Hlavní obsah

Střelce měl policista na mušce. Co se poslanci směli dozvědět

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Snímek z policejního zásahu.

Reklama

V částečně odtajněné zprávě policejního prezidia je uvedeno, jak vypadal policejní zásah krátce předtím, než střelec z fakulty spáchal sebevraždu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zpráva vnitřní kontroly policejního prezidia má 50 stránek a z velké části jsou text i fotografie začerněné. Čitelných je částečně pouze 17 stran.

Seznam Zprávy mají dokument k dispozici. V odtajněných částech je detailně popsané, jak vypadaly poslední minuty předtím, než střelec z filozofické fakulty zemřel. Ve zprávě je například napsané, že jeden z policistů s puškou měl střelce na mušce.

Policista měl prst na spoušti

„Policista s puškou vyčkával u okna, až se objeví pachatel v jeho zorném poli. Když uviděl (začerněné slovo, pozn. red.) na ochozu, přes okno na něj zamířil a ve chvíli, kdy již měl prst na spoušti a chystal se vystřelit, muž odhodil zbraň přes zábradlí a zvedl ruce nad hlavu,“ píše se ve zprávě na straně 43.

Ve zprávě je následně uvedeno, že v 15:19 tento policista informoval pomocí vysílačky, že viděl, jak se střelec zastřelil, protože zřejmě tušil, že je obklíčený a další střelba nemá význam.

Policejní zpráva se také věnuje zásahu policistů uvnitř budovy filozofické fakulty. Popisuje, z jakých jednotek policisté byli, a také to, že budova je velká a členitá. Dále se píše, že po vstupu do budovy panuje uvnitř ticho a není slyšet žádná střelba, a proto je pro policisty těžké pachatele najít.

Po 15. hodině se policisté dostávají do čtvrtého patra. „Zhruba v 15:10 se policisté dostávají do 4. patra, kde je již cítit pach charakteristický po střelbě a vidí průstřely ve dveřích a zdech,“ píše se ve zprávě.

Prohlédněte si vybrané strany zprávy úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia, tak jak je obdrželi poslanci:

+13

Uvedeno je také, jak vypadalo obklíčení střelce.

„Policisté utvářejí více operačních celků a propátrávají 4. patro, již vědí, že se má střelec nacházet na střeše u české vlajky (původní informace byla, že se střelec nachází na střeše, nikoliv na ochozu) a je vybaven dlouhou zbraní, před kterou je jejich balistická výbava zcela neochrání,“ stojí v policejním dokumentu.

Pro policisty bylo prioritou co nejrychlejší ukončení útoku střelce. V policejní zprávě se píše, že se policisté dostali na ochoz v čase 15:23, kde našli střelce s prostřelenou hlavou.

Policie bez vrtulníku

Zajímavostí je, že v den tragédie nemohl vzlétnout vrtulník. „Vrtulník policie se nemohl dostavit na místo, neboť v ten den bylo velmi větrno a byly překročeny meteorologické limity.“

Zpráva končí tím, že úřad vnitřní kontroly policejního prezidia neshledává v postupu policistů při zásahu žádné individuální ani systémové pochybení.

Členové výboru pro bezpečnost si zprávu mohli převzít v úterý. Někteří opoziční poslanci kritizují, že není kompletní.

„Připadá mi to neskutečné, že členové bezpečnostního výboru třeba v režimu utajení a po podepsání mlčenlivosti nemohou být s takovou zprávou seznámeni. Budí to různé pochybnosti, protože bychom chtěli vědět, na co se kontrola zaměřila, co kontrolovala. To nevíme,“ stěžuje si například poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Kritika z hnutí ANO

Poslanci ANO proto zvažují, že budou usilovat o sestavení sněmovní vyšetřovací komise, pokud zprávu nedostanou kompletní.

Policejní prezident Martin Vondrášek minulý týden poslancům na výboru pro bezpečnost vysvětloval, proč jim policie nemůže poskytnou kompletní zprávu.

Podle Vondráška je hlavním důvodem trestní řád a probíhající trestní řízení. „Ve zprávě úřadu vnitřní kontroly je celá řada informací, které mají přímý dopad na trestní řízení. Zadal jsem mému analyticko-právnímu odboru, aby provedl právní rozbor, studovali jsme i jednací řád Poslanecké sněmovny a jsem přesvědčen, že pokud bych informaci sdělil, tak bych porušil nejen rozhodnutí státního zástupce, ale i trestní řád,“ vysvětloval Vondrášek.

Reklama

Doporučované