Hlavní obsah

„Víno máme pod mikinou.“ Zákaz pití na náplavce přišlo otestovat pár zvědavců

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Pár minut po půlnoci vyrazila policejní rojnice na pražskou náplavku kontrolovat nový zákaz pití alkoholu.

Reklama

Od července platí aktualizovaný zákaz pití alkoholu v hlavním městě. Nově se nesmí od půlnoci pít ani na populárních náplavkách. První pátek to přišlo několik lidí otestovat.

Článek

Pár minut před půlnoci z pátku na sobotu prochází náplavkou u Rašínova nábřeží v centru Prahy mladý pár. Žena nese květinu, muž láhev vína, kterou radostně otvírá.

Obvykle přeplněné populární místo na večerní popíjení s přáteli v centru hlavního města má dvojice prakticky jenom pro sebe. V první pátek, který se řídí podle nových pravidel zákazů pití alkoholu na veřejnosti v Praze, je na náplavce zejména kvůli špatnému počasí jenom několik málo lidí.

„Věděli jsme to, ale máme to vymyšlené. Víno máme pod mikinou,“ usmívá se muž. Jeho ženský doprovod poznamenává, že dnešek bude díky tomu „se zážitkem“.

Když se reportér představí, ujišťují se: „Že nebudeme někde v médiích?“

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Na náplavce je i informační plachta, která popisuje omezení, včetně pití alkoholu.

O pár desítek metrů dál postává, popíjí a pokuřuje dvojice mladých mužů. Z nového zákazu pití si také příliš starostí nedělají. „Věděli jsme to a šli jsme stejně,“ říká vyšší potetovaný mladík a popisuje, že k vodě chodí s kamarádem, aby se s někým seznámili.

Štve je, že je tu mrtvo. „To kvůli tomu dešti,“ poznamenává zklamaně druhý muž. Oba jsou zvědaví, jak na ně zareagují případní policisté. „Ani se nezastavili,“ hlásí později pobaveně.

Nová pražská vyhláška zavádí nová omezení pití alkoholu na veřejnosti od 1. července. Zakázáno je obecně pít alkohol na dětských hřištích nebo pískovištích a sto metrů okolo nich, stejně v okruhu sta metrů kolem školských a zdravotních zařízení a stanic metra.

Pít se nesmí ani u zastávek veřejné dopravy. Pro pražské náplavky platí výjimka, pít alkohol se zde nesmí od půlnoci do devíti hodin dopoledne.

První víkendovou noc s novými zákazy byla na náplavce u Rašínova nábřeží znát zvýšená aktivita policistů.

První policejní vůz projížděl jen několik málo minut po půlnoci přes celou náplavku. Následně celý prostor pomalým krokem prošla i rojnice pěti policistů. Několik málo lidí, kteří u vody popíjeli, ale dokázalo své lahve zatajit.

Nová vyhláška konzumaci alkoholu na veřejnosti definuje i jako „zdržování se na veřejném prostranství s otevřenou lahví anebo jinou nádobou s alkoholickým nápojem.“

Bylo ale znát, že samotní policisté nehodlali poklidnou a liduprázdnou náplavku podrobovat důkladnému zkoumání otevřené plechovky, jestli je v ní alkohol, nebo ne.

Po policejní rojnici se na místo ještě jednou vrátilo auto a zároveň větší služební transportér zůstal zaparkovaný ve středu náplavky.

Reklama

Doporučované