Hlavní obsah

Válečných uprchlíků v Česku přibývá po tisících

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Počet válečných uprchlíků z Ukrajiny v Česku dál roste (ilustrační snímek).

Reklama

Počet ukrajinských uprchlíků s dočasnou ochranou v Česku dál roste. Za poslední týden přibylo 1774 osob, od dubna ovšem bezmála 37 tisíc, ukazují data.

Článek

V Česku je aktuálně 362 594 válečných uprchlíků z Ukrajiny, kteří mají status dočasné ochrany. Jedná se o statistiku platnou k půlnoci 16. května zveřejněnou Ministerstvem vnitra.

Aktuálně podle ní neexistuje jediná obec v Česku, kde by nebyl hlášený alespoň jeden uprchlík s dočasnou ochranou. Nejvíce – přes 8700 – jich je v třetím plzeňském městském obvodě. Až na druhém místě je Praha 4 s bezmála 8400 osobami.

Dočasná ochrana umožňuje běžencům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce.

Muži aktuálně tvoří 40 procent uprchlíků a ženy 60 procent. Rozdíl stojí především na ženách v produktivním věku od 18 do 65 let. Těch je v zemi bezmála 161 tisíc, a představují tak 44 procent z celkového počtu lidí s dočasnou ochranou. Uprchlíků - mužů v produktivním věku – je pro porovnání přes 91 tisíc.

Zajímavostí je, že mezi nezletilými naopak muži mírně převažují nad ženami – přes 50 tisíc chlapců oproti bezmála 46 tisícům dívek.

Nejvíce seniorů uprchlíků je hlášeno v Karlových Varech, a to 440, nejvíce dětí do tří let a stejně tak i náctiletých do 18 let je na Praze 4.

Od jara, jak už bylo zmíněno, přibylo téměř 40 tisíc osob s dočasnou ochranou na našem území. K 1. dubnu totiž Ministerstvo vnitra referovalo o tom, že v Česku žije 325 742 osob s dočasnou ochranou.

Největší přírůstek od jara eviduje hlavní město. Připsalo si přes 11 tisíc osob, následuje Jihomoravský kraj (4953 osob) a Středočeský kraj (4442 osob). Naopak nejméně osob, 304, přibylo v Ústeckém kraji. Úředníkům se souběžně podařilo snížit počet osob, u kterých není evidované hlášené bydliště, a to z 1100 na něco málo přes 300.

Podle průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že Češi považují aktuálně Ukrajince za druhou nejvíce problematickou menšinu v zemi hned za Romy. Ukrajince označuje za velmi problematické 30 procent oslovených a 29 procent za spíše problematické. Zmiňují především to, že Ukrajinci pobírají dávky, zabírají místa ve školkách a školách a chovají se agresivně.

Průzkum mezi téměř 1400 respondenty vznikl pro unikátní dlouhodobý projekt Seznam Zpráv Jak se žije v Česku, který během října mapuje soužití s menšinami.

V obci s nejvyšším počtem válečných uprchlíků na počet obyvatel - jedná se o Hodonín u Kunštátu - ovšem lidé tvrdí, že soužití je zatím bezproblémové.

„Vůbec nemám pocit, že by s nimi tady byly problémy, nebo jsem je nezaznamenala. Čekají ráno na autobus, když jedu do práce, někteří pozdraví, někteří nepozdraví, to je dneska normální. Ale že by byly nějaké výtržnosti, hluk, to ne,“ popsala reportérovi Jana, která v obci bydlí.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Reklama

Doporučované