Hlavní obsah

Přelomové rozhodnutí: sousedé porazili podnikatele, který koupil byt na Airbnb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podobných rozhodnutí teď bude přibývat, říká předseda spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy. Ilustrační foto.

Reklama

Letos ubytujeme 1500 turistů z celého světa ve čtyřech luxusních bytech, lákal podnikatel investory. Úřad mu teď podnikání zatrhl.

Článek

Magistrát hlavního města potvrdil rozhodnutí místního stavebního úřadu a zakázal pronajímat byt v Jungmannově ulici přes platformu Airbnb. Rozhodnutí je pravomocné a podnikatel navíc musí zaplatit pokutu.

Podle spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy jde o přelomové rozhodnutí. „Vlastník dlouhodobě zapíral, a přesto mu na to úřady neskočily. Prokázaly, že je uvádí v omyl, když jim předkládal nějaké nájemní smlouvy. Je to poprvé, kdy úřady oficiálně vzaly v potaz recenze na internetové platformě jako podpůrný důkaz,“ říká pro Seznam Zprávy předseda spolku Petr Městecký.

Případ je specifický tím, že se jedná o podnikatele, který si byt pořídil přímo za účelem krátkodobých pronájmů. Přesně tak to popsal na investičním portálu Dluhopisy.cz, když v roce 2019 žádal investory o peníze na koupi zmíněného bytu.

„Jsme rodinná společnost, která se zaměřuje na krátkodobé pronájmy. Primárně se soustředíme na turistické centrum Prahy 1, kde pronajímáme další čtyři luxusní apartmány. V letošním roce celkem ubytujeme 1500 turistů z různých koutů světa,“ říkal Pavel Prachař ve videu, kterým lákal investory.

Takto Pavel Prachař sháněl investory:

Na webu dokonce Prachař odpovídá na otázku, zda koupi bytů v centru Prahy od začátku plánoval jako byznys s krátkodobým pronájmem: „Ano. Zjišťoval jsem, kolik by to tak mohlo vynášet, zaplatil jsem si dokonce konzultaci s člověkem, který se v tom oboru dlouho pohyboval, abych z něho dostal nějaké odhady, a brzy se ukázalo, že zvládneme vydělat ještě víc. To byl takový impuls vrhnout se do toho naplno.“

Celkem Prachař žádal investory o 13,5 milionu korun a slíbil jim za to roční úrok 8,2 %. Krátkodobý pronájem bytů v centru Prahy mu tehdy podle jeho slov vynášel milion korun ročně před zdaněním.

Opilci v nákupním vozíku

Jenže majitelé ostatních bytů v domě v Jungmannově ulici si na Prachařovo podnikání začali stěžovat. Nakonec se obrátili na stavební úřad s podnětem, že majitel používá byt jako hotel, což je v rozporu s kolaudací.

„Byt je určený k bydlení. My všichni, kdo v domě bydlíme a chceme mít klid, chceme prostě ten byt užívat jako byt. Nechceme, aby v noci přijížděly eskorty, aby pak ty tělesné pracovnice křičely o pomoc, aby bylo pořád na chodbách nablito. Aby se vraceli ráno opilí v nákupním košíku, který tlačí ten nejméně opilý kolega. Aby vás pravidelně vytápěli, protože neumí používat bidet. To vám prostě normální nájemník neudělá,“ popsal pro Seznam Zprávy jeden ze stálých obyvatel domu.

První podněty poslali v srpnu 2021. V říjnu 2022 přišli úředníci na kontrolu. V únoru 2023 dal Stavební úřad Prahy 1 obyvatelům za pravdu – provozováním ubytovacích služeb v bytě se majitel dopustil přestupku proti stavebnímu zákonu.

Úřad vyzval Prachaře k „bezodkladnému ukončení nepovoleného způsobu užívání uvedené jednotky“.

Podnikatel se proti rozhodnutí odvolal, magistrát ale 30. srpna 2023 rozhodnutí potvrdil, takže je pravomocné. Prachař musí zaplatit symbolickou pokutu 20 tisíc korun. V případě dalšího porušování stavebního zákona mu ale hrozí pokuta až 500 tisíc korun.

Airbnb v Praze

Takzvané krátkodobé ubytování už zase budí vášně. Po několika letech covidové paralýzy se turisté vracejí do center velkých měst a s nimi i všechno dobré a špatné, co tento byznys přináší.

„Nevím, co je na Airbnb“

Svého podnikání se ale Prachař ani tak vzdát nechce. Pro Seznam Zprávy řekl, že zákon neporušuje. „My už to krátkodobě nepronajímáme, jsou to dlouhodobé pronájmy,“ tvrdí.

Na otázku, na jak dlouho uzavírá s nájemníky smlouvu, odpovídá vyhýbavě: „No, tak třeba na ten měsíc, dva, tři, čtyři. Co si kdo vyžádá. Letos to byli třeba tři nájemníci. Ale už to není krátkodobý pronájem.“

Profil na platformě Airbnb ale dokládá něco jiného. Jen od května 2023 má byt v Jungmannově ulici celkem 16 uživatelských recenzí, z toho šest za srpen. Vždy s odpovědí pronajímatelů – Prachaře a jeho manželky –, že děkují turistům za pobyt a za udělené hodnocení. Zdaleka ne každý zákazník přitom píše hodnocení.

Foto: Seznam Zprávy

„Měli jsme menší problém s elektřinou a se sousedy, kteří tvrdili, že je zde Airbnb nelegální. Majitelé říkají, že není a že jde o nedorozumění,“ píše uživatel Robert.

Z nabídky volných termínů pro příští měsíce pak vyplývá, že do konce roku si ubytování zarezervovalo nejméně sedm dalších zájemců.

Když s tím redakce Prachaře konfrontovala, řekl, že neví, „co je na Airbnb“. Posléze se nechal slyšet, že profil bytu v Jungmannově už není jeho. „Ten jsme prodali, ten nepatří nám.“

Na další dotazy, jak může někdo s cizím profilem pronajímat jeho byt, proč je na profilu fotka jeho a jeho manželky či jak si vysvětluje, že někdo jeho jménem komunikuje s turisty, už jen opakoval: „Profil jsme prodali a nekontroloval jsem, co s ním kdo dělá.“

Klíčové rozhodnutí

Podle předsedy Spolku pro snesitelné bydlení v centru Prahy je rozhodnutí pražského magistrátu klíčové. Zatímco dřív Městecký vystupoval pouze v roli aktivisty, dnes má částečný úvazek od Prahy 1, v rámci kterého aktivně komunikuje se stavebním úřadem a upozorňuje na porušování zákonů při provozu krátkodobého ubytování v bytech určených k bydlení.

„Je to začátek. Tento případ se táhl asi rok a další desítky podobných jsou ve fázi šetření. V některých případech byla vydána rozhodnutí první instance. Buď se majitel odvolal a běží odvolací řízení, nebo toho skutečně zanechal, což je nejlepší řešení. Ale jako pravomocné rozhodnutí odvolacího úřadu je to teprve druhé takové rozhodnutí. Teď jich bude přibývat,“ uzavírá Městecký.

Reklama

Související témata:

Doporučované