Hlavní obsah

„U nás v Etiopii takové vedro nebývá.“ V Praze hledali cizinci stín a vodu

Foto: Albert Málek

Turisté našli kousek stínu nedaleko Pražského hradu.

Reklama

Teploty v hlavním městě se přehouply přes 35 stupňů Celsia. Davy turistů to ale neodradilo. Seznam Zprávy zjišťovaly, jak vypadalo sobotní odpoledne v rozpáleném centru Prahy.

Článek

Pražské Klementinum už nedlouho po sobotním obědě naměřilo více než 35 stupňů Celsia. Přesto je ve dvě odpoledne centrum plné turistů.

„Je to těžké, ale posunula jsem si svoje obvyklé místo sem do stínu pod stromy,“ líčí nedaleko místa, kde se potkává Václavské náměstí a Vodičkova ulice, průvodkyně turistické agentury. Láká zde návštěvníky Prahy na vyhlídkové jízdy.

„Když je fakt hodně teplo, nosí nám zmrzlinu a vodu. A vody vypijeme opravdu hodně,“ dodává žena, která se představí jako Tihi. Studuje informatiku v Pardubicích, pochází ale z Etiopie.

„U nás v Etiopii teda takové vedro nebývá, spíš kolem 27 stupňů,“ přibližuje klima v etiopském hlavním městě Addis Abebě, které leží zhruba o 2000 metrů výš nad mořem než Praha.

Říká také, že práce v sobotním horku je těžká, a nejen kvůli tomu, co ukazuje teploměr. Turisté prý v takovém vedru o vyhlídkové cesty nemají velký zájem. „Chodí spíš ráno, odpoledne už ne, v autobusech je horko. Je to náročné, odpoledne už se moc neusmívám,“ shrnuje Tihi.

O kus dál dokresluje atmosféru rozpáleného města žena v klobouku s širokou krempou, která ve stínu útlého stromku vyhrává na akordeon píseň italských partyzánů Bella Ciao.

Také ona naplňuje své poslání v horkém dni těžko. „Lidé v tomhle počasí moc nepřispívají,“ stěžuje si. Posluchače bere skupina hudebníků na protější straně Václavského náměstí. Ta si zabrala místo ve stínu budov a zájem o její hudbu je evidentně větší.

Foto: Albert Málek

Žena v klobouku se širokou krempou vyhrává píseň italských partyzánů.

Chybějící voda

I když rozpálená je i dlažba na Staroměstském náměstí, dva němečtí mladíci Chris a Tony jsou na lavičce vedle pomníku mistra Jana Husa spokojení. „U nás v Lipsku je to horší, tam je teď 38 stupňů,“ říkají.

Do Prahy prý přijeli na party a kvůli vedru plány měnit nemuseli. „Večer nás čeká Pub Crawl,“ vysvětlují.

Nedaleko Karlova mostu je zřejmé, že i další zahraniční návštěvníci Prahy plánovaný program dodrželi – horko, nehorko. Ulice jsou naplněny, davy lidí se jenom více tísní na té straně ulice, kde je zrovna stín.

„Věděli jsme, že tady bude horko, ale tohle jsme nečekali. Naštěstí jsou tady ty úzké uličky, v nich se dá docela schovat. Ale fyzicky je to docela náročné,“ svěřuje se u Karlova mostu Edvard, který do Prahy přijel z Paříže s přítelkyní.

Dodává, že kromě opalovacího krému musí kupovat také hodně vody.

„Pořád hledáme nějaké fontány nebo místa, kde bychom si mohli doplnit láhve s vodou, jako je to v jiných městech, třeba u nás v Paříži. Ale moc jsme jich nenašli,“ říká Edvard a ptá se reportéra, jestli o nějakých neví.

Foto: Albert Málek

Edvard přijel do Prahy z Paříže. Překvapilo ho, že v centru města je málo veřejných zdrojů pitné vody.

„Takhle vedro je vždycky“

Co se týče dostupnosti vody, za pravdu Edvardovi dává i student managementu Tomáš, který se po čtyřech měsících vrátil ze studijního pobytu ve Švýcarsku a chtěl si pražské centrum po čase odloučení připomenout. Najít pítko se mu nakonec podařilo, a to u Loretánského náměstí. Vytéká z něj ale jenom pomalý proud kapek.

„Ve Švýcarsku mají spoustu kašen a mají tam standard, že v nich musí téct pitná voda. Reálně člověk najde skoro každých 100 metrů kašnu, kde si doplní vodu. Ve Francii je to stejné, v Itálii taky. Tohle v Praze není a když něco najdeme, vypadá to takhle,“ ukazuje na neznatelný proud vody v pítku.

S horkým počasím problém nemá. A ani jeho kamarád, s nímž Prahou prochází.

„Takhle je vedro vždycky. To bylo i minulé roky. Akorát kdyby tu bylo víc stromů, tak by to bylo příjemnější,“ říká Tomáš a jeho společník dokonce říká, že mu horký den vyhovuje: „Já to mám rád. Připomíná mi to procházky Jižní Amerikou,“ směje se.

Vysoké teploty dnes panovaly na celém území Česka. Nejvíce zatím meteorologové naměřili na stanici v Plzni-Bolevci, kde se teplota dostala přes 38 stupňů Celsia. Uvedli také, že na zhruba stovce míst padnou teplotní rekordy.

Reklama

Doporučované