Hlavní obsah

Tisícům Ukrajinců skončí nárok na státní pojištění, musí dodat potvrzení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do Česka přišlo od únorového začátku ruské agrese na 350 tisíc Ukrajinců.

Reklama

aktualizováno •

Podle novely takzvaného lex Ukrajina hradí stát běžencům s výjimkou seniorů a dětí zdravotní pojištění 150 dní.

Článek

Tisícům Ukrajinců skončí v následujících týdnech automatický nárok na státní zdravotní pojištění. Budou muset zdravotní pojišťovně znovu doložit, zda mají nadále nárok na státní pojištění, případně za ně pojištění bude hradit někdo jiný.

U Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu registrovalo 350 000 Ukrajinců. Zhruba 215 000 jich je ve věku od 18 do 65 let a ti se budou muset na pojišťovnu znovu obrátit, řekl v úterý předseda správní rady VZP Tom Philipp.

Pojišťovna předpokládá, že část z nich se už vrátila zpět na Ukrajinu. Podle Philippa si 43 000 běženců pojištěných u VZP už našlo uplatnění na trhu práce a platí za ně pojištění zaměstnavatel nebo si jej jako OSVČ platí sami.

Stát bude i nadále platit pojištění studentům do 26 let, rodičům pečujícím o děti, invalidům či lidem v evidenci úřadu práce. To, že mají na státní pojištění nárok, ale budou muset uprchlíci pojišťovně doložit. Děti do 18 let a senioři nad 65 let nic dokládat nemusí, na pojištění od státu mají nárok stejně jako čeští občané.

Pokud běženci po 150 dnech od udělení víza nedoloží doklady nutné pro pokračování státního pojištění, nebo za ně nezačne platit pojištění zaměstnavatel, měli by si začít platit minimální zálohu na zdravotním pojištění, která činí 2187 korun měsíčně.

„Pokud nedojde k ohlášení a nezačnou platit tuto platbu, tak na ně bude nahlíženo jako na neplatiče stejně jako na české občany. (…) Začne jim růst dluh, který bude postupně vymáhán. Ve finále by to teoreticky mohlo skončit až exekucí, což doufáme, že se nebude stávat,“ uvedl Philipp.

On-line formulář

Pro ty, kterých se povinnost týká, vytvořila pojišťovna formulář, který bude možné vyplnit on-line na webu pomocukrajine.vzp.cz.

Změny ve zdravotním pojištění pro Ukrajince přinesla novela zákona zvaného lex Ukrajina, která začala platit na konci června.

Podle novely stát hradí uprchlíkům vyjma seniorů a dětí zdravotní pojištění nejvýše 150 dnů. Poté uprchlíci do osmi dnů musí kontaktovat svoji pojišťovnu. První Ukrajinci začali do Česka přicházet na přelomu února a března.

Reklama

Doporučované