Hlavní obsah

Vyhrožovali mi zabitím. Svědek proti kmotrům popsal podvody s dotacemi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Klíčový svědek obžaloby Petr Kušnierz (na snímku vlevo) začal vypovídat v kauze, v níž je obžalován i Alexandr Novák (vpravo).

Reklama

aktualizováno •

V procesu, v němž je obžalováno 27 lidí podezřelých z rozsáhlých manipulací při rozdělování evropských dotací, začal mluvit hlavní svědek obžaloby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rok poté, co začal ústecký krajský soud projednávat rozsáhlou dotační kauzu na severozápadě Čech, došlo na výslech pro obžalobu klíčového svědka.

Bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz, který je také obžalován, začal před více než šesti roky s vyšetřovateli spolupracovat a právě díky jeho výpovědi pak na konci roku 2016 obvinila policie přes dvacet dalších osob, jež se podle ní na rozsáhlých manipulacích s dotacemi podílely.

Před soudem tak v roli obžalovaných je 27 lidí, mezi nimi bývalý senátor Alexandr Novák, vlivný podnikatel Daniel Ježek a také bývalí hejtmani či krajští radní z Ústeckého a Karlovarského kraje.

Svědectví Petra Kušnierze má doložit tvrzení obžaloby, že rozdělování evropských dotací na severozápadě Čech porušovalo pravidla a k podpoře se dostali předem vybraní zájemci.

„Od začátku jsem věděl, že tam jsou zájmové projekty. Zájmové projekty ze strany Ústeckého a Karlovarského kraje. Byly to projekty, které chtěli politici prosadit,“ řekl Kušnierz u soudu.

Popsal také jeden z příkladů, jak se s dotacemi manipulovalo. Šlo o případ z listopadu 2010, kdy během jednání hodnoticí komise její členové zjistili, že zbývá ještě rozdělit 20 milionů korun z Evropské unie.

Nevědělo se, jak projekt k podpoře vybrat, a tak tehdejší ředitel dotačního úřadu a nyní klíčový svědek obžaloby Kušnierz volal Alexandru Novákovi a Danielu Ježkovi a pak se za nimi vydal i osobně. „Chtěl jsem znát stanovisko těch dvou pánů. Pan Novák řekl, že mu to je úplně jedno, hlavně ať je ten projekt z Ústeckého kraje,“ uvedl Kušnierz.

U soudu uvedl, že dotaci ve výši 18,8 milionu dostal projekt Penzion U Karla IV., který je v Kadani.

Sídlo dotačního úřadu, který rozděloval dotace pro Ústecký a Karlovarský kraj, bylo několik let v domě, který patřil podnikatelům Patriku Oulickému a dalším dvěma obžalovaným Novákovi a Ježkovi.

V posledním patře domu měli tito podnikatelé své kanceláře. A Kušnierz u soudu řekl, že se tam s Ježkem chodil radit. U části jednání byl podle něho i obžalovaný Novák a Oulický. „Řešili jsme, jaké projekty budou zájmové a jaké budou úspěšné,“ doplnil.

Při příchodu na tato jednání podle svých slov nesměl mít Kušnierz mobil. „Bylo to kvůli ochraně, aby nás nemohli odposlouchávat. Vím, že v místnosti byla rušička,“ dodal.

Kušnierz tvrdil, že mu Ježek poté, co se dostal z vězení, sliboval, že se o něj postarají. Podle jeho slov mu nabídli, že bude moct pracovat na noční směně za 12 tisíc korun měsíčně na jedné benzince, kterou provozuje firma Nováka a Ježka. To ale Kušnierz podle svých slov odmítl, protože šlo o menší částku, než jakou pobíral jako podporu od úřadu práce.

Unesli mě a vyhrožovali, řekl

Před soudem Petr Kušnierz také řekl, že než začal spolupracovat s policií, vyhrožovali mu smrtí. „Unesl mě (bývalý starosta Moldavy Jaroslav Pok). Za tím si stojím,“ uvedl Kušnierz.

Následně ho prý oslovil detektiv z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (dnes je součástí Národní centrály proti organizovanému zločinu). „Opakovaně mi volal, že bych se měl už rozhodnout. Byl jsem pod obrovských tlakem,“ popsal Kušnierz, co předcházelo tomu, že začal nakonec vypovídat.

Během svého výslechu u soudu však Kušnierz couvl a některé okolnosti nepopisuje tak, jak je uvedl na policii. Pokud však bude chtít docílit toho, aby mu soud přiznal status spolupracující osoby, musí mimo jiné pomoct z rozkrytím trestné činnosti tak, jak ji popisuje obžaloba.

+22

Petr Kušnierz byl nejen ředitelem dotačního úřadu, předtím ještě pracoval jako hodnotitel konkrétních projektů. Tuto práci mu podle jeho slov nabídl obžalovaný podnikatel Ježek.

Soudu v této souvislosti Kušnierz řekl, že některé projekty se hodnotily nejen podle kvality, ale podle toho, kdo je prosazoval.

„Nebrali jsme to tak zodpovědně, jak jsme to měli brát. Místo toho, abychom se tomu věnovali dvě hodiny, tak jsme to měli za půl hodiny hotové,“ řekl Kušnierz.

Další obžalovaní – včetně hlavních postav případu Alexandra Nováka a Daniela Ježka – vinu odmítají.

Reklama

Doporučované