nezaznamenal,“ varoval například Marek Lakomý, ředitel kulturního prostoru MeetFactory a jeden ze zakládajících signatářů petice.

Petici vnímám jako velmi manipulativní, protože tvrdí něco, co není pravda.
Hana Kordová Marvanová, radní

Tyto „dezinformace“ ale Kordová Marvanová kritizuje. Podle ní se měla vyhláška vztahovat jen a pouze na branické ledárny a rozšiřovat její působnost nikdy v plánu nebylo.

„Celý problém se týká jen ledáren Braník, kde byl hluk pro občany neúnosný a řešili to s pořadateli rok. Ani ta vyhláška neznamená žádné zákazy, to klíčové z vyhlášky pro mne vždy bylo nastavení technických opatření, aby se zmírnilo šíření hluku z těch koncertů na velkou vzdálenost,“ řekla.

Zaskočilo ji proto, že petici podepsali provozovatelé z celé Prahy, když řešili problém pouze s organizátory z ledáren. „Vznikla petice, která uvádí v podstatě dezinformace o tom, že chceme zakazovat kulturu. A navíc, že to chceme dělat po celé Praze, což tak není, protože zmíněná vyhláška se netýkala žádného jiného místa než ledáren. Proto tu petici vnímám jako velmi manipulativní, protože tvrdí něco, co není pravda.“

Dohoda o eliminaci akustické zátěže okolí koncertního areálu Ledárny Open Air

1. Zajištění odborné akustické analýzy, která by mohla vést k dalším zlepšením.

2. Nastavení zvuku tak, aby mířil co nejvíce do posluchačů koncertu.

3. Instalace subwooferů tak, aby pomáhaly směřovat zvukovou energii co nejvíce k posluchačům.

4. Nastavení limiteru zvuku s maximální autorizovanou hladinou akustického tlaku 95 dB v místě zvukařské kabiny, která je umístěna před pódiem v místě publika.

5. Zvukové zkoušky prováděné pouze na malé reproduktory ve zvukové kabině. Hlavní aparatura bude během zvukových zkoušek aktivována pouze na kontrolu

6. Maximální délka hudební produkce 120 minut v jeden den.

7. Konec koncertní produkce mezi 21:30–21:45, aby byly do 22:00 ukončeny veškeré hlučné procesy.

8. Zajištění zvukového měření autorizovanou osobou.

9. Poskytnutí součinnosti s umístěním měřičů akustického tlaku v okolní obytné zóně, např. Barrandov, Velká Chuchle apod.

10. Závazek k předem danému počtu koncertů.

Jan Gregar, další ze signatářů a jednatel festivalu Mladí ladí jazz, od začátku doufal, že dojde k dohodě.

„Věříme, že samoregulace a úsudek aktérů o tom, jaký vliv má jejich činnost na lidi, co tam třeba pracují nebo bydlí, je zásadní, a považujeme to za lepší než nějakou vyhlášku, která by byla nejspíš stejně poměrně rychle zrušena soudem,“ uvedl

Podle Lakomého z MeetFactory měl celý protest vést právě k tomu, aby se problém neřešil legislativně, ale aby si v branických ledárnách hladinu hlasitosti snížili sami – na základě předem smluvených regulací. „Nikdo ze signatářů nebyl proti nějaké formě domluvy. Samozřejmě si myslíme, že by to stále mohla kontrolovat policie, jak tomu bylo dosud,“ dodal Lakomý.

Reklama

Doporučované