Hlavní obsah

Neotravuj! křičel falešný veterinář. Kvůli utrpení zvířete po něm jde policie

Foto: Seznam Zprávy

Pes Monty, kterého měl podle policie falešný veterinář Oldřich Novotný týrat.

Reklama

Dlouhodobě působí na veterinární klinice, kde vystupuje jako lékař. Přestože nemá ani odpovídající vzdělání a byl za to již soudně trestán. Po špatně provedené operaci psa ho policie obvinila z týrání zvířete.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na veterinární klinice Canisvet v Provodově-Šonově u České Skalice před dvěma lety vyšetřili, léčili a následně dvakrát operovali psa. Stav zvířete se však nelepšil a pomohli až na jiné klinice.

Majitelka psa si pak stěžovala na Komoře veterinárních lékařů. Ta po přezkoumání případu podala trestní oznámení na policii. Letos v dubnu bez zájmu médií policie v Náchodě obvinila majitele kliniky Oldřicha Novotného a doktora Petera Eichlera ze zločinu týrání zvířete.

Podle policie se trestného jednání měli oba dopustit ve spolupachatelství, kdy hrubým odborným pochybením způsobili psovi opakovanou traumatizaci a velmi vysokou bolestivost a dále pak trvalé následky.

Novotný, který kliniku před 12 lety založil, běžně vystupuje jako veterinární lékař, přestože titulem MVDr. nikdy nedisponoval. Zvířata sám vyšetřuje, stanovuje diagnózy i léčebné postupy a sám poté léčbu aplikuje. Za neoprávněné vykonávání veterinární praxe byl v minulosti opakovaně odsouzen. Naposledy mu byla v roce 2011 zakázána činnost na pět let. Kliniku ale provozuje i nadále.

Když se Seznam Zprávy snažily získat vyjádření obviněného Novotného, na telefonát na kliniku během ordinačních hodin reagoval podrážděně a redaktorku zasypal vulgárními urážkami. Telefonát pak utnul se slovy: „Hov*o ti je po tom, ty krávo, neotravuj!“ Ani MVDr. Peter Eichler se k obvinění nevyjádřil, na e-mail zaslaný do ordinace k jeho rukám do vydání článku nereagoval.

Za veterináře se vydává už roky

Oldřich Novotný založil veterinární kliniku Canisvet v roce 2010 a ordinuje v ní, přestože nemá odpovídající titul MVDr. Seznam Zprávy se jeho podnikáním zabývaly už v loňské reportáži:

Seznam Zprávy se podnikáním Oldřicha Novotného zabývaly už před rokem a půl, kdy za pomocí skryté kamery získaly jasný důkaz o tom, že zvířata skutečně vyšetřuje sám osobně a s nikým svůj postup nekonzultuje. Na potvrzení, které pak následně klientům vystaví, ale figuruje jméno skutečného veterinárního lékaře, MVDr. Petera Eichlera. Ten kliniku oficiálně zaštiťuje a také zde ordinuje.

Podle informací od Komory veterinárních lékařů vystudoval Novotný pouze střední zemědělskou školu. Přesto on sám tvrdí, že vysokoškolským vzděláním v oboru disponuje, a tvrdil to i redaktorce Seznam Zpráv, když ho v únoru 2021 navštívila s kamerou. „Kdo vám to řekl, že nejsem veterinář? Mám na to vysoké školy,“ tvrdil tehdy suverénně a před dalšími otázkami se zavřel v ordinaci.

Jak ale nyní Seznam Zprávy zjistily, Novotný své vysokoškolské veterinární vzdělání dokládá diplomem, který získal v roce 2012 od společnosti Design, Technology and Management Society International (DTMSI) z Orkney v Jihoafrické republice. Podle Veterinární univerzity v Brně ale tato instituce není součástí vysokoškolského vzdělávacího systému Jihoafrické republiky, a nemůže tak poskytovat ani vysokoškolské vzdělání v oboru Veterinární lékařství.

„Veterinární vzdělání pro ČR je možno získat buď na Veterinární univerzitě Brno nebo na zahraniční univerzitě poskytující plnohodnotné veterinární vzdělávání, avšak v tomto případě diplom z tohoto vzdělávání musí být nostrifikován k tomu kompetentní autoritou a Komora veterinárních lékařů musí vydat oprávnění k výkonu veterinární činnosti,“ říká mluvčí Veterinární univerzity v Brně Soňa Šmahelová.

Loňská reportáž o praktikách kliniky Canisvet:

Reportáž o praktikách Oldřicha Novotného a stížnosti některých majitelů zvířat z února 2021.Video: Seznam Zprávy

Montyho museli zachraňovat na jiné klinice

Případ, který zatím skončil policejním obviněním, začal v říjnu 2020, kdy Ivana Kirchnerová navštívila kliniku Canisvet se svým boloňským psíkem Montym kvůli obtížím s močením. „Pan Novotný říkal, že si ho tam nechají, protože to vypadá na močové kameny,“ vzpomínala majitelka v loňské reportáži.

Následné vyšetření tuto diagnózu potvrdilo, a tak na klinice psa odoperovali a vrátili majitelce s tím, že má brát antibiotika a vše bude v pořádku. Jenže po týdnu se stav psa zhoršil a majitelka se od Novotného dozvěděla, že pes bude muset na další operaci, protože prý má kameny i v močové trubici.

Při druhé operaci udělali psovi umělý vývod, který mu měl zůstat už nastálo, a navíc provedli i kastraci. Obtíže s močením u Montyho ale stále přetrvávaly, a tak paní Kirchnerová musela na kliniku ještě několikrát. „Skončilo to tím, že pan Novotný ho zkusil vycévkovat. Pes neskutečně řval, nepřála bych to v životě nikomu slyšet,“ popisovala majitelka jednu z posledních návštěv.

Poté se rozhodla vzít Montyho na jinou kliniku do Hradce Králové. Tam museli lékaři provést reoperaci. Ukázalo se, že na klinice Canisvet hned v počátku neodstranili všechny kameny z močového měchýře, ty se pak následně nahromadily v močové trubici a způsobovaly další komplikace.

Podle policie došlo na klinice Canisvet k nedostatečnému vyšetření, které vedlo ke špatně stanovené diagnóze a následně k neodborně provedeným operacím, které psovi způsobily zbytečnou bolest a utrpení.

Kromě výše popsaného případu policisté prověřovali ještě další dvě podezření na pochybení při léčbě zvířat - tříletého stafordského teriéra Arese majitele Zdeňka S. a sedmileté feny německého ovčáka Betty majitele Radka D. I zde nakonec vyšetřovatel dospěl k závěru, že došlo k týrání.

Oba obvinění ale do policejního usnesení o zahájení trestního stíhání podali stížnost a Okresní státní zastupitelství v Náchodě nakonec tyto dva případy na konci května vrátilo policii k doplnění prověřování. V případě psa Montyho naopak trestní stíhání pokračuje a Oldřich Novotný i Peter Eichler jsou i nadále obviněni.

Reklama

Doporučované