Hlavní obsah

V Kolíně zemřel pacient nakažený vzácnou plynatou snětí

Foto: ZZS Středočeského kraje

Lékaři diagnostikovali onemocnění ihned po hospitalizaci pacienta. Ilustrační fotografie.

Reklama

Vzácný případ plynaté sněti se vyskytl v Kolíně. Navzdory úsilí lékařů pacient nepřežil.

Článek

Obětí vzácné nemoci se stal pacient v kolínské nemocnici. Podle lékařů se jednalo o nákazu tzv. plynatou snětí.

„Léčba vyžadovala úzkou multioborovou spolupráci. Navzdory ní pacient zemřel,“ sdělil Seznam Zprávám zástupce ředitele pro zdravotní péči kolínské nemocnice MUDr. Pavel Hoffmann.

Kvůli nemoci pacient údajně prodělal septický šok vedoucí k multiorgánovému selhání.

Hoffman také uvedl, že v případech nakažení plynatou snětí je často nutná amputace postižené končetiny. Ani ta ale nemůže zaručit pacientovu záchranu. Dále zdůraznil, že onemocnění pacienta nebylo spojeno s poskytováním zdravotní péče.

Onemocnění není přenosné. To Seznam Zprávám potvrdil i Jiří Beneš z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka. „Sněť je rozhodně život ohrožující onemocnění, na to se umírá. Když se neléčí hodně razantně a hodně rychle, tak je to smrtelná nemoc,“ řekl Beneš.

Krajská hygienická stanice Středočeského kraje tvrdí, že se nejedná o běžnou nákazu. Za minulý rok se ve středních Čechách vyskytl pouze jeden případ. Beneš jejich roční výskyt v celém Česku odhadl přibližně na deset případů.

S nákazou prý do nemocnice pacient již přišel. „Původcem jsou bakterie, které žijí celkem běžně v půdě, takže si myslím, že k nákaze můžete přijít úplně kdekoliv v důsledku nějakého poranění, které je kontaminované třeba zemí,“ přiblížil Beneš.

Dodal, že pro rozvoj infekce je však nutné, aby se v ráně dařilo růst tzv. anaerobním bakteriím. Tedy takovým, které žijí bez přístupu kyslíku. „Typicky je to u ran, které jsou zhmožděné, dochází u nich k odumření tkáně nebo je v nich nějaké cizí těleso,“ vysvětlil Beneš.

Zástupce ředitele Hoffman pak redakci sdělil, že plynatá sněť většinou napadá měkké tkáně dolních končetin, a to nejvíc u diabetiků či osob s horším prokrvením nohou. Nemoc patří do stejné skupiny onemocnění jako tetanus nebo botulismus.

Reklama

Související témata:
Plynatá sněť

Doporučované