Hlavní obsah

Válek slaví další výstavbu onkocenter. „Je to náš projekt,“ reagoval Babiš

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ve FN Motol se má za dva roky významně rozrůst onkologická péče pro pacienty, stejně jako v Brně.

Reklama

V pražském Motole a na brněnském Žlutém kopci se za miliardy rozšiřují stávající onkologická centra pro léčbu rakoviny. Projekty tlačí čas, musejí být hotové do roku 2026.

Článek

Každý třetí Čech za svůj život onemocní rakovinou. Navzdory špičkové zdravotnické pověsti Česko v boji se zákeřnou chorobou v některých aspektech za Evropou zaostává. Jde především o slabší péči v některých regionech i menší podíl lidí, kteří chodí na preventivní vyšetření.

Stát chce situaci zlepšit prostřednictvím balíku peněz z Evropské unie. Na onkologii má jít z Národního plánu obnovy přes 12 miliard korun. Politiky i ředitele zařízení však tlačí čas. Pro úspěšné čerpání z fondů je nutné dokončit plánované projekty do roku 2026.

V Brně vylepší péči rozšíření Masarykova onkologického ústavu. Politici v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) v pondělí slavnostně zahájili stavby dvou budov. Na Žlutém kopci vyroste Centrum onkologické prevence a Centrum inovativní a podpůrné péče.

Foto: MOÚ, Seznam Zprávy

Areál na brněnském Žlutém kopci se výrazně promění.

V současnosti zvládne nemocnice na Žlutém kopci 50 tisíc preventivních vyšetření ročně. „Díky centru by se kapacita měla zvýšit o 20 procent. Čekací doby se podle programu pohybují od několika týdnů po měsíce,“ uvedl ředitel ústavu Marek Svoboda.

Stavba také lépe oddělí onkologické pacienty od zdravých lidí. Budou tak lépe chránění od různých virových onemocnění, které mohou být pro lidi s rakovinou fatální.

Špičkové zařízení podle ministra Válka v potřebném termínu do půli roku 2026 získá i pražského „mladšího bratra“. S nadsázkou tak v pondělí označil stavbu Českého onkologického institutu – Motolského onkologického centra v pražské Fakultní nemocnici Motol. Začal růst loni na podzim.

Také tento projekt za 4,5 miliardy korun dotuje Národní plán obnovy. „Pevně věřím, že budeme otevírat, jak je v plánu. Nevidím důvod, proč by to nedopadlo,“ řekl Válek.

Babišovy plány se změnily

Odborníci v čele s autorem studie proveditelnosti Martinem Šamajem přitom už dříve upozornili, že je situace z časového pohledu kritická.

Napjaté termíny souvisí také s tím, že Fialova vláda částečně překopala dřívější plány expremiéra Andreje Babiše, který bojem s rakovinou rámoval kampaň ANO do předešlých sněmovních voleb.

Ministerstvo odpískalo původní plány na národní onkologický institut na pozemcích Fakultní nemocnice Královské Vinohrady za sedm miliard korun. Termín ztroskotal i kvůli termínům. „Chtěli vybudovat centrum na pozemcích, které nepatří státu. To nikdo se zbytkem zdravého rozumu nemůže naplánovat,“ řekl Válek.

Podle Babiše se ale problémy s pozemky daly vyřešit. „Chtěl jsem pro Prahu nejlepší onkologickou nemocnici v Evropě. Sehnal jsem na to i peníze, 55 miliard z Evropy pro české zdravotnictví. Pánové, kteří se tam dneska producírovali, neudělali pro to vůbec nic. Namísto toho teď Pražáci čekají rok na termín prohlídky na Žluťáku,“ reagoval pro Seznam Zprávy expremiér Andrej Babiš.

Válek uvedl, že na rozdíl od plánů dřívější vlády jdou peníze na boj s rakovinou do všech krajů. „My jsme udělali něco jiného a peníze rovnoměrně rozdělili,“ řekl.

Foto: MOÚ, Seznam Zprávy

Vizualizace nového centra v Masarykově onkologickém ústavu v Brně.

Fiala připomněl, že je boj českých zdravotníků s rakovinou účinnější než v minulosti. „Ještě v roce 2002 jsme byli v úmrtnosti na zhoubné nádory na nechvalném druhém místě. Dnes jsme na 22. místě. To je nadprůměrné zlepšení. To jsou velmi nadějná čísla,“ sdělil premiér.

„S projektem, který dneska pan Fiala, Válek a hejtman Grolich, představili, nemají absolutně nic společného. Já osobně jsem se angažoval v odprodeji pozemků, když byl v čele hejtmanství Bohumil Šimek (do roku 2020 hejtman za ANO, pozn. red.). Je to náš projekt, který oni prodávají,“ reagoval Babiš.

Kvalita péče se v jednotlivých regionech liší. Podle Národního onkologického plánu ČR 2030 se třeba v Karlovarském kraji v komplexním onkologickém centru léčí s nádory jen 43 procent pacientů. „Do toho kraje investujeme zhruba 300 milionů korun,“ řekl Válek.

Podle Marka Svobody v Evropě zůstávají regiony, kde je dostupnost péče nižší, nicméně situace v Česku se zlepšuje.

„Jsme v prvním roce řešení národního plánu. A myslím, že se vcelku daří především podpora preventivních programů. Jedním z nich je i předcházení karcinomu prostaty. Nový program v Brně rozjíždíme teď v lednu,“ řekl Svoboda.

Velké srovnání

Válek rovněž avizoval, že ministerstvo letos zveřejní dostupnost a kvalitu zdravotnické péče v jednotlivých krajích. „Takto jsem se rozhodl a udělám to,“ řekl. Podle něj budou na onkologickou péči v kraji dohlížet koordinátoři.

Svoboda chce ještě kritéria hodnocení nemocnic a dalších zařízení probrat. „Lehké obavy přiznávám. Prostřednictvím výboru České onkologické společnosti to budeme s panem ministrem řešit. Pokud číslům nedáte důležité vysvětlení, občané si to mohou vyložit špatně,“ reagoval.

Reklama

Doporučované