Hlavní obsah

Psal o vrazích, přišla za ním policie. „Je to absurdní,“ stěžuje si student

Foto: Shutterstock.com

„Poslat někoho na policii bez jakéhokoliv pádného důvodu je až absurdně nezodpovědné,“ míní student. Ilustrační foto.

Reklama

Masarykova univerzita předala policii podnět k prověření svého studenta. Ten si stěžuje na neadekvátnost jednání. Univerzita nicméně argumentuje dodržováním bezpečnostních zásad, které se zpřísňovaly po tragické střelbě v Praze.

Článek

V lednu zaskočil studenta brněnské Masarykovy univerzity (MUNI) Jaroslava Sedláka telefonát. Policie mu v něm oznamovala, že musí podat vysvětlení. Následně ho vyhledala doma. A důvod této návštěvy? Někdo ze školy ho nahlásil jako potenciálně nebezpečného.

„To mě rozesmálo. Bral jsem to ze začátku s humorem,“ vrací se na začátek příběhu student informačních studií a knihovnictví.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že jako potenciálně nebezpečný byl označený nejspíš kvůli několika školním pracím – právě na ty se jej vyptávala policie. V minulosti napsal například hororovou povídku nebo dvě seminární práce, které se dotýkaly tématu sériových vrahů.

„Nijak neporušuji etiku, zákony a neprojevuji násilné nebo jiné extremistické názory. Obsah mých prací – kterých je na toto téma minimum – je společenskou osvětou,“ myslí si Sedlák.

Dalším z důvodů podle policie údajně bylo, že je výrazný a v hodinách často diskutuje. „Ale vysoké školy přece jsou od toho, aby se diskutovalo. Poslat někoho na policii bez jakéhokoliv pádného důvodu je až absurdně nezodpovědné,“ namítá student.

Na případ obecně reagoval mluvčí MUNI Radim Sajbot. Celá věc se podle něj bude podrobněji teprve řešit.

„Tato záležitost by měla být předmětem prošetřování, proto k ní ani nelze sdělit nic bližšího. V obecné rovině se dá říci, že jedno z ponaučení z pražských prosincových tragických událostí pro celou naši společnost je, abychom byli k sobě jako lidé vnímavější a všímavější. A pokud zjistíme něco nestandardního, co nám způsobuje obavy, třeba i o naši bezpečnost, tak abychom se o těchto skutečnostech nebáli informovat,“ vysvětluje.

„Je to prevence, která může v konečném důsledku zachraňovat životy a zdraví nás všech. A jsme rádi, že také policie přistupuje k těmto případům s patřičnou vážností,“ dodává.

Podezřelé chování

MUNI stejně jako další vysoké školy po tragickém útoku v Praze začala nastavovat nová bezpečnostní pravidla. Mezi novinky patří mimo jiné bližší spolupráce s jihomoravskou policií.

„Spolupráci jsme prohloubili koncem minulého roku při setkání vedení jihomoravské policie s rektory vysokých škol. Mimo odborných školení a dalších opatření vzešla na této schůzce od policie také výzva a nabídka, aby zaměstnanci univerzit oznamovali policistům jakékoli podezřelé chování žáků, ale i jiných osob z akademického prostředí,“ komentuje mluvčí jihomoravské policie David Chaloupka.

„Policie tyto informace diskrétně vyhodnocuje, může díky nim lépe předcházet možnému riziku,“ dodává.

V jihomoravském kraji kriminalisté podle Chaloupky prověřovali doposud jednotky těchto případů. Jedním z nich byl také muž, který na den otevřených dveří Pedagogické fakulty MUNI přišel se svojí zbraní.

Nevhodné či podezřelé chování může nahlásit kdokoliv. Pokud situace není urgentní, studenti i zaměstnanci se mohou obracet na celouniverzitní ochránkyni práv. Kontaktovat ji lze i anonymně.

„Univerzitní ochránkyně práv je nezávislou osobou, která prošetřuje každý podnět, který přijme. A pokud zjistí, že jde o projevy, které nějakým způsobem porušují například zákony České republiky, tak ty jsou pak následně, velmi zjednodušeně řečeno, postupovány policii,“ popisuje Sajbot.

„Absolutně mimo“

Univerzita připravuje také systém možné psychické podpory. Pokud studenti zaznamenají změnu v chování u některého ze spolužáků, měli by vědět, na kterou kontaktní osobu se obrátit.

„Naší snahou je zachytit možný problém včas a využít maximálně již nastavené systémy krizového řízení i psychologické podpory a poradenství,“ říká kvestorka MUNI Marta Valešová.

Jaroslav Sedlák tento přístup nicméně ostře kritizuje. „Chápu, že to nikdo nemyslí špatně, ale to neznamená, že to nedělají špatně. Tenhle způsob, kdy studentům v podstatě řeknou ,nahlašujte, co vám přijde podezřelé‘, je absolutně mimo,“ kritizuje.

„Je to neefektivní, protože takhle se v podstatě může nahlásit kdokoliv. Někdo se může chovat jinak, protože má těžší životní situaci,“ dodává.

Podobné případy podle něj mohou mít negativní dopady na psychiku dotčených lidí. „Celé mi to přijde naprosto absurdní. Fakt to není příjemné. Lidé ve vedení, kteří tohle vymýšlejí, chtějí jen ukazovat, že něco dělají. Ale tímhle věci akorát zhoršují a mohou na někom zanechat psychické následky,“ upozorňuje.

Těmto slovům se univerzita brání. „Není v našem zájmu způsobovat někomu jakoukoliv újmu, natož bezdůvodnou. Mezi naše priority však patří ochrana života, zdraví osob, jejich práv a bezpečné prostředí pro všechny. Proto je naší povinností zabývat se jakýmkoliv podnětem, který obdržíme,“ zdůrazňuje Sajbot.

Na příští týden je naplánovaná společná schůzka studenta se zástupci univerzity, kde se budou případem zabývat.

Reklama

Doporučované