Hlavní obsah

Když instalatér „léčí“ bolavá záda. Experti varují před obchodníky se zdravím

Foto: Shutterstock.com

Odborníci na klienty a pacienty apelují, aby si své „lékaře“ prověřili. Ilustrační foto.

Reklama

V Česku přibývá podnikatelů, kteří nabízejí zdravotnické služby, aniž by k tomu měli potřebné vzdělání a oprávnění.

Článek

Krajský úřad Jihomoravského kraje dostal letos do konce října 16 podnětů na maséry s podezřením poskytování fyzioterapeutických služeb. To je stejně jako za celý loňský rok.

Jeden z podnětů míří na společnost Energyflex, s. r. o. - odštěpný závod, což Seznam Zprávám potvrdila mluvčí krajského úřadu Alena Knotková.

Jednatel firmy Roman Farkaš nabízí v Brně a Otrokovicích akutní odblokování páteře nebo kloubů. Zájemce si může na webu vybrat Kompletní terapii - akutní odblokování, lidově řečeno se může „nechat prokřupat“.

„Uvolním, odstraním bolest nebo problém, kde dojde až k 80 procentům zlepšení již při první návštěvě,“ píše masér a online prezentaci doprovází videi s klienty. Tvrdí, že poskytuje manuální terapii pro napravení kloubů či obratlů. Zájemce se může objednat pouze prostřednictvím webu, za úvodní setkání zaplatí 3500 korun.

„Použití pojmu terapie je - vzhledem k jeho významu léčba, léčení, léčebný postup - nevhodné, neboť může navodit dojem, že se jedná o poskytování zdravotních služeb,“ uvedla mluvčí kraje Knotková. Upozornila, že firma, která sídlí ve Středisku lékařských služeb v brněnském Králově Poli, nemá oprávnění k poskytování zdravotnických služeb.

Podle obchodního rejstříku Energyflex podniká v masérských, rekondičních a regeneračních službách. Redakce Romana Farkaše požádala o předložení certifikátů. Neúspěšně. „S médii mám špatnou zkušenost. Nebudu se vyjadřovat,“ reagoval do telefonu a zavěsil. Pokud by nicméně kontrola prokázala pochybení, mohla by firma za přestupek dostat až milionovou pokutu.

Kritika úřadů

Dodržování zákona hlídají zdravotnické odbory krajských úřadů. Ten jihomoravský zdůrazňuje, že živnost masérů zákon definuje jako poskytování sportovních, rekondičních a regeneračních masáží, které jsou prováděné na zdravých jedincích.

Podle expertů ale úřady jen zřídka prověřují odbornost. „Kontrolní činnost je v tomto směru nulová a myslím si, že mnohdy ani úředníci často nevědí, jaké činnosti kam přesně spadají,“ sdělil Toufar. Jihomoravský krajský úřad namítá, že má kontroly v plánu.

Bez adekvátního vzdělání

Unie fyzioterapeutů ČR před neodborným „prokřupáváním“ krku či zad varuje. „Tyto zákroky patří do rukou zkušeným, vzdělaným lidem,“ řekl Seznam Zprávám prezident unie Vladan Toufar. Narážel na to, že takzvanou manuální medicínu u nás mohou vykonávat pouze vystudovaní odborníci.

„Prvky manuální medicíny jsou i u fyzioterapeutů vázané na další vzdělání. Je tam poměrně rozsáhlý certifikovaný kurz v rozsahu minimálně 200 hodin akreditovaný Ministerstvem zdravotnictví,“ pokračoval s upozorněním, že za různými „bolístkami“ se mohou skrývat závažná onemocnění.

Unie sdružuje zhruba 1200 fyzioterapeutů, kteří své povolání vykonávají v souladu se zákonem o zdravotních službách.

„Pak jsou tu lidé, kteří fungují na základě živnostenského zákona, což je úplně jiná oblast. Nemají poskytovat zdravotní služby, přesto mnozí z nich nabízejí nejrůznější spektrum činností, které do jejich živnosti nepatří. Nemají adekvátní vzdělání, často mají pochybné kurzy, které vůbec nepatří do oblasti zdravotnické péče,“ zdůraznil Toufar.

Ke konkrétním případům se nechtěl vyjadřovat, připustil nicméně, že podnětů a stížností na nekalé praktiky přibývá. „Nemám k dispozici přesná čísla, ale lze říct, že co týden či 14 dní nějaký podnět dostaneme.“

Samotná unie nemá páky, jak obchodníky se zdravím postihnout. Může pouze požádat příslušný krajský úřad, aby podnět z terénu prošetřil.

Podivné certifikáty

Pochybní maséři se často označují za chiropraktiky, tento obor však v Česku formálně neexistuje.

Vystudovaný lékař a fyzioterapeut Filip Hrdlička, který pracuje pro španělský fotbalový klub Betis Sevilla, upozorňuje na další nekalé praktiky: Obchodníci se zdravím se často zaštiťují problematickými certifikáty a absolvovanými školeními.

„Typicky jsou odborně nedostatečná a zároveň otevřená pro jakékoliv zájemce bez kritérií na základě vzdělání. Některá mají hodnotu srovnatelnou s certifikátem o absolvování dětského dne v Horní Dolní,“ nastínil svůj pohled.

Dodal, že třeba ve Spojených státech je chiropraxe univerzitní studijní obor na tři až čtyři roky. „Toto uvádím záměrně, poněvadž pseudoodborníci, o kterých se bavíme, mají víkendové kurzy a postrádají jakýkoliv profesní přesah.“

Odborníci vysvětlují, že různá škubnutí hlavou či zády patří k manipulačním metodám určeným pro odblokování silou. Vzhledem k riziku nežádoucích účinků ale tato „prokřupávání“ i lékaři s potřebným vzděláním provádějí jen výjimečně.

Nadsazují své schopnosti

Rehabilitační lékařka Kateřina, která z obav nechtěla zveřejnit celé jméno, narazila i na bizarní případy.

„Instalatér nebo bývalý horník si nejdříve udělají masérský kurz. Pak si mohou doplnit třeba Dornovu metodu (jemná manuální terapie, která mobilizuje klouby a páteř, pozn. red.) nebo jiné techniky, u nichž často nedohledáte certifikáty. A vydávají se za odborníky na vyhřezlé ploténky, které umí napravit,“ popsala.

Podle Hrdličky používají falešní fyzioterapeuti i různé finty. „Vyhýbají se zodpovědnosti tím, že nazývají svoje přístupy třeba jako náprava pohybového aparátu. Díky této kličce se kryjí a dávají ruce pryč od následků svých rizikových technik,“ upozornil. Maséři či sportovní trenéři podle něj často své dovednosti nadsazují.

„Nebudu tě jen křupat“

Nabídek „náprav pohybového aparátu“ lze online najít bezpočet.

Seznam Zprávy narazily například na Jana Dragomira, který má v živnostenském listu zapsané Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v oblasti Instruktor fitness, často předcvičuje na facebooku, kde má 10 tisíc sledujících.

Na svém webu pak nabízí „jednorázový trénink k nápravě těla“, jenž má vést „ke správnému nastavení kostí, které by mohlo způsobit bolest“. „Nebudu tě jen křupat, ale také tě zatejpuju,“ píše o službě, za kterou si účtuje 2500 korun.

A ačkoliv nabízí „prokřupávání“, v Národním registru poskytovatelů zdravotnických služeb nefiguruje. V referencích pak uvádí, že má za sebou „nespočet“ seminářů v různých oblastech zdraví a tréninku.

Dodává, že se stále vzdělává od „lidí, co působí v Asii a dokážou pomoci skrze tradiční čínskou medicínu“ a nabízí i bylinky, které mají pomoci s hubnutím.

Seznam Zprávy se ho dotázaly, zda má oprávnění potřebná k prokřupávání kostí, která prezentuje ve videích na webu. „Pokud nemáte zájem o moji službu, tak se s vámi ani nechci bavit. Lidé mohou přijít na trénink a vědí, za kým jdou,“ reagoval.

Na opakovaný dotaz už reagoval stručně: „Mějte se krásně, na shledanou.“

„Manipulační techniky nepatří do rukou laikům,“ řekl po zhlédnutí videí na Dragomirově webu lékař Hrdlička. „Pakliže nemá potřebné vzdělání, nemůže to vykonávat. Z mého pohledu je to jednoznačně špatně,“ dodal.

Prověřte si terapeuta

Odborníci kvůli podobným případům apelují na klienty a pacienty, aby si své „lékaře“ prověřili. Slouží k tomu Národní registr poskytovatelů zdravotnických služeb. „Pokud vypadá terapeut podivně, může si jej pacient či klient ve veřejném registru prověřit,“ dodal Hrdlička.

„Jakékoli následné vymáhání škody je věcí klienta. Protože pokud souhlasí s poskytnutím služby na základě živnostenského oprávnění, tak je to čistě jeho rozhodnutí,“ upozornil Toufar.

Unie fyzioterapeutů chce v tomto ohledu zvýšit informovanost a připravuje nový web. Podle jejího předsedy se také nabízí úvaha o zřízení komory fyzioterapeutů, což by musel posvětit zákon.

Reklama

Doporučované