Hlavní obsah

Wollner se pustil do nového šéfa ČT: Dělá na politickou objednávku

Foto: Česká televize

Bývalý šéf Reportérů ČT Marek Wollner.

Reklama

Nový ředitel České televize Jan Souček se hodlá znovu zabývat obviněním z bossingu a obtěžování v pořadu Reportéři ČT. Podle bývalého šéfa pořadu Marka Wollnera se tím chce zalíbit politikům.

Článek

Bývalý šéf Reportérů ČT Marek Wollner se ohradil proti výrokům Jana Součka, který se začátkem října posadí do křesla generálního ředitele veřejnoprávní televize. Vadí mu záměr znovu se zabývat situací v týmu Reportérů.

Pro připomenutí: z pořadu i televize odešel Wollner v lednu po vzájemné dohodě poté, co si několik podřízených stěžovalo na šikanu a sexuální obtěžování. Novinář to popírá, podle komise, která se věcí zabývala, nedošlo k trestnému činu.

„Sklapl jsem kufry a odešel, ale jestli se po mně chce vozit ten nově zvolený ředitel ČT, tak mi nezbyde než tu výzvu přijmout,“ napsal Wollner na facebooku. „Jestli se chce ještě víc zavděčit politikům tím, že bude šlapat po mých bývalých kolezích, budu holt muset odhodit zábrany a ukázat všechny souvislosti.“

Ve středu zvolený ředitel Souček uvedl, že tým Reportérů potřebuje restart. Seznam Zprávám pak řekl, že chce s členy týmu o případu mluvit.

„K těm deliktům mělo docházet po tak dlouhou dobu a týkaly se tak širokého spektra pracovníků České televize, že mi přijde vrcholně nepravděpodobné, že by o tom nevěděl širší okruh lidí,“ prohlásil.

„Pokud jediné, co se v Reportérech doposud změnilo, byl odchod Marka Wollnera, je to pro mě překvapivá záležitosti.“

Část politického spektra vytýká laxní řešení celé situace končícímu řediteli Petru Dvořákovi. Kauza Wollner přišla na přetřes i během středečního jednání Rady ČT, které se týkalo výběru ředitele na příštích šest let. Dvořák nakonec v souboji se Součkem neuspěl.

„Žádné oběti“

Wollner je přesvědčen, že Souček v celé záležitosti koná na politickou objednávku. „Snaží si dělat politickou reklamu šlapáním po mém jménu, aniž by věděl cokoliv bližšího. Chce se zavděčit politikům tím, že by měl ještě řešit mé kolegy za to, že za mnou celou dobu stáli,“ řekl Seznam Zprávám.

Část podřízených v minulosti podepsala petici na jeho podporu. Sám Wollner celou kauzu označuje za nepoctivou intriku vůči své osobě, jde prý o zveličení vtipů a překrucování výroků. „Tady si někdo nárokuje pojem oběti, ačkoliv to žádné oběti nejsou. Pokud lidem nestačilo, že už jsem v mediálním hrobě, tak se budu muset bránit,“ dodal.

O jakou obranu půjde, blíže nepopsal. Hodlá ale zveřejnit detaily z případu, což až doteď neudělal, protože byl vázán mlčenlivostí. Dalším z důvodů, proč se chce bránit, je podle něj obava ze zrušení celého pořadu.

Reportéři ČT jsou dlouhodobým terčem kritiky některých politiků, především z řad současné opozice. „Tak jako v minulých letech se vymyslela nějaká záminka, pod kterou se tento pořad měl rušit,“ uvedl Wollner.

Souček popírá, že by cílem bylo pořad rušit nebo zasahovat do obsahové stránky. „Já jsem se o sobě v posledních dvou dnech dočetl, že jsem zaprodanec úplně všech politických stran v téhle zemi. Ale nedělám nic na politickou objednávku, nikdo z politiků ani radních se mnou na téma Reportérů nemluvil,“ říká Souček.

Kauza podle něj poškodila Českou televizi a ukazuje na možný systémový problém. „Minimálně v tom týmu je třeba komunikaci přenastavit a je to pro mě i inspirace pro hledání, zda podobný problém není i jinde,“ dodal Souček.

Wollner také nového šéfa ČT obvinil, že je „Dalíkův kámoš“. Narážel tak na fakt, že Souček v letech 2002 až 2004 pracoval v PR agentuře New Deal Communications, která patřila Marku Dalíkovi, lobbistovi spojenému s ODS a později odsouzeném v kauze Pandury.

„Je to úsměvné, už jsem to mnohokrát vysvětloval. Byl jsem tam dva roky, s Markem Dalíkem si ani netykám, a když byl zadržený, bylo to pro mě tak reputačně zásadní, že jsem hned odešel,“ řekl k tomu Souček.

Reklama

Doporučované