Hlavní obsah

Hrubé vtipy, sexismus. Studenti varují před docentem

Foto: Shutterstock.com, Shutterstock.com

„Do dnešního dne existují studentky a studenti, kteří v důsledku jeho jednání a chování trpí psychickými problémy,“ napsali studenti. Ilustrační foto.

Reklama

Docent skončil na Univerzitě Palackého po stížnostech na hrubé a sexistické chování. Nyní má nové místo v Ostravě.

Článek

„Šla jsem docentovi poděkovat do kanceláře. Řekl: Tak si klekni na kolena a ukaž mi, jak umíš děkovat a šel ke mně jakože si rozepíná kalhoty. Byl to zřejmě vtip, ale bylo to velmi nepříjemné,“ zní jedno z anonymizovaných svědectví studentů na adresu dnes už bývalého vyučujícího Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Etická komise začátkem roku konstatovala, že muž minimálně čtyři roky do své komunikace na univerzitě zahrnoval hrubé vulgarismy, sexistické chování a dehonestující vyjádření.

Stejný pedagog vede od nového akademického roku jednu z kateder na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Proti tomu se ale podle informací Seznam Zpráv vymezili studenti z Olomouce.

„Tato informace vzbudila v řadách bývalých studentů pana docenta velké rozčarování,“ stojí v e-mailu, který ve čtvrtek dorazil na několik desítek adres zaměstnanců Ostravské univerzity, vedení nevyjímaje.

„Vzhledem k tomu, že víme, jak se pan docent choval na fakultě v Olomouci, jsme přesvědčeni, že člověk s tak narušenou morální integritou by neměl zastávat funkce, které mu umožní mocenský vliv na studenty,“ tvrdí pisatelé, kteří považují za „skandální“, aby bylo na akademické půdě takové chování tolerováno.

Univerzitu Palackého akademik opustil po dohodě, formálně tak nebyl z ničeho obviněn. Redakce proto zatím jeho jméno nezveřejňuje, ačkoliv ho zná.

Děkan se obrátil na akademický senát

Ostravská univerzita potvrdila, že se anonymním dopisem zabývá děkan pedagogické fakulty Daniel Jandačka.

„Dnes ráno se obrátil na Akademický senát Pedagogické fakulty Ostravské univerzity, kde chce tuto záležitost probrat a osvětlit,“ sdělil Seznam Zprávám Adam Soustružník z marketingového odboru univerzity. „Rád bych zde zdůraznil podstatný fakt, že se jedná o kauzu jiné univerzity,“ doplnil.

Podotkl také, že poslední dva roky se nastavením systému řešení sociálního bezpečí zabývala pracovní skupina složená ze zástupců zaměstnanců i studujících napříč univerzitou.

Podle něj letos aktivita vyvrcholila vytvořením unikátního robustního systému, který umožňuje zabezpečenou komunikaci. „Univerzita zřídila pozici univerzitní ombudsmanky a každý ze zaměstnanců i studujících se může kdykoli bez obav na ombudsmanku nebo kontaktní osoby fakult obrátit,“ informoval.

Redakce se docenta snažila kontaktovat. Bezúspěšně. Telefon nezvedal, na dotazy zaslané na jeho pracovní e-mailovou adresu nereagoval. „Pan docent se k této záležitosti nechce vyjadřovat,“ reagoval později Soustružník.

„Za Ostravskou univerzitu musím zdůraznit, že tuto kauzu považujeme za uzavřenou záležitost jiné instituce. Naše univerzita dlouhodobě akcentuje téma sociálního bezpečí, považuje ho za důležité, a proto má nastaveny funkční mechanismy, které těmto případům efektivně zabraňují,“ doplnil.

„Existují důkazy“

Autoři dopisu chtějí zůstat v anonymitě, redakce ale jejich identitu zná. Podivují se, že pedagog získal nové místo: „O chování pana docenta existují důkazy. Etická komise Univerzity Palackého ho uznala vinným z nevhodného chování. O to víc je pro nás nepochopitelné, že k tomu jste na vaší fakultě nepřihlédli.“

Redakce má usnesení etické komise olomoucké univerzity k dispozici. Jejích devět členů letos jednomyslně konstatovalo, že vyučující porušil etický kodex. Na škole posléze skončil.

„Souhrnně lze toto jeho vystupování hodnotit jako zcela nepřípadné pro akademické prostředí a degradující důstojnost komunikace v tomto prostředí pod úroveň, pod kterou klesnout nesmí,“ napsali členové komise.

Autenticitu dokumentů Seznam Zprávám potvrdil dobře informovaný zdroj z Univerzity Palackého.

Redakce se na šetření ptala i předsedy etické komise Filipa Ščerby. „Jsem vázán povinností mlčenlivosti, takže nemohu poskytnout žádné informace týkající se řízení před touto komisí, ať už o řízeních, která proběhla, anebo o řízeních, která neproběhla,“ uvedl pouze.

Případ nicméně už v únoru, bez uvedení konkrétního jména, komentoval také děkan olomoucké pedagogické fakulty Vojtech Regec.

Na facebooku popsal, co z výpovědí vyplynulo: „Obsahovaly závažné informace dokladující porušení pravidel rovného zacházení, zneužívání mocenské pozice, mimořádně hrubé, sexistické a vulgární vystupování směrem ke studujícím i zaměstnancům. Svědčily rovněž o opakovaných pochybeních souvisejících s povinnostmi akademického pracovníka.“

Studenty posílal pro cigarety

Rektor Univerzity Palackého Martin Procházka se na etickou komisi školy obrátil už loni v říjnu.

Jak je patrné z dokumentů, které má redakce k dispozici, vedení vycházelo z výpovědí šesti studentů doktorských i magisterských programů, absolventů a zaměstnance školy. Tito lidé při prověřování případu na Palackého univerzitě vypovídali jednotlivě a popsali různé situace.

Jedna ze svědkyň vylíčila, že se přihlásila na pracovní inzerát a pozici dostala. Docent na to podle ní reagoval slovy: „Bůhví, komu tam vykouřila, aby se tam dostala.“

Studující také uvedli, že se pedagog k doktorandům choval hrubě a posílal je třeba kupovat cigarety. Při jednání se studenty prý běžně používal hrubé vulgarismy.

Etická komise rovněž řešila jeho údajná pochybení ve vedení doktorského studijního programu, podle svědectví také závazně porušil povinnosti vyučujícího, když se výuka povinného předmětu zakončeného zkouškou konala jen třikrát za semestr. Zbylé přednášky docent podle výpovědí studentů zrušil bez náhrady.

„Bohužel, do dnešního dne existují studentky a studenti, kteří v důsledku jeho jednání a chování trpí psychickými problémy. Dokonce musí podstupovat terapie. A někteří dodnes pociťují strach z jeho vlivu. Vůči poškozeným studentkám vystupoval vždy arogantně, a to i poté, co byl označen za ‚predátora‘,“ dodali studenti v dopise.

Ostravskou univerzitu vyzvali, aby se k dalšímu působení docenta na fakultě veřejně vyjádřila.

Reklama

Doporučované