Hlavní obsah

Stoka: Soudu se vyhne většina řemeslníků, „vykoupí se“ třemi miliony

Foto: Tomáš Svoboda

Podle obžaloby byl hlavou zločinecké skupiny v kauze Stoka bývalý politik ANO Jiří Švachula.

Reklama

Do ovlivňování veřejných zakázek na Brně-střed se namočily desítky řemeslníků. Už dvacet z nich se dohodlo s radnicí na mimosoudním narovnání.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Většina malířů, elektrikářů či instalatérů, kteří se zapojili do manipulací s veřejnými zakázkami v centru Brna, se vyhne soudům. Dvacítka z nich už se s městskou částí Brno-střed dohodla na mimosoudním vyrovnání, zjistily Seznam Zprávy. Radnice tak kompromisní cestou získá část škod. „Doposud jsme schválili dvacet dohod o narovnání v celkové výši 3 000 028 korun,“ potvrdila mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Smlouvy mezi vedením městské části a obviněnými musí vždy posvětit radní i zastupitelé městské části. Naposledy takto zastupitelé minulý týden kývli na další dvě narovnání.

Původní dozorující státní zástupce Radek Mezlík i jeho nástupkyně Jana Vítková dali už dříve najevo, že má radnice škody vymáhat po hlavních aktérech korupční kauzy, v čele s bývalými politiky ANO. Žalobci byli dokonce ochotní trestní stíhání řemeslníků zastavit, aniž by se tito obvinění s radnicí dohodli na náhradě škody.

„Z tohoto důvodu je postavení radnice při vyjednávání o náhradách velmi slabé. Nicméně snažíme se dohodnout na částce, která by odpovídala přibližně třiceti až padesáti procentům škody, která je obviněným kladena za vinu,“ sdělil tajemník městské části Petr Štika.

Dohody se týkají druhé větve takzvané kauzy Stoka, tedy drobnějších zakázek na opravy městských bytů a dalšího obecního majetku. Podle detektivů mohla zločinecká skupina v čele s bývalým místostarostou městské části Jiřím Švachulou v tomto případě ovlivnit „menší“ zakázky za 130 milionů korun a nechat si na úplatcích až dvacet milionů korun.

Tresty ve druhé „větvi“ hrozily necelé třicítce řemeslníků. Podle obžaloby dávali běžně úplatek patnáct procent ceny vypsané zakázky, aby ji od radnice získali. Díky kompromisu s radnicí jim bude podmínečně zastaveno trestní stíhání.

Radnice největší brněnské městské části už dříve vyčíslila celkovou škodu, která jí uplácením vznikla, na více než 49 milionů korun. Částka však kromě řemeslnických oprav zahrnuje i třicítku velkých zakázek na opravy městských domů a dalších staveb.

Postup schvaluje i opozice

Stanovení výše škod je od počátku případu problematické. Obžalovaní tvrdí, že nejnižší vysoutěženou částku u zakázek nijak nenadhodnocovali. Úplatky ve výši desíti až patnáct procent tak měly plynout z kapes zástupců stavebních firem a řemeslníků.

Na to ostatně minulý týden narazil ve své závěrečné řeči i současný dozorující státní zástupce Karel Cibulka. „V průběhu řízení před soudem nebylo zjištěno, že by docházelo k neodůvodněnému navyšování cen veřejných zakázek,“ řekl mimo jiné. Výhoda konkrétních firem a stavbařů spočívala v tom, že předem dostali neveřejné informace, které mohli využít ve svůj prospěch.

Cibulkův předchůdce Mezlík už dříve sdělil, že sumy úplatků uvedené v obžalobě vyčíslil hlavně ke stanovení trestní sazby pro obviněné, nikoli ve vztahu ke škodě, která poškozené radnici skutečně vznikla. „I proto jsme si vědomi, že náhrada škody v trestním řízení je velmi nejistá a jako úřad máme velmi omezené prostředky ucházet se o náhradu občansko-právní cestou,“ doplnil tajemník Štika.

Také proto odmítá, že by dosavadní třímilionová náhrada byla příliš nízká.

Mimosoudní dohody podpořili i opoziční zastupitelé, včetně šéfky kontrolního výboru Moniky Spilkové Lukášové (Piráti). „Právník městské části potvrdil, že by u soudu reálně hrozilo, že radnice nedostane žádné plnění. V tuto chvíli jsou mimosoudní dohody lepší cesta,“ řekla.

Zastupitelka spolu s dalšími opozičními kolegy dříve poukazovala na to, že především velké investiční akce na opravy bytových domů, řešené v hlavní větvi Stoky, byly předražené. „Detektivům jsme dali názorný popis, jak se některé položky v rozpočtech skrytě předražovaly. Byly to třeba interiérové dveře. Překvapuje mě, že se to nepodařilo prokázat ani na těch velkých zakázkách,“ doplnila.

Příklad, jak se uplácelo

Jak živnostníci upláceli, popsal už dříve před soudem Petr Kosmák, který je obžalovaný v hlavní části Stoky. V inkriminovaném období pracoval jako technický náměstek na Správě nemovitostí MČ Brno-střed.

Organizace měla na starosti 300 bytových domů, které byly často v dezolátním stavu a potřebovaly stovky větších i menších rekonstrukcí. Městská část na drobné opravy dávala 4 až 5 milionů za měsíc.

Kosmák a jeho podřízení u řemeslníků zajišťovali třeba opravy topení, výmalby či elektrikářské práce. Jak Kosmák u soudu potvrdil, domluvil se s „kurýrem“ Pavlem Ovčarčinem, který měl ve skupině předávat neveřejné informace i peníze, a také s tehdejším místostarostou Švachulou. Od živnostníků pak vybíral úplatky.

Členové skupiny jim podle výpovědí říkali „provize“ pro městskou část. Všimné dosahovalo 15 procent z ceny zakázky. „Dvě procenta jsem si nechal, zbytek posílal dál,“ uvedl. U soudu dosvědčil, že od poloviny roku 2016 nosil peníze do Švachulovy vinotéky.

Kosmák taky přiznal, že do rozsáhlé korupční pavučiny nespadlo jen minimum oslovených řemeslníků. „Dávat patnáct procent odmítli asi dva nebo tři,“ řekl před soudem.

Řada živnostníků se tedy soudům vyhne. Jak dopadne hlavní část Stoky, v níž figuruje jedenáct obžalovaných a dvě stavební firmy, bude jasné 31. května. Bývalému místostarostovi Švachulovi státní zástupce navrhl 14letý trest vězení.

Reklama

Doporučované