Hlavní obsah

VZP bude mít nadále pobočku u Zemanova sponzora. Celkem zaplatí na 100 milionů

Foto: ČTK / Deml Ondřej, ČTK

VZP si nechá pobočku v prostorách firmy podnikatele Jaroslava Třešňáka, který loni získal státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Zástupci Všeobecné zdravotnictví pojišťovny a firmy realitního podnikatele Jaroslava Třešňáka podepsali nový dodatek na pronájem do října 2034. VZP podle něho zaplatí okolo 100 milionů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vedení největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP rozhodlo, kde bude mít dalších jedenáct let svoji ústeckou pobočku.

Zůstane v prostorách firmy JTH Mírové náměstí, která patří Jaroslavu Třešňákovi – realitnímu podnikateli a jednomu ze sponzorů prezidentské kampaně Miloše Zemana.

A to přesto, že Všeobecná zdravotní pojišťovna dostala nabídku na nižší pronájem. Konkrétně o zhruba 1,3 milionu na každý rok.

„Po porovnání všech nabídek bylo vyhodnoceno jako finančně nejvýhodnější řešení zůstat v pronájmu ve stávajících prostorech,“ uvedla přesto mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Podotkla, že v případě stěhování by VZP musela platit další peníze navíc.

„Je nutné zohlednit náklady na stavební úpravy, na stěhování, na uvedení objektu do původního stavu, na pořízení nutného vybavení, případně také zasíťování a zabezpečení nových prostor,“ doplnila.

V dokumentech pro členy správní rady VZP pojišťovna uvedla, že by jí takové stěhování vyšlo na zhruba deset milionů korun.

I když původní smlouva podepsaná s firmou JTH na devět a půl roku měla skončit až v říjnu 2024, nový dodatek VZP podepsala už teď. Jeho platnost je od začátku letošního roku do října 2034.

Z dokumentu přístupného ve veřejném registru smluv vyplývá, že firma JTH snížila pojišťovně cenu za pronájem z 326 korun na 315 korun za metr čtvereční. Celkově by tak pojišťovna měla za jedenáctiletý pronájem zaplatit okolo sta milionů korun.

Jednatelka JTH Mírové náměstí Helena Plešmídová Antálková ani mluvčí Třešňákovy firmy Radka Metz nereagovaly na žádost redakce o komentář k uzavřené smlouvě. Nepřiblížily tedy ani důvody, co firmu ke snížení ceny za pronájem vedlo.

VZP však už loni na podzim dostala během poptávkového řízení konkurenční nabídku od společnosti AZ Palác Zdar. Podle ní mohla pojišťovna platit 261 korun za metr čtvereční.

Předseda představenstva AZ Palác Zdar Jakub Zavoral redakci napsal, že i po snížení ceny za pronájem u JTH Mírové náměstí, zaplatí VZP v původním sídle do října 2034 o více než 15 milionů korun víc. Uvedl přitom, že přestavbu a zabezpečení prostor nebo instalaci kamerového systému by u jeho firmy nemusela VZP platit, neboť společnost AZ Palác Zdar by to hradila na vlastní náklady.

Firma AZ Palác Zdar však nabídla prostory ve dvou sousedních domech na Mírovém náměstí a jednou z podmínek Všeobecné zdravotní pojišťovny bylo, aby kanceláře a prostory pro jejich klienty byly v jedné budově, jako je tomu i v současné době.

Téma dalšího pronájmu prostor se řešilo i na jednom z posledních jednání správní rady VZP. Její členy vedení pojišťovny ujišťovalo, že vyjednává o nejlepší nabídce.

„Žádal jsem ředitele Zdeňka Kabátka, aby dohlédl na transparentnost výběrového procesu,“ uvedl předseda správní rady a lidovecký poslanec Tom Philipp.

Reklama

Doporučované