Hlavní obsah

Z lékáren rychle mizí přípravky na virózy

Foto: Kateřina Němcová, Seznam Zprávy

Nedostatkové jsou především přípravky obsahující ibuprofen a paracetamol, které působí na teplotu a bolest.

Reklama

Pastilky na bolest v krku či léky na nachlazení. To jsou momentálně nejžádanější položky v tuzemských lékárnách. Seznam Zprávy proto v centru Prahy zjišťovaly, jak těžké je volně prodejné léky na respirační onemocnění sehnat.

Článek

Nákupním centrem na pražském Andělu v úterý dopoledne korzují lidé a nakukují do obchodů. Do Vánoc zbývá jen pár dní a největší fronta se tvoří v lékárně.

U pokladny na výdej léků na recept stojí dva lidé. Ti zbylí čekají, až na ně přijde řada ve frontě na volně prodejné léky.

Sem tam se ozve zakašlání, respirátor ale nemá nasazený nikdo, byť hygienici jeho nošení při příznacích nachlazení nebo chřipky doporučují. Police s léky proti zmíněným nemocem se vyprazdňují. Lékárnice sáhne po posledním balení medikamentu, který usnadňuje vykašlávání.

„Ten bohužel nemáme“

„Pojďte ke mně, kdo je další na řadě,“ nabádá lékárník, který právě odbavil posledního nakupujícího s receptem.

Mladá vysokoškolačka si přeje pastilky na bolest v krku a sprej na ucpaný nos. Je jí jedno, jaké léky dostane, hlavně aby pomohly. „Po týdnu užívání přerušte, aby si na něj sliznice nenavykla, těžko se toho pak zbavuje,“ dostává se jí poučení, jak s kapkami do nosu zacházet.

Od okolních přepážek zní převážně omluvná slova. „Tento lék bohužel nemáme, ale můžu vám nabídnout jiný,“ říká lékárnice zákazníkovi, který shání konkrétní pastilky na bolest v krku.

„Mohla bych vám je taky objednat, ale musím se podívat, jestli jsou skladem u dodavatele. Dnes už to určitě nebude,“ pokračuje.

Muž o chvíli později odchází s prázdnýma rukama a slovy, že se zkusí poptat jinde.

Problém s volně prodejnými léky je především v lékárnách v obchodních centrech či v těch vytíženějších, jež spadají pod velké řetězce. V několika menších, které redaktorka Seznam Zpráv obešla, mají zásoby větší, i tak ale některé přípravky chybí.

„Tyto pastilky proti bolesti v krku nemáme, jen sprej nebo kloktadlo, ale máme jiné pastilky se stejnou účinnou látkou,“ nabízí lékárnice. Otevírá šuplík a chvíli se v něm přehrabuje, aby se ujistila, zda lék skutečně mají.

„Lidé teď nejčastěji shání léky na chřipku a nachlazení. Pastilky proti bolesti v krku, spreje do nosu a léky tlumící bolest hlavy a také léky proti teplotě,“ vyjmenovává. Sice ještě nějaké zásoby mají, prý ale také rychle mizí. Chybí tak léky nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Těžko říct, kdy dorazí

Situace se opakuje i jinde. Pohled na police naznačuje, že řídnou především zásoby léků na teplotu a bolest.

„U některých léků nevíme, kdy budou k dostání,“ potvrzuje lékárník z polikliniky. „Můžu je objednat, ale těžko říct, kdy dorazí. Taky to můžete zkusit jinde, ale obávám se, že na tom budou všude stejně,“ povzdechne si. Lidí prý chodí čím dál víc.

Pokud zákazník shání nějaký konkrétní lék, pravděpodobně nepochodí. Lékárníci jsou ale často schopni nabídnout alternativy nebo léky s podobným účinkem.

Nedostatkové jsou především přípravky obsahující ibuprofen a paracetamol, které působí na teplotu a bolest. Ibuprofen má navíc i protizánětlivé účinky. Státní ústav pro kontrolu léčiv však například upozorňuje na přerušení dodávek sirupu s ibuprofenem, které vysvětluje distribučními a kapacitními důvody.

Problém je ale nejspíš celosystémový. Odborníci nedostatek léků vysvětlují geopolitickou situací a přesunutím výroby léků mimo Evropu, především pak do Číny a Indie.

„Osobně se domnívám, že hlavním důvodem budou i restrikce v Číně. Dělali dlouhé lockdowny a část výroby úplně zkolabovala. Trh na zvýšenou poptávku nedokázal zareagovat,“ řekl v pondělí Seznam Zprávám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Problém je, že volně prodejné léky nejsou regulované státem. Chci to pomocí legislativy systematicky změnit,“ dodal.

Epidemie chřipky v Česku

Podle informací zveřejněných Ministerstvem zdravotnictví se Českem šíří vlna akutních respiračních onemocnění, a to včetně chřipky. Oproti minulému týdnu vzrostl počet nemocných o 33,6 %.

Ministerstvo tvrdí, že aktuální situaci lze na základě vývoje a dalšího nárůstu nemocnosti označit ve všech krajích - kromě Jihočeského a Prahy - za probíhající epidemii chřipky.

Lze prý také předpokládat, že se počty nemocných s respiračními onemocněními budou i v dalším týdnu zvyšovat. Děti nyní postihuje především vlna RS viru. Podle mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánky Čechové se očekává i vzestup počtu nákaz novým typem koronaviru, která se projevuje v dalších evropských zemích.

Reklama

Doporučované