Hlavní obsah

Útok pěstičkami. Ředitelka popisuje, jak žák napadl učitelku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ředitelka pražské základní školy Zárubova Dagmar Bolfová.

Reklama

Policisté vyšetřují případ napadení učitelky žákem na základní škole Zárubova v Praze 12. Čtvrťák je podezřelý ze spáchání přestupku proti občanskému soužití.

Článek

Na základní škole Zárubova v Praze 12 napadl ve středu dopoledne žák učitelku. Škola na svém webu uvedla, že incident se stal mezi žákem čtvrté třídy a učitelkou při vyučování. S žákem ho řeší policisté i pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití.

„Učitelka při incidentu utrpěla drobné zranění, ošetření na místě odmítla,“ uvedla na dotaz ČTK policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Seznam Zprávy mluvily s ředitelkou základní školy Dagmar Bolfovou. Říká, že nic strašného se nestalo, ale žák si nesmí dovolit napadnout učitele.

Můžete potvrdit informace, které se dnes objevily, tedy že se útok stal a že byla paní učitelka zraněná?

Je pravda, že došlo k incidentu mezi žákem a učitelkou, není ale pravda, že by učitelka byla zraněná. Myslím si, že žák čtvrté třídy by ani neměl sílu jí způsobit nějaké zranění. Nicméně k tomu napadení opravdu došlo. Já jsem zavolala policii, protože se mi nelíbí, že mi někdo ohrožuje nebo útočí na učitele. I když k žádnému zranění nedošlo a rozhodla jsem se, že to je v kompetenci policie, aby to řešila.

Dá se nějak ten útok specifikovat? Byl fyzický nebo verbální?

Byl to fyzický útok a incident nebyl vyprovokován paní učitelkou. Já jsem tam nebyla, vím to od paní učitelky. Nevím, co se chlapci odehrálo v hlavě, ale na běžný učitelčin pokyn už ráno reagoval neadekvátně. Paní učitelka to nejprve přešla, vyhodnotila to, že se to jednou může stát, nicméně o zhruba hodinu později pokyn zopakovala a ten chlapec na to nereagoval. Paní učitelka se rozhodla, že ten úkol vykoná sama, aby předešla dusnu ve třídě a ten chlapec se na ni opět vrhnul pěstičkami. A to je v podstatě všechno. Zkrátka jakmile mu paní učitelka zadala nějaký úkol, který se mu zřejmě nelíbil, tak reagoval neadekvátně.

A můžete říct, o jaký pokyn nebo úkol konkrétně šlo?

Paní učitelka něco požadovala. Tak jako po ostatních. Zavřete si sešity, odevzdejte sešity, ukliďte si. Něco takového. Tak, jak to normálně ve škole funguje. Navíc to byl den, kdy se ještě neučilo, dělaly se třídnické práce, takže jakoby volnější den. Přesto k tomu incidentu došlo, chlapečkovi se to nelíbilo.

Co se odehrálo potom?

Když jsem se o napadení dozvěděla, kontaktovala jsem odbor školství naší městské části a ti mi doporučili, abych se spojila s policií. Policie přijela, snažila se s chlapcem mluvit, ale protože nekomunikoval, tak nakonec zavolali záchranku. Záchranka byla zavolaná pouze kvůli tomu dítěti, ne kvůli paní učitelce, jak jsem se někde dočetla. Paní učitelka je v pořádku a dneska normálně učí. Dětem jsme vysvětlovali, já třeba teď zrovna deváťákům, že nic strašného se tu nestalo, vyjma toho, že si žák dovolil zaútočit na učitele. A to nesmí.

Došlo tedy k nějakému zranění?

Po sídlišti už se říká, že má monokl a podobně. Ke zranění nedošlo. A více bych se k tomu nechtěla vyjadřovat. Jednak mě o to požádala policie a druhak kvůli zřizovateli Městské části Praha 12.

Reklama

Související témata:

Doporučované