Hlavní obsah

Ukrajinci díky rekordně rychlé české sbírce získají „geniální“ zbraň na drony

Foto: Dárek pro Putina, Seznam Zprávy

Kulometné „dvojče“ nastrojené jako vánoční stromeček.

Reklama

Česká iniciativa Dárek pro Putina shromáždila za rekordních 50 dnů na 90 milionů korun. Na Ukrajinu díky tomu odjede patnáct kulometů umístěných na terénních autech.

Článek

Dokážou sestřelit dron nebo nízko letící vrtulník. Naučí se s nimi střílet skoro každý, stačí prý dvě hodiny výcviku. A na korbě terénního auta se rychle přesunou tam, kde jsou zrovna potřeba.

Nebo stejně operativně zmizí.

Během února by mělo na Ukrajinu odjet patnáct kulometů, na které se Češi složili v rámci projektu Dárek pro Putina. Za rekordních 50 dnů lidé a firmy poslali potřebných 90 milionů.

Organizátoři přitom nečekali, že se peníze sejdou takhle rychle.

„Jedna velká značka nám poslala 10 milionů, jistá stavební firma pět milionů. Ale gró tvoří drobní dárci - lidé, kteří přispěli po pětistovkách,“ řekl Martin Ondráček z iniciativy Dárek pro Putina.

Kulomety budou umístěné na speciálně upravených toyotách, dostřelí až tři kilometry a dokážou zasáhnout i nízko letící letadlo. Právě takové zbraně teď ukrajinská armáda potřebuje: V posledních měsících Rusové útočí na civilní cíle pomocí různých druhů dronů.

„Už na začátku sbírky jsme po konzultacích s bezpečnostními experty došli k závěru, že právě drony budou hrát v bojích velkou roli. Proto jsme se rozhodli pořídit tyto kulomety,“ vysvětluje Ondráček.

Kulomety jsou proti podobným útokům ze vzduchu účinnou zbraní - jejich palba jednoduše přehradí dronu jeho trasu. „Je to geniální zbraň: levná, lehce ovladatelná, s neuvěřitelnou ničivou silou a ještě se skvělou mobilitou,“ vyjmenoval Ondráček výhody kulometů.

Výhodná je i cena: jedna sestava, tedy zbraně a automobil se zesílenou konstrukcí, vyjde na šest milionů korun. „Proti tomu, kolik obvykle zbraně stojí, je to pakatel,“ dodal Ondráček.

Kulomety už má na skladě zbrojařská společnost Excalibur Army, čeká se na dodávku podvozků. Pak budou moci kulomety zamířit na východ.

Už nyní se chystá sbírka na další zbraň, kterou zatím podle Ondráčka není možné blíž představit. Má to však být také velmi účinná zbraň, kterou mají už organizátoři sbírky zarezervovanou u prodejce. Víc chtějí zveřejnit během ledna.

Iniciativa Dárek pro Putina také v prosinci spustila živé internetové vysílání rozhovorů s různými osobnostmi, během nějž plánovala shromáždit milion na speciální sanitku Hummer H1. I tato akce překonala očekávání: Za půldruhé hodiny se vybralo na pět takových sanitek.

Reklama

Související témata:
Martin Ondráček (novinář)

Doporučované