Hlavní obsah

Úhyn ryb v Odře způsobil nedostatek kyslíku, potvrdily analýzy

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Uhynulé ryby se objevily zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně.

Reklama

Nedávný úhyn zhruba tuny ryb v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku způsobil nedostatek kyslíku. Potvrdily to výsledky analýz odebraných vzorků. Cizí zavinění nebylo prokázáno.

Článek

Část vzorků se ještě zpracovává a definitivní výsledky by měly být příští týden.

„Veškeré rozbory, které jsou prozatím k dispozici, nasvědčují tomu, že tam nebylo žádné cizí zavinění, ale úhyn nastal z důvodu nedostatku kyslíku. Dělali jsme vzorky ale ještě v pondělí a výsledky budeme znát příští týden,“ uvedl tiskový mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jiří Ovečka. Nepředpokládá však, že by se příčina úhynu ryb změnila.

O tom, že v Odře na české straně hynou ryby, informovala před týdnem polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Věcí se začala zabývat Česká inspekce životního prostředí i státní podnik Povodí Odry, který vypouštěl vodu z přehrady Šance a částečně také z nádrže Morávka, aby naředil vodu v řece.

Uhynuly stovky ryb různých druhů, podle odhadů dvě procenta populace v řece. Uhynulé ryby se objevily zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně.

Odborníci od počátku poukazovali na to, že ryby zřejmě uhynuly v souvislosti s nedostatkem kyslíku, který způsobila změna počasí. V řece totiž bylo málo vody, která byla teplá. Po deštích se do ní zřejmě dostaly i splašky, které vodu kontaminovaly a zapříčinily úbytek kyslíku.

Největší úhyn ryb v českých vodách za posledních 20 let postihl v srpnu 2018 rybník Nesyt na Břeclavsku, kvůli nedostatku kyslíku ve vodě tam uhynulo přes 100 tun ryb. Loni kvůli nedostatku kyslíku uhynulo 42 tun ryb v Dyji u Bulhar na Břeclavsku. V Bečvě v září 2020 uhynulo 40 tun ryb kvůli úniku kyanidu.

Reklama

Související témata:

Doporučované